από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Το Πολιτικό Κέντρο συρρικνώθηκε από την κρίση - Η έλλειψη ωριμότητας το διαλύει

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Η οικονομική κρίση, προκαλεί και πολιτική. Σχεδόν πάντα συμβαίνει και το αντίστροφο.

Η οικονομική κρίση χτυπά κυρίως τα μεσαία και  τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.  Συρρικνώνονται και περιθωριοποιούνται περισσότερο τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας, που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.  Οι πολιτικές συμπεριφορές μετακινούνται δεξιότερα και αριστερότερα. Η οικονομία, η κοινωνία και η πολιτική μπαίνουν σε έναν καθοδικό  φαύλο κύκλο. Αυτό ζούμε από το 2009 μέχρι σήμερα. 

Οι εξελίξεις είναι πιο βίαιες στη χώρα μας, γιατί δεν έχουμε παράδοση σταθερής θεσμικής λειτουργίας, σε όλους τους  τομείς της δημόσιας ζωής. Κυριαρχεί το προσωπικό-οικογενειακό, τοπικό και συντεχνιακό κριτήριο στης επιλογές μας. Το γενικό συμφέρον είναι λιγότερο δημοφιλές, γι’ αυτό και το κράτος δικαίου ποτέ δεν ευδοκίμησε.

Το ΠΑΣΟΚ, ο κύριος εκφραστής του πολιτικού κέντρου, δέχθηκε τρία θανάσιμα χτυπήματα:

α) Ανέλαβε μόνο του, αφού υπήρχε καθολική άρνηση από τα άλλα κόμματα, τη διαχείριση της κρίσης, για να μην πάει η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία και στην απόλυτη ισοπέδωση.

β) Συρρικνώθηκαν τα μεσαία στρώματα, φτωχοποιήθηκε μεγάλο μέρος των εργαζομένων και η νέα γενιά βρέθηκε μπροστά σε καθολικά αδιέξοδα.

γ) Το οικονομικό και Μιντιακό κατεστημένο, που κέρδισαν περισσότερα από κάθε άλλο κοινωνικό στρώμα, τις τελευταίες δεκαετίες, με όχι ορθές πρακτικές πολλές φορές, για την δική του επιβίωση και ενίσχυση, έριξε όλο το βάρος της πολεμικής του στο ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτά τα τρία χτυπήματα δυστυχώς, πρέπει να προσθέσω και την μοναδική ανωριμότητα που έδειξε ένα μεγάλο μέρος των στελεχών του, πέραν αυτών  που ενσωματώθηκαν σε άλλα κόμματα που διόγκωσε η κρίση, για να συνεχίσουν την προσωπική πολιτική τους καριέρα.

Οι εξελίξεις των  τελευταίων χρόνων  κατέδειξαν, ότι οι ηγεσίες, πρώην και νυν, διαβάζουν λάθος τα γεγονότα. Πιστεύουν, πως ρίχνοντας η μία τις ευθύνες για την συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ στην άλλη, θα κερδίσουν μέρος της χαμένης αξιοπιστίας τους.

Η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού κέντρο γενικότερα, μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αντικειμενικές εξελίξεις, η διάσπασή του όμως θα είναι κυρίως δική τους ευθύνη. Η σκιά της θα βαρύνει τη χώρα και θα αμαυρώσει τη μεγάλη προσφορά του χώρου στη δημιουργία της καλύτερης περιόδου της χώρας, τη Μεταπολίτευση. Θα δημιουργήσει ακόμα πιο αρνητική αφετηρία, στην προσπάθεια των πολιτών να αποφύγουν τα χειρότερα, που η άγονη και διχαστική πόλωση τους επιφυλάσσει.

Πιστεύω, πως υπάρχει ακόμη χρόνος να αποφευχθεί η διάσπαση. Τόσο εγώ, όσο και άλλα στελέχη, έχουμε καταθέσει εγκαίρως συγκεκριμένες προτάσεις για την πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη του χώρου, την δημοκρατική και συμμετοχική του λειτουργία. Ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κόμμα της Μεταρρυθμιστικής Σοσιαλδημοκρατίας, με ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες,  Οι ηγετικοί παράγοντες δεν δικαιούνται να κωφεύουν. Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (16)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Του κυρίου ΚΑΚΤΟΥΣ (όνομα και πράμα)... | 03/01/2015 17:02
  Τι λέει ο Κος κακτους.......ποια "ωριμότητα του ελληνικού λαού" άνθρωπέ μου"? Αυτού του λαού που έβγαλε Δήμαρχο τον Μπέο και τον Μαρινάκη? Του λαού που συμμετείχε στο σημερινό κατάντημα? Του ανεύθυνου λαού που δεν γνωρίζει ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ??? Ξέρεις κάτι? Για χορτασμένο πρώην ΠΑΣΟΚΟ σε κόβω, βολεμένο και με στρογγυλεμένη κοιλίτσα......άει στον Νέρωνα.......
  teo s
  απάντηση02
   
   
  Άτακτη χρεοκοπία? | 28/12/2014 03:06
  Το ΠΑΣΟΚ πράγματι ανάνηψε και απέφυγε -και με δικές του θυσίες- την άτακτη χρεοκοπία που ισοδυναμεί με καταστροφή. Όμως οι πρώην πασοκτζήδες και νυν Συριζαίοι οδηγούν κάπου αλλού?...Όμως, ας αφήσουμε τις παλιές ευθύνες που πέρασαν και ας δούμε τους νέους κινδύνους, που φέρνουν αυτοί που αρνούνται να δουν ότι πληρώνουμε ακόμα τα παλιά εξωφρενικά ελλείμματα του δημοσίου και ως γνωστόν, άνευ μήλου δεν γίνεται μηλόπιτα.
  -σφηξ
  απάντηση102
   
   
  συστημική ανάλυση της ιστορικά συγκεκριμένης ελληνικής κοινωνίας | 28/12/2014 00:40
  Η ανάλυση βασίζεται σε μια αρχική ταυτολογία που έχει τη θέση ενός φυσικού νόμου, παρ' ότι αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα που εμπλέκονται ελεύθερα όντα. Είναι μια αφηρημένη ανάλυση, που γενικεύει, κατά τη γνώμη μου, εμπειρικές εντυπώσεις και δεν ανταποκρίνεται στη συστημική ανάλυση της ιστορικά συγκεκριμένης ελληνικής κοινωνίας. Αυτή απαιτεί εκτός από την απαραίτητη θεωρητική σκευή και τεκμηρίωση διά της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας. Η απάντηση στα ερωτήματα, που ετέθησαν, έχει, λοιπόν, προϋποθέσεις. Το ζητούμενο είναι πόσοι πληρούν στη σημερινή ελληνική κοινωνία του παρόντος αυτές τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να "αναγνώσουν" ορθά την πραγματικότητα και να προτείνουν λύσεις;
  Κωνσταντίνος Ράντης
  απάντηση35
   
   
  Σήμα κινδύνου στο παρά πέντε | 27/12/2014 22:24
  Για μια ακόμη φορά ο Μαγκριώτης με αντικειμενικότητα, και την προορατική πολιτική αντίληψη που τον χαρακτηρίζει, επισημαίνει αίτια και αποτέλεσμα στη διάλυση του μεσαίου χώρου για. Είναι λυπηρό τόσο για το Βενιζέλο, όσο και για τον Παπανδρέου και όσους βρίσκονται στο μεσαίο χώρο, που δεν μπόρεσαν είτε να ακούσουν, είτε να αντιληφθούν την αλήθεια και την προοπτική του χώρου, που υπάρχει μέσα στα κείμενα του Μαγκριώτη. Η ευθύνη την επόμενη μέρα θα ανήκει σε όλους μας,γιατί ο χρόνος ακόμη υπάρχει.
  ack
  απάντηση71
   
   
  Ησύχασα | 27/12/2014 19:56
  Ο τιτάνας της πολιτικής σκέψης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Και τάσσεται υπέρ της ενότητας του 5% αφού άλλο το 5 και άλλο το 2,5 2,5
  Μικρομεσαίος
  απάντηση1115
   
   
  Σπίτι σας! | 27/12/2014 13:57
  Το ενδεχόμενο να είναι η ωριμότητα του ελληνικού λαού που σας στέλνει σπίτι σας όλους εσάς που δημιουργήσατε αυτή την κατάσταση και τώρα παριστάνετε τους αυτόκλητους σωτήρες, δε σας περνάει από το μυαλό κ. Μαγκριώτη;
  cactus
  απάντηση2831
   
   
   
  Τρία πουλάκια κάθονταν! | 27/12/2014 13:52
  Ο κλασικός, σκληροπυρηνικός ΠΑΣΟΚΟΣ. Δεν έχει καταλάβει ακόμα τι έχει συμβεί στην χώρα και τα θεωρεί όλα αποτέλεσμα ατυχών συγκυριών και μιντιακής προπαγάνδας. Το ΠΑΣΟΚ δεν φταίει κατά τον ίδιο για την κρίση, απλά έτυχε να "σκάσει η βόμβα" στα χέρια του! χαχα..Καημενούληδες, μα να μην καταλαβαίνει καθόλου πια αυτός ο αγνώμων, αχάριστος λαός τις θυσίες που έκανε το ΠΑΣΟΚ για να αναστηλώσει την χώρα; Με αυτά τα μυαλά όχι στο 5%, στο μείον 45% θα πάτε!! Οδεύετε ολοταχώς για το χρονοντούλαπο της ιστορίας κύριε Μαγκριώτη. Ευκαιρία πάντως να βρείτε καμιά πραγματική δουλειά και να συνεισφέρετε και εσείς στην κοινωνία, και όχι να ζείτε παρασιτικά εις βάρος όλων των υπολοίπων.
  .....
  απάντηση2233
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ; | 27/12/2014 10:59
  "Συρρικνώθηκαν τα μεσαία στρώματα, φτωχοποιήθηκε μεγάλο μέρος των εργαζομένων" και κατέρρευσε το ΠΑΣΟΚ. Όταν αναστραφούν όλα αυτά τότε θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε δεν έχει.
  Πάει το ΠΑΣΟΚ
  απάντηση198
   
   
  Αλλος κόσμος | 27/12/2014 10:50
  Κατι δεν έχετε καταλάβει κ. Μαγκριώτη 1. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπούσε το κέντρο σε όλη του την πορεία , εγκαθίδρυσε τον λαϊκισμό ώς κύρια πολιτική πρακτική και εσύρε μαζί του όλο το πολιτικό σύστημα. Η κρίση που βιώνουμε έχει σε μεγάλο βαθμό εκεί τις ρίζες της και ο κόσμος το κατάλαβε. Οι αμετανόητοι πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί νομίζουν ότι το πάρτυ συνεχίζεται 2. Συνεργασία ΝΔ ΠΑΣΟΚ θα υπήρχε αν ο ΓΑΠ είχε δείξει την οριμότητα να στηρίξει τον Καραμανλή στις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης ( 2005?) . Για το αστείο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων χάθηκε η εμπιστοσύνη και σαν επιστέγασμα ήρθε το ´´λεφτά υπάρχουν´´ , είναι αργά τώρα για δάκρυα, πόσο μάλλον για να πιστέψουμε τα παραμύθια
  Traveler
  απάντηση3223
   
   
  Η καλύτερη περίοδος της χώρας. | 27/12/2014 09:56
  Η μεταπολιτευςη που γιγαντωςε το κράτος, το διελυςε οργανωτικά, έκλεψε τρεις γενιές μπροςτα μεςω του δανειςμου, ήταν η καλύτερη περίοδος της χώρας! Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Αντί να αλλάξουμε και να σταθούμε στα πόδια μας, ονειρευομαςτε την γλυκιά μεταπολιτευςη που μας στερηςαν οι κουτόφραγκοι!
  Απελπισμενος
  απάντηση2520
   
   
  Για τις ευθύνες του ούτε λέξη! | 27/12/2014 08:52
  "Η σκιά της (διάσπασης του ΠΑΣΟΚ) θα βαρύνει τη χώρα και θα αμαυρώσει τη μεγάλη προσφορά του χώρου στη δημιουργία της καλύτερης περιόδου της χώρας, τη Μεταπολίτευση." Το ότι το ΠΑΣΟΚ, κυρίως, ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια της χώρας δεν το αντιληφθήκατε;;
  α.κ,
  απάντηση2527
   
   
   
  "Οι πολιτικές συμπεριφορές μετακινούνται δεξιότερα..." | 27/12/2014 07:59
  "Κατά την πενταετία 2009-2014, η Χρυσή Αυγή έχει πραγματοποιήσει απίστευτη προέλαση στο πολιτικό πεδίο της πατρίδας μας. Συγκεκριμένα. Στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 είχε λάβει το 0,29 %. Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012 έλαβε το 6,92 %. Δηλαδή, πολλαπλασιασμός δύναμης κατά είκοσι τρία και ογδόντα έξι εκατοστά, (23,86), φορές. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 είχε λάβει το 0,46 %. Στις ευρωεκλογές του Μαίου 2014, έλαβε το 9,40 %. Δηλαδή, πολλαπλασιασμός δύναμης κατά είκοσι και σαράντα τρία εκατοστά, (20,43), φορές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή θα κυριαρχήσει συντομότατα πολιτικά, αμέσως μετά την μαθηματικά βέβαιη αποτυχία του Σύριζα". Και τα καλύτερα έπονται...
  Μαθηματικός
  απάντηση1042
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων