Λαβράκια έβγαλαν οι έλεγχοι των οικονομικών εισαγγελέων στα 65 CD που τους έστειλαν όλες οι ελληνικές τράπεζες με τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Το τέλος του χρόνου πλησιάζει και οι εισαγγελείς (Αθανασίου, Μπρης και Δραγάτσης), ενισχυμένοι με υπαλλήλους πληροφορικής, έβαλαν τα στοιχεία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ανακάλυψαν πρώτα απ’ όλα τους… πολυεκατομμυριούχους. Συνολικά βρήκαν 850 άτομα που έχουν καταθέσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Αριθμός εντυπωσιακός αν λάβει κανείς υπόψη ότι η πλειονότητα των καταθέσεων έγινε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από τους πρώτους ελέγχους βρέθηκε ένας ιδιωτικός υπάλληλος που δήλωσε 600.000 ευρώ και του βρήκαν καταθέσεις 15 εκατ. ευρώ. Ενας άλλος (κάτοικος Φιλοθέης), επίσης ιδιωτικός υπάλληλος, είχε δηλώσει εισόδημα 150.000 ευρώ και του βρήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 77 εκατ. ευρώ, που πρέπει βεβαίως να δικαιολογήσει. Αλλά «όλα τα λεφτά» ήταν μια κυρία ανεπάγγελτη από το 2001. Δήλωσε 700.000 ευρώ εισόδημα. Μόλις χθες βρήκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της 17,5 εκατ. ευρώ.


Οι Νέοι Ορίζοντες στο Μαξίμου

Δεν ήταν, όπως τα περασμένα χρόνια, τόσο χαρούμενη η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου στα κάλαντα που έψαλαν στον Αντ. Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός είχε αργήσει να εμφανιστεί, αλλά δικαιολογήθηκε ότι μιλούσε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό της Κίνας για την Cosco και για κινεζικές επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Εν συνεχεία του ήρθαν στο μυαλό παλαιές μνήμες: ένα συγκρότημα από τη Λακωνία που πήγε να του πει τα κάλαντα είχε την ονομασία Νέοι Ορίζοντες. Απλώς θυμίζω ότι την ονομασία αυτή την είχε δώσει ο κ. Σαμαράς στη Νεολαία της Πολιτικής Ανοιξης. Και ακόμη όταν ρωτήθηκε από συναδέλφους αν θα βρεθούν οι 180, ο κ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει, είδε κάποιον απέναντι από το Μαξίμου ονόματι… Βασίλη και πήγε να τον χαιρετήσει. Πάντως κέρασε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και χυμό πορτοκάλι.
Το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου

Πώς νομίζετε ότι βρήκε η επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τους εννέα εναπομείναντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ; Εχουν καταληφθεί και οι εννέα από το λεγόμενο σύνδρομο του… σκαντζόχοιρου. Είναι γνωστό ότι όταν ο σκαντζόχοιρος αισθανθεί κίνδυνο μαζεύεται, κλείνει και βγάζει απ’ έξω τα αγκάθια του. Αυτό ακριβώς φοβούνται οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ότι θα συμβεί με τους… Συριζαίους. Γιατί, σου λένε, καλά ως τώρα οι μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ και στον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συνεργασία και η κατ’ αρχήν συμφωνία, αλλά για να επικυρωθεί θα πρέπει να συνεδριάσουν και τα… όργανα. Του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, που ορισμένες συνιστώσες του (διάβαζε Αριστερή Πλατφόρμα) ούτε θέλουν να ακούσουν για τέτοια συνεργασία.
nnn
Ακόμη οι εννέα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ φοβούνται ότι θα υπάρξουν αντιρρήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ξαφνικά θα δουν στις εκλογικές τους περιφέρειες στελέχη από το κόμμα του κ. Κουβέλη να προσπαθούν να τους πάρουν την έδρα. Και, τέλος, δεν είναι λίγοι στη ΔΗΜΑΡ αυτοί που πιστεύουν ότι ο κ. Κουβέλης κάνει συμφωνίες μόνος του. Αυτός είναι και ο λόγος που την επόμενη ημέρα της δεύτερης ψηφοφορίας δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τηλεφωνούσαν εναγωνίως στους άλλους επτά για να τους ρωτήσουν ποια θα είναι η στάση τους στην τρίτη ψηφοφορία. Ολοι απάντησαν ότι παραμένουν «μπετόν αρμέ» στην απόφαση να ψηφίσουν «παρών». Αλλά ως τις 29 Δεκεμβρίου πολλά ακόμη έχουμε να δούμε…


Οι μυαλοφυγόδικοι

Αρχισαν τώρα στο Μαξίμου να διερωτώνται «ποιος μυαλοφυγόδικος διέρρευσε την πληροφορία για θετική ψήφο των χρυσαυγιτών προκειμένου να μη γίνει αριστερή κυβέρνηση». Εψαχναν, έμαθα, αλλά δεν τον βρήκαν. Και πού να τον βρουν αφού, όπως έμαθα, αυτοί που το διέρρευσαν κάνουν τώρα τους… ανήξερους. Και έγινε η ΚΟ της ΝΔ άνω-κάτω. Η Ντόρα Μπακογιάννη, π.χ., βγήκε πρώτη και είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν ψηφίσουν και οι χρυσαυγίτες. Εν συνεχεία την ίδια δήλωση έκανε ο αδελφός της Κυρ. Μητσοτάκης, ακολούθησαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής και ένα σμήνος γαλάζιων βουλευτών.
«Οι διαφωνίες μου με Μπουτάρη»

Την ώρα που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης καλούσε σε χριστουγεννιάτικο δείπνο τον Στ. Θεοδωράκη για του πει «να διώξει Το Ποτάμι τον βούρκο από την πολιτική ζωή» και εν συνεχεία να δηλώσει ότι στηρίζει Το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης ανακάλυπτε σοβαρές διαφωνίες με τον δήμαρχο. Τι είδους διαφωνίες; Πρώτα απ’ όλα ο δήμαρχος έφαγε κρέας και αυτός… ψάρι. Εν συνεχεία ο κ. Θεοδωράκης, όπως μου είπε, ήπιε κρασί Μπουτάρη, ενώ ο δήμαρχος συνόδευσε το φαγητό του με μεταλλικό νερό, «Καλά, δεν πίνεις από το κρασί σου;» τον ρώτησε κάποια στιγμή ενώ ο δήμαρχος του γέμιζε το δεύτερο ποτήρι. «Δώσε μου μια γουλιά να το δοκιμάσω, γιατί μου λένε ότι είναι εξαιρετικό» απάντησε ο δήμαρχος και όντως ήπιε μια γουλιά, αφού, όπως είπε, δεν πίνει πλέον. «Οντως το βρίσκω εξαιρετικό» απεφάνθη για το κρασί του μιλώντας και με την ιδιότητα του αυθεντικού… sommelier. Και η τελευταία διαφωνία του με τον δήμαρχο ήταν ότι ενώ ο κ. Μπουτάρης κάπνιζε αρειμανίως ο Σταύρος δεν κάπνιζε….

HeliosPlus