Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή – ακόμη και αν φαίνεται απίθανη αυτή τη στιγμή –είναι η μοναδική εξέλιξη που θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο σταθερότητας στη χώρα.
Στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια η οποία θα μπορούσε όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ αλλά και να διαλύσει το πολιτικό σύστημα ενισχύοντας τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.
Το ζοφερό κλίμα ακραίας πόλωσης και λάσπης στον ανεμιστήρα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα αλλά και η πλήρης αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να συνεννοηθεί ακόμη και για τα αυτονόητα μεταδίδουν στο εξωτερικό μια εικόνα ενός τριτοκοσμικού κράτους στα πρόθυρα της αποσταθεροποίησης που δεν είναι ικανό να ρυθμίσει τις υποθέσεις του, πόσω μάλλον να αντεπεξέλθει στις σύνθετες υποχρεώσεις του απέναντι στους εταίρους.
Σε αυτό το σκηνικό αποσύνθεσης και παρακμής μια τυφλή προεκλογική αντιπαράθεση χωρίς φραγμούς, σε συνδυασμό με την πιθανή εκλογή μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναμετρηθεί με την Ευρώπη, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους εκτροχιασμού της χώρας από τη βίαιη αντίδραση των αγορών και ενός Grexit έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια αιματηρών θυσιών του ελληνικού λαού.
Οπως έσπευσε εγκαίρως να διαρρεύσει η γερμανική πλευρά, ο συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μηδαμινός γιατί –αντίθετα από το 2010, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατακρατούσαν πάνω από 80 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα –τα γερμανικά και γαλλικά πιστωτικά ιδρύματα σήμερα έχουν ελάχιστη έκθεση σε ελληνικά χαρτιά.
Ετσι μια στραβοτιμονιά, μια βρώμικη φημολογία, μια απότομη άνοδος των spreads μπορεί παραμονές εκλογών ή και την επομένη να δημιουργήσουν κλίμα πανικού, να αδειάσουν μέσα σε λίγες ώρες τα ATM και να αφήσουν τη χώρα μετέωρη και ανοιχτή σε μια αδιάφορη Ευρώπη που ενδέχεται να ψάχνει πρόσχημα –και για λόγους παραδειγματισμού των ανταρτών του Νότου –να γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα τερματίσει αυτή την αβεβαιότητα και θα προσφέρει μια στοιχειώδη στήριξη στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, να περάσει από τη Βουλή τα τελευταία μέτρα για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και να συμφωνήσει στη διευθέτηση του χρέους.
Υπάρχει ακόμη καιρός να επικρατήσει η λογική αντί της καταστροφικής μετωπικής σύγκρουσης που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη χώρα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχουν οι ίδιοι οι βουλευτές οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.
Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους για να μπει φρένο σε «στημένες υποθέσεις» που μπορεί να εξελιχθούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγήσουν τη χώρα στην άβυσσο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ