Η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν η πρώτη στην οποία έκανε κρούση ο Γ. Παπανδρέου για να την περιλάβει στα ψηφοδέλτιά του στο νέο κόμμα που πρόκειται να αναγγείλει. Η κυρία Διαμαντοπούλου όμως, όπως έμαθα, έχει στραμμένη την προσοχή της αυτή την εποχή στις συζητήσεις της με τον Γ. Φλωρίδη και άλλα στελέχη για τον περίφημο «Μεταρρυθμιστικό Πόλο». Βεβαίως, για την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κόμματός του ο Γ. Παπανδρέου θα ήθελε πολύ και τον Γ. Φλωρίδη, αλλά ο πρώην υπουργός, όπως άλλωστε και η κυρία Διαμαντοπούλου, επικεντρώνονται και προσβλέπουν στις συμπράξεις για τον περίφημο «Μεταρρυθμιστικό Πόλο».
«Αγαπητή Ανγκελα»


Ο κ. Αντ. Σαμαράς είναι από τους πρωθυπουργούς που τους αρέσει να τηλεφωνούν ο ίδιοι (χωρίς μεσολάβηση γραμματέως) στους υπουργούς, στους συνεργάτες, στους δημοσιογράφους, αλλά και σε στελέχη άλλων κομμάτων. Κυρίως τους τηλεφωνεί για να τους ευχηθεί. Αυτά τα Χριστούγεννα όμως, με τα όσα έχουν μεσολαβήσει με την κωμωδία «Χαϊκάλης-Gate», είχε ο άνθρωπος τις αναστολές του: Προβληματιζόταν για το αν θα έπρεπε να πει τηλεφωνικώς τα χρόνια πολλά σε βουλευτές που έχουν μεν ανεξαρτητοποιηθεί, πλην όμως παραμένουν γνωστοί, φίλοι και παλαιοί συνεργάτες του.
***
Ετσι αντί ευχετήριων τηλεφωνημάτων ο Πρωθυπουργός προτίμησε να στείλει ευχετήριες κάρτες. Παρήγγειλε μια δισέλιδη ευχετήρια κάρτα με το εθνόσημο και μέσα σε ένα ριζόχαρτο την ελληνική σημαία κυματίζουσα και την έστειλε πρώτα-πρώτα στην… Ανγκελα Μέρκελ: «Αγαπητή Ανγκελα, εύχομαι χαρούμενο το νέο έτος» έγραφε. Εν συνεχεία έστειλε σε όλους τους πρωθυπουργούς και τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ, στον πρόεδρο Ομπάμα, στον πρόεδρο Πούτιν, στον πρόεδρο Ερντογάν και στον κινέζο πρωθυπουργό. Και ξέρετε πώς αποστέλλει ένας πρωθυπουργός τις ευχετήριες κάρτες του; Με τον… διπλωματικό σάκο.
***
Ενώ οι Ευρωπαίοι είναι πιο πρακτικοί και πιο οικονομικοί στις ευχές. Να, πάρτε για παράδειγμα τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Πού να καθήσει να γράψει σε όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες και από μία ευχετήρια κάρτα; Τους έστειλε χριστουγεννιάτικο… e-mail και με την ειδοποίηση να ανοίξουν τους υπολογιστές τους. Το ίδιο e-mail σε όλους για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Λίστα χωρίς «σοφούς»


Σας έχω νέα για τα πρόσωπα που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη φορά οι λεγόμενοι «σοφοί ή διασημότητες» (πείτε τους όπως θέλετε) δεν θα έχουν θέση. Ο κ. Σαμαράς θέλει να υπάρξει μια συμπαγής ομάδα στενών συνεργατών του στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν πρόκειται να ρισκάρει αν θα εκλεγούν ή όχι. Και για τον λόγο αυτόν πάρτε χαρτί και σημειώστε τρία ονόματα που θα είναι στο Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.
Το διαβολικό τρίμηνο


Πόσα χρήματα νομίζετε ότι υπάρχουν διαθέσιμα στα δημόσια ταμεία και πόσο καιρό φτάνουν για να πληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του, τώρα που οι ημέρες είναι δύσκολες και οι δόσεις από την τρόικα (κάπου 7,1 δισ. ευρώ) καθυστερούν; Ο Χρ. Σταϊκούρας λέει ότι υπάρχουν διαθέσιμα κοντά στα 4 δισ. ευρώ (ανάλογα με τα έσοδα που θα υπάρξουν) και τα λεφτά αυτά φθάνουν ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Ούτε μέρα παραπάνω. Ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας, που εξακολουθεί να ανησυχεί για τη στενότητα ρευστότητας, λέει όμως και κάτι άλλο εξίσου ανησυχητικό: «Το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα είναι το διαβολικό τρίμηνο για το κράτος. Και τούτο επειδή θα πρέπει να καταβληθούν περί τα 4,5 δισ. ευρώ για τις κρατικές υποχρεώσεις». Κάντε τώρα τον λογαριασμό από μόνοι σας. Υπάρχουν στα Ταμεία (με τις ευνοϊκότερες υποθέσεις) ως και 4 δισ. ευρώ και πρέπει να πληρώσουμε 4,5 δισ. ως τα τέλη Μαρτίου. Δηλαδή αν δεν εισπράξουμε τη δόση (και αν δεν ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της τρόικας) τα πράγματα στενεύουν πολύ.
***
Να ξέρετε ότι από την 1η Δεκεμβρίου ως και τις 23 Δεκεμβρίου αποσύρθηκαν από τις καταθέσεις στις τράπεζες 1,5 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό δεν ανησυχεί κανέναν στην κυβέρνηση, ούτε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως λένε, είναι τα λεφτά που αποσύρονται από τους καταθέτες για να πληρώσουν τους φόρους, τα χαράτσια, τα τέλη κυκλοφορίας και τα… χριστουγεννιάτικα δώρα. Και πέρυσι, λένε, το ίδιο ποσό έφυγε από τις τράπεζες. Σε ερώτηση αν έφυγαν χρήματα και στο εξωτερικό, η απάντηση είναι μονολεκτική και στερεότυπη: «Λίγα».
Τι δεν γνωρίζει η τρόικα


Τελικά είχαν, δεν είχαν, την πέταξαν έξω την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων από τον έλεγχο των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ. Ο νέος νόμος του ΕΣΠΑ προβλέπει ότι για τα μεγάλα έργα αρκεί ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μα αυτός προβλεπόταν και παλαιότερα, γι’ αυτό και κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητη η παρουσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων η λειτουργία της οποίας προβλέφθηκε στο Μνημόνιο. Είδατε τι κάνει η προεκλογική περίοδος; Εξαφάνισαν ταχυδακτυλουργικά τη σημαντικότερη αρμοδιότητα που είχε μια ανεξάρτητη Αρχή, δηλαδή τον έλεγχο των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ. Οπως καλά θυμάστε, την έστησε ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης. Αραγε τα έμαθαν αυτά οι τροϊκανοί;
Μητρόπολη κατά παράστασης


Μέρες που είναι, σκέφτηκα να σας περιγράψω μια πολιτικο-θρησκευτική διαμάχη που ταλανίζει τον Πειραιά. Το Δημοτικό Θέατρο, ως γνωστόν, φιλοξενεί την παράσταση «Παράνομα Φιλιά – Κόκκινα Φανάρια», σε σκηνοθεσία, διασκευή κειμένου, σκηνικά και μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη. Ως εδώ καλά, θα πείτε, γιατί είναι ένα έργο, λένε οι συντελεστές του, για τους άγνωστους πρωταγωνιστές της ζωής, τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που τριγυρνούσαν στις γειτονιές του Πειραιά στη δεκαετία του ’50. Ελα όμως που η Μητρόπολη Πειραιά άρχισε τα διαβήματα να… «κατέβει» το θεατρικό έργο, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή υπάρχουν διάλογοι με τους οποίους εξυβρίζονται τα θεία.
***
Οι συντελεστές της παράστασης ματαίως επιχείρησαν να πείσουν τη Μητρόπολη ότι οι διάλογοι είναι αυθεντικοί, αφού παρουσιάζονται σκηνές από το λιμάνι, την Τρούμπα, τις πόρνες, τα ρεμπετάδικα, από τα μπάνια στην ακτή Δηλαβέρη από τη Μάντρα με τον θρυλικό Μπάμπη. Αφήστε που προέβαλαν και το επιχείρημα ότι την εποχή εκείνη τα πράγματα ήταν δύσκολα, η χώρα ταλανιζόταν οικονομικά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΕΡΕ κινούσαν τις εξελίξεις και οι γυναίκες αποκτούσαν επιτέλους δικαίωμα όχι μόνον στην ψήφο, αλλά και στο εκλέγεσθαι. Η Μητρόπολη ήταν ανένδοτη, ήθελε εδώ και τώρα να αφαιρεθούν οι ύβρεις στα θεία. Τελικά έπειτα από διαπραγματεύσεις βρέθηκε η χρυσή τομή. Οι συντελεστές αφαίρεσαν τις ύβρεις προς τα θεία και άφησαν μόνον τις ύβρεις προς τις… πόρνες. Επεται συνέχεια.

Η Γιαταγάνα και τα μαθηματικά
Το περιστατικό καταγράφηκε την προηγούμενη Τρίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στον χώρο που συχνάζουν οι καπνιστές, η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα έκανε «στενό μαρκάρισμα» στον Γ. Σταθάκη, ζητώντας του μία κατ’ ιδίαν συνάντηση για κουβέντα επί της ουσίας.

***

Οπως μάλιστα έλεγε η κυρία Γιαταγάνα (έχει ανακοινώσει την επιθυμία της να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ), παρότι νομικός, έχει εξαιρετικά καλές γνώσεις μαθηματικών. «Ηταν το αγαπημένο μου μάθημα και γι’ αυτό έχω πολύ καλή αντίληψη των όσων συμβαίνουν στην οικονομία» έλεγε με έμφαση στον κ. Σταθάκη, ο οποίος δεν της αρνήθηκε τη συνάντηση – είναι γνωστό ότι πρόκειται περί ευγενούς ανθρώπου και πολιτικού και με πολύ χιούμορ.

***

Παρά ταύτα το ραντεβού δεν κλείστηκε, καθώς έχω την υποψία ότι ο κ. Σταθάκης έχει άλλες προτεραιότητες αυτή την περίοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ