Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, όσο κι αν στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας συσπειρώνει τη Νέα Δημοκρατία, είναι αυτό που πλέον απασχολεί τους οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Προφανώς είναι φυσιολογικό, αφού οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έξοδο από το Μνημόνιο και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και κυρίως η ρητορική κατά των αγορών (αλήθεια, τι το ήθελε το περιβόητο «εμείς θα παίζουμε λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη» ο κ. Τσίπρας στην Κρήτη) προκαλούν αναταραχή. Η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια και το ΠαΣοΚ τα τελευταία πέντε είναι χαοτική.
Ο κόσμος όμως της οικονομίας και ειδικά τα «μεγάλα πορτοφόλια» προκειμένου να βρουν άκρη εμπιστεύονται περισσότερο από τους πολιτικούς τον τραπεζίτη τους, δηλαδή αυτόν που διαχειρίζεται τα χρήματα και την περιουσία τους.
Ενας πλούσιος φίλος σε μια συζήτηση για τις εξελίξεις μου διάβαζε λοιπόν το e-mail που πήρε από τον τραπεζίτη του. Την έκθεση της Barclays για τη χώρα.
Τι έλεγε λοιπόν ο τραπεζίτης;

Με δεδομένο το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανόν ότι θα έρθει στην εξουσία, αν και δεν είναι σίγουρο ότι είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνος του.
Μια κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να φέρει νευρικότητα στην αγορά. Υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα επί των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μαλακώσει τη στάση του τους τελευταίους μήνες:

1.
ΟΝΕ: ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν συζητεί έξοδο από το ευρώ.

2.
Χρεοκοπία: ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη διαγραφή του ενός τρίτου του χρέους περίπου. Παρ’ όλα αυτά, θα προτιμούσε μια συναινετική λύση αντί να χρησιμοποιηθεί η ελληνική χρεοκοπία ως όπλο. Πιο πρόσφατα δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με ομόλογα συνδεδεμένα με την αύξηση του ΑΕΠ.
3. Η συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) στην αναδιάρθρωση του χρέους παραμένει μια πιθανότητα αλλά όχι στο άμεσο μέλλον και μόνο στο πλαίσιο επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος και των προϋποθέσεων για νέα Πιστωτική Γραμμή από τον ESM.
Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από πολιτικές κραυγές και διλήμματα περί χάους. Ολοι περιμένουν, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τις κάλπες και ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα επιδιώξει συναινετική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Καλά Χριστούγεννα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ