Σύμφωνα με το περίφημο αξίωμα του διάσημου ντετερμινιστή κοινωνιολόγου Μάρσαλ Μακ Λούαν, «το μέσο είναι το μήνυμα», τουτέστιν το περιεχόμενο (μήνυμα) καθορίζεται από το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή και τη διάδοσή του. Αν και αργότερα η παροιμιώδης προσέγγιση του καναδού γκουρού της επικοινωνίας αμφισβητήθηκε, δεν παύει να αποτελεί σημείο αναφοράς και για θέματα εκτός του πεδίου των μέσων ενημέρωσης.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του διαιτητή Ηλία Σπάθα και της επιστροφής του στα γήπεδα λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη… μνημειώδη διαιτησία του στον αγώνα Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακού, την οποία οι μεν αντίπαλοι του Ολυμπιακού είχαν χαρακτηρίσει σφαγιαστική για την ομάδα της Αρκαδίας ενώ μερίδα των Ερυθρόλευκων προβοκατόρικη για την ομάδα τους. Τουτέστιν και οι δύο πλευρές την είχαν καταδικάσει στο πυρ το εξώτερον… Οσον για τον σκωτσέζο αρχιδιαιτητή του ελληνικού πρωταθλήματος Χιου Ντάλας, είχε χαρακτηρίσει τη διαιτησία του πειραιώτη διαιτητή τη χειρότερη που έχει δει στη ζωή του.
Και ενώ όλοι ανέμεναν την αποπομπή του Ηλία Σπάθα από τους πίνακες διαιτησίας, ήλθε ξαφνικά ο ορισμός του ως τέταρτου διαιτητή στον σημερινό αγώνα Πλατανιάς – ΟΦΗ, την ημέρα μάλιστα, την Παρασκευή, που ο Χιου Ντάλας βρισκόταν στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε τεστ διαιτητών. Μάλιστα ο ορισμός αυτός ήρθε λίγο μετά τη διαρροή ότι η ΕΠΟ δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στον σκωτσέζο αρχιδιαιτητή να δώσει εξηγήσεις στη Σούπερ Λίγκα για τη διαιτησία, όπως είχε ζητήσει με ομόφωνη απόφασή της η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.
Μέσα σε αυτό το φόντο η επιστροφή του Σπάθα στην αγωνιστική δράση μοιάζει να έχει ξεχωριστή σημασία και ο πειραιώτης διαιτητής μετατρέπεται από μέσο σε μήνυμα, για να θυμηθούμε και τον μακαρίτη Μακ Λούαν, το οποίο φαίνεται ότι θέλουν να στείλουν τα αφεντικά της εγχώριας διαιτησίας. Οψόμεθα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ