Απίστευτο. Την ώρα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κ. Τασούλας είχε μήνυμα στο κινητό. Το βλέπει, χαμογελά και το δείχνει υπερηφάνως στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος μόλις είχε ψηφίσει τον Στ. Δήμα. Από πού νομίζετε ότι ήταν το μήνυμα; Από την… Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ. Και τι έγραφε; «Δώστε τους θερμούς χαιρετισμούς μου στον Πρωθυπουργό». Τρελάθηκαν όλοι σας λέω και πιο πολύ ο κ. Τασούλας. Εγραφε και άλλα όμως η κυρία Αλαμουντίν που δείχνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εγραφε ότι είναι πρόθυμη θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ανά τον κόσμο υποστηρικτών της επιστροφής των Γλυπτών που θα γίνει τον Ιανουάριο στην Αθήνα. Ηταν τόση η χαρά του κ. Τασούλα που πήρε μήνυμα από την κυρία Αλαμουντίν, που έλεγε εν συνεχεία σε βουλευτές διάφορα ακαταλαβίστικα πράγματα του τύπου ότι «στην τρίτη ψηφοφορία θα φέρουμε και τον σκελετό της Αμφίπολης να ψηφίσει…».


Παπανδρέου: Τα νεότερα την… Πρωτοχρονιά

Επειδή πολλά και διάφορα ακούγονται περί ιδρύσεως νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου τον ρώτησα ευθέως όταν τον συνάντησα σε έναν από τους διαδρόμους της Βουλής τι πρόκειται να πράξει. Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε και ίσως να ήταν η πρώτη φορά που απαντά ευθέως σε έλληνες δημοσιογράφους μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία: «Αυτά δεν λέγονται τώρα χριστουγεννιάτικα. Περιμένετε την Πρωτοχρονιά». Πιο σαφής δήλωση για τις προθέσεις του δεν μπορεί να υπάρξει. Ούτε καν τις φανέρωσε στη συνάντηση που είχε αμέσως μετά τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλο. Ούτε κάποια συγκεκριμένη απάντηση έδωσε όταν ο κ. Βενιζέλος του είπε «Γιώργο, μετά τις εκλογές αμφισβήτησέ με…».
nnn
Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον ότι ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει το δικό του κόμμα και θα το εξαγγείλει στο τέλος του μήνα. Τον ρώτησα χαμογελώντας αν η εξαγγελία θα γίνει από το… Καστελόριζο, αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση, απλώς έφυγε. Την ίδια ώρα στο εντευκτήριο βουλευτών ένας από τους πλέον στενούς υποστηρικτές του, ο Ν. Σηφουνάκης, έλεγε δημοσίως ότι το κόμμα είναι έτοιμο και ότι ο ίδιος θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του νέου, υπό τον Γ. Παπανδρέου, κόμματος στις προσεχείς εκλογές. Θέλετε κι άλλα; Ο κ. Σηφουνάκης άφησε να εννοηθεί ότι και άλλοι βουλευτές θα συμπεριληφθούν στο νέο κόμμα, αλλά απέφυγε να πει ονόματα. Ρώτησα πάντως τον Φ. Σαχινίδη (το όνομά του ακούγεται) αν θα συμπεριληφθεί και αυτός στο νέο κόμμα, αλλά ο κ. Σαχινίδης γύρισε την πλάτη και δεν είπε ούτε ναι, αλλά ούτε και όχι. Πληροφορήθηκα πάντως ότι ο κ. Παπανδρέου έχει έτοιμο και το επιτελείο του, με επιτελάρχη τον Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος άρχισε από τώρα να δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά θα έχει μια επιτελική θέση. Επιπλέον, μαθαίνω ότι άρχισαν οι συνεντεύξεις υποψηφίων βουλευτών στην περιφέρεια για την κατάρτιση λίστας υποψήφιων βουλευτών.


Λυκούδης και Ποτάμι

Ο Σπ. Λυκούδης ανακοινώνει την Πέμπτη τη συμπόρευσή του, όπως την ονομάζει, με Το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη: «Εχουμε συμφωνήσει σε πολλά αλλά όχι σε όλα. Εχουμε συμφωνήσει ότι επικεφαλής θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Θα υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο» μου είπε. Με τον επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει ακόμη συζητήσει τη θέση που θα έχει ο ίδιος στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού. Επρόκειτο να υπάρξει μια συνάντησή του με τον κ. Θεοδωράκη το βράδυ της Τετάρτης για να συζητήσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες προτού ανακοινωθεί επισήμως η συνεργασία τους. Ο κ. Λυκούδης, όπως έμαθα, δεν πάει μόνος του στο Ποτάμι. Θα τον ακολουθήσει και η άρτι ανεξαρτητοποιηθείσα από τη ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, καθώς και ο Γρ. Ψαριανός. Η κυρία Φούντα άλλωστε το είπε ότι οδεύει προς Το Ποτάμι στις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όταν τις αποχαιρέτησε στην τελευταία συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.
Ευλογία Τσίπρα και από Κύπρο

Ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τις αναζητήσεις του στη θρησκεία και μετά την επίσκεψή του στο Αγιο Ορος, τις συναντήσεις του με τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, καθώς και με τον Πάπα, στοχεύει τώρα στην ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Είχε κλειστεί το ραντεβού, πλην όμως η ασθένεια του προέδρου Αναστασιάδη το ανέβαλε, αλλά τώρα, μαθαίνω, γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Αλλά μη νομίζετε ότι το Μέγαρο Μαξίμου μένει αδιάφορο ως προς τις θρησκευτικές αναζητήσεις του κ. Τσίπρα. Με πληροφόρησαν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έκανε απανωτά τηλεφωνήματα στον Αρχιεπίσκοπο ώστε μη συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος τα αγνόησε και συναντήθηκε μαζί του.


Ο υφυπουργός και οι κυρίες με τα 12ποντα

Αυτές οι κυρίες με τα μαύρα τζιπ και τις 12ποντες γόβες που μοιράζουν στη Βαρβάκειο λεφτά με το τσουβάλι κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα (που δεν τις είδε ποτέ κανείς), τις γνωρίζει ο αρμόδιος για την αγορά υφυπουργός Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτος: «Ναι, είναι πραγματικές, δεν είναι διαφήμιση, τις γνωρίζω και γνωρίζω ποιος επιχειρηματίας βρίσκεται πίσω από αυτές, αλλά δεν το λέω» έλεγε ο υφυπουργός σε συναδέλφους του βουλευτές που τον άκουγαν έκπληκτοι. Είπε μάλιστα ότι προχθές ξόδεψαν 50.000 ευρώ σε τρόφιμα που τα μοίρασαν σε καταναλωτές. Και γιατί ο υφυπουργός, αφού τις γνωρίζει και γνωρίζει τον επιχειρηματία, δεν τα λέει; Τι φοβάται;

Αλ. Παπαδόπουλος: Πολλές φορές καταστρέψαμε την πατρίδα

Όλο για συναίνεση και εθνική συνεννόηση άκουγε κανείς στην παρουσίαση του βιβλίου του Μάξιμου Χαρακόπουλου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας. Τα λόγια που είπε ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος χειροκροτήθηκαν για αρκετή ώρα απ΄όλους επειδή αποτύπωναν την πολιτική κατάσταση: «Πολλές φορές έχουμε σώσει την πατρίδα μας από τους εχθρούς για να την καταστρέψουμε εν συνεχεία μόνοι μας», είπε: «Αν είχαμε ακούσει τις κραυγές αγωνίας του Αλ. Παπαδόπουλου για εθνική συνεννόηση και συναίνεση ίσως να μην φθάναμε σ΄αυτό το σημείο»,συμπλήρωσε αμέσως ο κ. Χαρακόπουλος: «Είναι εποχή να τερματίσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες προς χάριν τους εθνικού συμφέροντος» είπε ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας. Ακόμα και ο Θ. Ρουσόπουλος έκανε έκκληση για συνεννόηση. Κράτησε όμως κλειστά τα χαρτιά του όταν ρωτήθηκε εάν θα ενεργοποιηθεί και πάλι στην πολιτική: «Δεν είναι καιρός ακόμη», είπε.

Η Τζάκρη και τα δύο «Β»

Όλο καμάρι ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη λίγο προτού αρχίσει η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο λόγος; Δέχθηκε όπως είπε το καλύτερο κομπλιμέντο της ζωής της και το δέχτηκε από… δεξιό. Ο γαλάζιος βουλευτής Αλ. Μωραϊτάκης την πλησίασε ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει κανείς ιδιαίτερος λόγος, της είπε: «Είσαι τα δύο «Β»». Η κυρία Τζάκρη στη αρχή φάνηκε να δυσανασχετεί επειδή όλοι γνωρίζουν ότι την Bridgitte Bardot αποκαλούσαν «δύο Β», αλλά ο κ. Μωραϊτάκης έσπευσε αμέσως να εξηγήσει: «You’ve got Brian and you are Beautiful». Και μετά από αυτό, διάφοροι βουλευτές άρχισαν να… φωτογραφίζουν την Θεοδώρα.

Όταν ο Βορίδης μέτρησε λάθος

Στον Μάκη Βορίδη έλαχε ο κλήρος στο υπουργικά έδρανα να κάνει την καταμέτρηση των βουλευτών που ψήφιζαν «Στ. Δήμας» και των βουλευτών που ψήφιζαν «Παρών». Πήρε χαρτί και μολύβι, ζήτησε να υπάρχει απόλυτη ησυχία και άρχισε το μέτρημα. Όταν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία έβγαλε πρώτος το αποτέλεσμα: «Πρόεδρε τα πήγαμε καλά…, 167 ψήφοι», είπε στο πρωθυπουργό για να ακούσουν όλοι υπουργοί που κάθονταν δίπλα του: «Ρε Μάκη, εμείς βγάλαμε 168, ποιον άφησες πίσω; Τι λογαριασμούς κάνεις;», του είπε η Σοφία Βούλτεψη. Ο κ. Βορίδης τους ξαναμέτρησε, αλλά πάλι τους ξαναβρήκε 167. Και δεν πίστευε ότι έκανε λάθος έως ότου άκουσε το επίσημο αποτέλεσμα από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Αρχισαν τις προσωπικές δημοσκοπήσει
ς

Αν νομίζετε ότι τους γαλάζιους βουλευτές απασχολούσε πόσες ψήφους θα έπαιρνε ο Στ. Δήμας στην δεύτερη ψηφοφορία, κάνετε λάθος. Όλοι σκέφτονταν τις εκλογές. Ο Κ. Τζαβάρας για παράδειγμα διάβασε τον… καφέ και αποφάνθη ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Ηλεία με επιτυχία. Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποκάλυψε ότι θα είναι υποψηφία στην Β΄Αθήνας, αλλά την…«ανάγκασαν να αλλάξει περιφέρεια». Οι βουλευτές των Τρικάλων ρωτούσαν εάν ο κ. Σκρέκας (που έγινε υπουργός) πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις και ένας άλλος γαλάζιος βουλευτής (απ΄αυτούς που λένε ότι έχουν καλές σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό) έδειχνε μία εσωτερική δημοσκόπηση. Ήταν πιο περιζήτητο χαρτί ανάμεσα στους βουλευτές της Α΄και Β΄Αθήνας. Η δημοσκόπηση έγραφε ότι στην Β΄προηγούνται οι Κυρ. Μητσοτάκης και ακολουθούσαν οι Ν. Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης και Γερ. Γιακουμάτος. Από εκεί πέρα όλοι, οι υπόλοιποι μαζί. Στην Α΄Αθήνας προηγείται η Ολγα Κεφαλογιάννη και ακολουθούν Β. Κικίλιας και Ντόρα Μπακογιάννη. Τώρα ποιος έκανε αυτή τη δημοσκόπηση και υπέρ ποίου ουδείς γνωρίζει.

HeliosPlus