Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας είχει κάνει σημαία το «κούρεμα» του χρέους, ζητώντας, σε όλους τους τόνους, όπου βρισκόταν και όπου στεκόταν, σεισάχθεια. Ομως, τώρα που βρίσκεται κοντά στην ανάληψη της εξουσίας και έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, ετοιμάζεται για τη μεγάλη στροφή.
Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο Reuters περιέγραψε το σχέδιό του για το χρέος. Είπε ότι δεν πρόκειται να πειράξει τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτε τα ομόλογα των ιδιωτών, θα επιδιώξει επιμήκυνση των δανείων της ΕΚΤ, δηλαδή ό,τι επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση, και θα διαπραγματευθεί το «κούρεμα» των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως έγινε και με τη Γερμανία το 1953.
Για να δούμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά για το χρέος; Το χρέος της Ελλάδας είναι περίπου 315 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα δάνεια του ESM είναι 142 δισ. ευρώ και των ευρωπαϊκών κρατών 53 δισ. ευρώ. Στα 142 δισ. ευρώ του ESM περιλαμβάνονται και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά έχουν περισσέψει 11 δισ. ευρώ και το Δημόσιο προσδοκά να πάρει πίσω τουλάχιστον άλλα 16 δισ. ευρώ από την πώληση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.
Αρα λοιπόν μιλάμε για ένα χρέος προς τον ESM ύψους 120 δισ. ευρώ, το οποίο όμως αν «κουρευτεί», αυτόματα θα πτωχεύσει ο Ταμείο. Διότι ο ESM για να δανείσει την Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα με την εγγύηση των ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.λπ.), τα οποία στη συνέχεια πούλησε σε επενδυτές και πήρε τα χρήματα που έδωσε στην Ελλάδα. Αν «κουρευτούν» τα ομόλογα αυτά, το Ταμείο αυτόματα θα πτωχεύσει και ταυτόχρονα θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική του ικανότητα από ΑΑΑ που είναι σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι για το υπόλοιπο δάνειο θα πληρώνουμε πολύ ακριβότερο επιτόκιο από το 1,3% που πληρώνουμε σήμερα. Και αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά 3 ή 4 ποσοστιαίες μονάδες, τότε σε βάθος χρόνου 10-15 ετών το όφελος από το «κούρεμα» θα εξανεμιστεί.
Για τα διμερή δάνεια ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά με τους εταίρους για το «κούρεμά» τους. Δηλαδή θα ζητήσει από χώρες φτωχότερες από την Ελλάδα, όπως η Σλοβακία, η Κύπρος και η Μάλτα, να μας χαρίσουν χρέος για να πληρώνουμε εμείς υψηλότερους μισθούς και συντάξεις απ’ ό,τι αυτές και από χώρες με προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, να μας χαρίσουν χρέος, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το δικό τους! Ποιος μπορεί να πιστεύει ότι τα κοινοβούλια των χωρών αυτών θα ψηφίσουν κάτι τέτοιο;
Αλλά ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που το σχέδιο του Τσίπρα πετύχει, ποιο θα είναι το όφελος; Στην καλύτερη περίπτωση το χρέος θα μειωθεί κατά 30-40 δισ. ευρώ. Δηλαδή από 315 δισ. ευρώ θα πάει στα 280 δισ. ευρώ ή από το 175% του ΑΕΠ στο 155% του ΑΕΠ. Σε καλύτερο αποτέλεσμα προσβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει επιμήκυνση και κυρίως «φιξάρισμα» των επιτοκίων του ESM στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για 15 και πλέον χρόνια. Κάτι που είναι εφικτό, αφού δεν περιλαμβάνει «κούρεμα» και κυρίως εξοικονομεί πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο η χώρα θα μπορέσει να ξοδέψει σε άλλες εθνικές «μάχες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ