Καταψηφίστε εσείς Πρόεδρο και βλέπουμε…

Αυτή είναι η ουσία της εκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Κουβέλη.

Αν εξαιρέσει κανείς την δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι ο κ. Κουβέλης θα είναι σε περίοπτη θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ( π.χ. βουλευτής Επικρατείας, με την πιθανότητα να γίνει Πρόεδρος της Βουλής) η συμμετοχή των υπολοίπων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ δεν έχει διασφαλισθεί. Κάθε άλλο μάλιστα.

Ο κ.Τσίπρας, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα δυο κόμματα δεν πρόκειται να κατέβουν ως συνασπισμός – διότι κινδυνεύουν να χάσουν, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το μπόνους των 50 εδρών εάν πιάσουν την πρωτιά ενώ τις τελικές αποφάσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων θα την πάρουν τα όργανα της Κουμουνδούρου .

Ουσιαστικά η ΔΗΜΑΡ αυτοδιαλύεται – χωρίς να το λέει – και ελπίζει να καταφέρει να εντάξει στα ψηφοδέλτιά του ΣΥΡΙΖΑ κάποιους βουλευτές της. Χωρίς ,όμως, δεσμεύσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Για όσα δε λέγονται περί προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων με όρους που δήθεν βάζει η ΔΗΜΑΡ στο ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς κινήσεις από μία κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ευρώπη),στελέχη της Κουμουνδούρου κουνούν το κεφάλι τους και γελούν όλο νόημα.

Το χειρότερο: ακόμη κι αν ενταχτούν κάποιοι Δημαρίτες στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι πιθανότητες να εκλεγούν είναι μηδαμινές. H γραμμή των τοπικών οργανώσεων της Κουμουνδούρου θα είναι εχθρική προς τα στελέχη του κ. Κουβέλη, παραδέχεται εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ .

«Είναι δυνατόν να έρθουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που στήριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου και τα μνημόνια που φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία και να ζητούν ευνοϊκή μεταχείριση από τον κόσμο και τα στελέχη τουΣΥΡΙΖΑ; Είναι ανήκουστο. Εμείς παλέψαμε κατά των μνημονίων ενώ αυτοί τα στήριζαν» λέει ξεκάθαρα στέλεχος της Κουμουνδούρου που θεωρεί ότι η συνεργασία είναι για τα μάτια του Προέδρου της Δημοκρατίας και μόνο.

Ύστερα απ όλα αυτά, θα ρωτήσετε και πολύ σωστά: Γιατί, τότε, ο κ. Κουβέλης αποφάσισε να καταψηφίσει τον Πρόεδρο και να «συνεργαστεί» με τον κ. Τσίπρα; «Πρώτον, επειδή θέλει να εξασφαλίσει το μέλλον του και δεύτερον διότι αυτοεγκλωβίστηκε σε θέσεις από τις οποίες δεν μπόρεσε να ξεφύγει -επηρεαζόμενος κατά κύριο λόγο από τις εμμονές του και τον περίγυρό του».

Αυτήν την ψυχολογική -τουλάχιστον- εκτίμηση κάνει στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που ξέρει τον πρόεδρο και έπαιξε ρόλο το καλοκαίρι για την προώθηση της υποψηφιότητας Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με αυτά τα δεδομένα – κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσοι από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν τον κ. Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία -τη Δευτέρα. Κάποιοι, πάντως, το σκέφτονται ξανά και ξανά και οι εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται.​