Οι πρώτες ενδείξεις από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου από αυτή τη Βουλή περιορίζονται δραματικά. Μπορεί οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις να εκδηλώνουν τη βούληση τους να εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή, αλλά οι πεποιθήσεις των βουλευτών φαίνεται ότι είναι διαφορετικές. Το ενδεχόμενο των εκλογών, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δείχνει τώρα ως η πιθανότερη προοπτική στο αδιέξοδο που θα προκύψει.
Οι απειροελάχιστες δυνατότητες συνεννόησης, που θα απέτρεπαν την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας με όλες τις πιθανές παρενέργειες, δείχνει να εκλείπουν εντελώς, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στην προοπτική των εκλογών. Είναι προφανές λοιπόν, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, ότι η χώρα θα εισέλθει σε μια πολωτική πολιτική αντιπαράθεση, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κλίμα αστάθειας και θα παγώσει κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης.
Είναι ώρα ευθύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων να προστατεύσουν την αξιοπιστία αλλά και τη σταθερότητα της χώρας. Αρκετά προβλήματα έχουν προκληθεί ως τώρα από τις διαδικασίες προεδρικής εκλογής, ας μην τα επιδεινώσουν κι άλλο. Δεν είναι τυχαίο, ότι το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, μετά από πολύ καιρό, είναι εστιασμένο και πάλι την Ελλάδα.
Όσο είναι καιρός πρέπει να σταματήσουν οι άκαιρες δηλώσεις για τόνωση των κομματικών ακροατηρίων που πυροδοτούν αρνητικά αντανακλαστικά τόσο από τους ευρωπαίους, όσο και από τις αγορές. Η χώρα μετά από αιματηρές θυσίες πέντε χρόνων βρίσκεται ξανά σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο. Μια εκτός ορίων και κοινής λογικής προεκλογική αντιπαράθεση, όπως αυτές που έχουμε δυστυχώς συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, δεν πρόκειται να ωφελήσει κανένα και πολύ περισσότερο τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες που υποφέρουν.

Είναι παράλογο στη χώρα που δίδαξε την αίσθηση του μέτρου στον κόσμο, να μην μπορεί η πολιτική της ηγεσία να αποδεχθεί τη λογική του και να επιμένει να προτάσσει το κομματικό απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Αφού αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμα και για αυτονόητα, τουλάχιστον για την πλειονότητα των πολιτών θέματα, ας φροντίσουν τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες να διασφαλίσουν, ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, θα οδηγηθούμε στις εκλογές, χωρίς ακρότητες, χωρίς κραυγές με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για την πορεία της χώρας.

ΤΟ ΒΗΜΑ