Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Με μια λοιπόν ήπια στρατηγική, η οποία θα απέφευγε την όξυνση σε σχέση με τη ΝΔ, θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει (στα τέλη Ιανουαρίου) εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως. Όμως, τις τελευταίες ημέρες, παρατηρούμε μια σειρά (άστοχων;) δηλώσεων, οι οποίες κάθε άλλο παρά ενισχύουν την δυναμική του.

Πρώτα οι δηλώσεις για την πιθανότητα δημοψηφίσματος και κατόπιν οι δηλώσεις για επιλεκτική στάση πληρωμών. Και όλα αυτά, την στιγμή κατά την οποία οι Financial Times έγραφαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δε θα ήθελε να συγκρουσθεί με τους εταίρους μας. Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι όταν είσαι το (σχετικό) φαβορί να κερδίσεις, δεν αναλαμβάνεις μεγάλο ρίσκο στην τακτική σου. Αντίθετα, το μεγάλο ρίσκο αναλαμβάνει ο αντίπαλος σου ο οποίος βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Η ταπεινή μου γνώμη λοιπόν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια σκλήρυνση της στάσης του (ως κυβέρνηση) έναντι των εταίρων μας θα μας οδηγήσει εκτός Ευρώ. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει την (ασφαλώς και ανέντιμη) αλλαγή πορείας 180 μοιρών (κάτι το οποίο διέπραξε, ως πρωθυπουργός, ο κος Σαμαράς), μάλλον αποφάσισε να απωλέσει, από μόνος του, τα πρωτεία στις εκλογές.

Ασφαλώς μπορεί και να κάνω λάθος. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό προγράμμα του ΣΥΡΙΖΑ (και δη το σχέδιο Β) πρέπει να αποσαφηνισθεί. Εδώ λοιπόν τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα: Γιατί οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παρουσίασαν στο City (Λονδίνο) το οικονομικό τους πρόγραμμα, δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το ακριβές κείμενο της παρουσίασης τους; Στο βαθμό που ότι (τέλος πάντων) παρουσίασαν στο Λονδίνο αποτελεί το επίσημο πρόγραμμα τους, δε θα πρέπει, το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα, να τεθεί στη διάθεση του έλληνα ψηφοφόρου προς έγκριση (ή απόρριψη); Άλλωστε, όπως ορθώς πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύεται την κρίση του έλληνα ψηφοφόρου περισσότερο απο την κρίση των αγορών…


* Ο Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.