Ισως οι περισσότεροι να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά εδώ και τέσσερις μήνες η χώρα τη βγάζει χωρίς… ξένα λεφτά! Και όμως πληρώνει μισθούς και συντάξεις, καθώς και κανένα ομόλογο που λήγει ή που πάει να λήξει. Και θα εξακολουθήσει να τη «βγάζει» για άλλους δύο μήνες. Ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Πώς τα καταφέρνει; Στο ποσό των 7,1 δισ. ευρώ ανέρχεται η δόση της τρόικας που ποτέ δεν εισπράξαμε, επειδή δεν είχαμε συμφωνήσει με τα προαπαιτούμενα, και αυτός είναι ο λόγος που η τρόικα δεν έρχεται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις. Δείτε με ποιον τρόπο έχει υποκαταστήσει τα χρήματα της δόσης. Πρώτα απ’ όλα με άντληση από τις αγορές, στις οποίες η κυβέρνηση «βγήκε εγκαίρως» (όπως ανέφερε το οικονομικό επιτελείο) και άντλησε περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία με τα επιπλέον έντοκα γραμμάτια που έχει εκδώσει (όπως μου λένε, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού) και με το ξεκίνημα της εφαρμογής του προϋπολογισμού. Α, να μην το ξεχάσω, είναι και τα repos, με εσωτερικό δανεισμό από φορείς του Δημοσίου, αλλά και η είσπραξη των φόρων και βεβαίως των δόσεων από τον ΕΝΦΙΑ.
Οταν μιλάει ο Στουρνάρας


Ρώτησαν τον Ι. Στουρνάρα αν θα εκλεγεί τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία. Ο κεντρικός τραπεζίτης για να αποφύγει την απάντηση (δεν ήξερε άλλωστε και τι να απαντήσει) τους είπε ένα… ανέκδοτο, το οποίο και σας μεταφέρω. Ενας πατέρας εξετάζει τον γιο του στα αγγλικά: «Τι σημαίνει, παιδί μου, η λέξη president;» τον ρωτάει. Και ο πιτσιρίκος απαντά αμέσως: «Πρόεδρος». Και πάλι ο πατέρας ρωτάει: «Πες μου τώρα τι σημαίνει η λέξη residence». Ο πιτσιρίκος τo σκέφθηκε για λίγο και απαντά θριαμβευτικά: «Ρόεδρος!». Ηθελε να δώσει κάποιο μήνυμα ο κεντρικός τραπεζίτης, ποιος ξέρει; Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η συζήτηση περί προεδρικής εκλογής έληξε εκεί.
***
Και μια και ο λόγος για τον κεντρικό τραπεζίτη και την αντιπαράθεση που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δήλωσε ότι τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν επικίνδυνα, σας πληροφορώ πως ο κ. Στουρνάρας ουδόλως ενοχλήθηκε από το πυρ ομαδόν που εξαπέλυσαν εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφού υπενθυμίζει ότι έχει συμβόλαιο που δύσκολα σπάει για τη θέση που κατέχει (και το λέει αυτό για να το ακούσουν όλοι οι «ενδιαφερόμενοι», όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών), αναφέρει: «Θεωρώ καθήκον μου ως κεντρικός τραπεζίτης να ομιλώ. Δεν θα είμαι κλεισμένος και φιμωμένος στο γραφείο μου. Αλλωστε όλοι οι τραπεζίτες λένε τη γνώμη τους όταν το κρίνουν αναγκαίο. Πόσες φορές ο Ντράγκι τα είπε δημοσίως, και τα είπε και στη Μέρκελ. Να μου κάνουν τη χάρη. Θα ομιλώ, όταν και όποτε κρίνω».
***
Ξέρετε τι είπε στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τους προβλημάτισε; «Είναι χαζό που δεν τα βρήκατε με την τρόικα. Η διαφορά ήταν πολύ μικρή και μπορούσατε εύκολα να την καλύψετε». Λέτε να ήταν τόσο μικρή η διαφορά και η τρόικα ταλαιπωρεί τη χώρα τόσους μήνες; Απάντησαν όμως στον ευρωπαίο επίτροπο λέγοντάς του ότι όντως τα βρήκαν με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν συμφωνούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η δεύτερη παρατήρηση που έκανε ο κ. Μοσκοβισί ήταν προς τον κ. Στουρνάρα: «Μου υποσχέθηκες σε ένα Eurogroup ότι θα με καλέσεις το καλοκαίρι στη Σύρο και εγώ περίμενα την πρόσκληση». Ο κ. Στουρνάρας τον διαβεβαίωσε ότι θα τον καλέσει το καλοκαίρι του 2015, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, και θα τον φιλοξενήσει.
«Επιτροπή Ψηφοδελτίων»
Εν μέσω πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τρεις νέες κομματικές επιτροπές εν όψει προφανώς των επερχόμενων εκλογών. Η πρώτη έχει την ονομασία Επιτροπή Ψηφοδελτίων, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα και με μέλη τους Π. Λαφαζάνη, Π. Κουρουμπλή, Ν. Βούτση, Δ. Βίτσα και Δ. Δρίτσα. Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί να είναι επικεφαλής ο πρόεδρος του κόμματος. Απλώς σας υπενθυμίζω ότι αφενός όλες ανεξαιρέτως οι υποψηφιότητες θα περάσουν και από την έγκριση του κ. Τσίπρα και αφετέρου επειδή έχει δηλώσει ότι τα μεσαία και τα ανώτερα στελέχη των τοπικών οργανώσεων του κόμματος δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές παρά μόνο αν παραιτηθούν.
***
Και κάτι ακόμη για τα ψηφοδέλτια. Μαθαίνω ότι τα μέλη της ΚΟ του κόμματος θα είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι (αν βεβαίως το θελήσουν). Και οι άλλοι; Θα πείτε, όλοι αυτοί που σήμερα είναι ανεξάρτητοι και περιμένουν να τους χτυπήσει την πόρτα ο ΣΥΡΙΖΑ; Ολοι αυτοί θα κριθούν στις 30 Δεκεμβρίου σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μόνο που ο Σπ. Λυκούδης μετά τα όσα ντροπιαστικά για τη Δημοκρατία έχουν συμβεί και τις δηλώσεις περί δήθεν χρηματισμού ανεξάρτητων βουλευτών κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια.
***
Οι άλλες δύο προεκλογικές επιτροπές που έχουν συσταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη σημασία τους και τούτο επειδή συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Δεοντολογίας για υποψήφιους βουλευτές. Το αντικείμενό της δεν το γνωρίζει κανείς ακόμη, απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει συστήσει και θα εξετάσει όλες τις υποψηφιότητες από πλευράς ηθικής, γνώσεων, κομματικής συμπεριφοράς κ.τ.λ. Επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο Τάσος Κορωνάκης και μέλη η Σόφη Παπαδόγιαννη (της Αριστερής Πλατφόρμας) και ο Ρούντι Ρινάλντι. Η τρίτη επιτροπή ονομάστηκε Επικοινωνίας με επικεφαλής τον Π. Σκουρλέτη.
Ακόμη μαδούν τη μαργαρίτα


Οσοι περιμένουν ότι η πολιτική κίνηση που έσκασε μύτη το τελευταίο διάστημα από τον Γ. Φλωρίδη και την Αννα Διαμαντοπούλου έχει στόχο την Κεντροαριστερά θα απογοητευθούν. Και τούτο γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Φλωρίδης, στόχος είναι να καλυφθεί το κενό στον μεταρρυθμιστικό χώρο. Αφήστε που ακόμη δεν βρήκαν ονομασία στο εγχείρημά τους και αποφάσισαν να το ονομάζουν προσωρινά Δημοκρατικός Μεταρρυθμιστικός Πόλος. Και τούτο επειδή οι συζητήσεις και οι συνομιλίες με στελέχη που έχουν το ίδιο όραμα συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα: «Δεν υπάρχει Κεντροαριστερά, υπάρχει η ανάγκη για εκπροσώπηση του μεταρρυθμιστικού κενού που δημιουργήθηκε. Ολοι έχουν προσχωρήσει στον λαϊκισμό. Ούτε ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης προσώπων με μοναδικό γνώμονα τις προσωπικές τους επιδιώξεις, ούτε και η χώρα μπορεί να παίζεται στα ζάρια από αποτυχημένες και ανεύθυνες ηγεσίες (όπως Σαμαράς – Τσίπρας)» λέει ο κ. Φλωρίδης. Το ερώτημα είναι αν θα κατέβει στις εκλογές και αν προλαβαίνει να καταρτίσει ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα. Η απάντηση: «Αυτό είναι εύκολο με τα δίκτυα που έχουμε δημιουργήσει, αλλά πρώτα να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις».
***
Πολλές μυστικές συναντήσεις μαθαίνω ότι έχει το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Τις προάλλες είχε συνάντηση και πολύωρη συνομιλία για θρησκευτικά και ανθρωπιστικά θέματα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και για ευρωπαϊκά θέματα με τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ.
Κρείττον σιγάν

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά η λεπτομέρεια είναι σημαντική. Μετά τα όσα καταγγέλθηκαν από τον Λαζόπουλο, τον Χαϊκάλη και τον Καμμένο την Παρασκευή, οι μόνοι που τήρησαν εντυπωσιακά προσεκτική στάση και σιώπησαν ήταν το ΚΚΕ και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
***
Παρά το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου έσπευσε να υιοθετήσει τις καταγγελίες (μεταξύ άλλων και του παρ’ ολίγον υποψηφίου του στις ευρωεκλογές), τα μέσα που εκφράζουν τις θέσεις του Π. Λαφαζάνη όπως το iskra.gr και που συνήθως αναμεταδίδουν με ευλάβεια τις επίσημες θέσεις του κόμματος, τήρησαν εκκωφαντική σιγή.
***
Θα πρέπει να θεωρήσουμε με βεβαιότητα (ξέρω τι σας λέω) ότι δεν πρόκειται περί συμπτώσεως ή παραλείψεως. Πρόκειται για στάση που πηγάζει από επίγνωση της επικινδυνότητας του «παιχνιδιού». Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μνήμες και εμπειρίες από παλαιότερες περιόδους και τουλάχιστον ξέρουν πότε να μη μιλάνε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ