Επέλεξε τον Κ. Τασούλα να καθήσει δίπλα του στα υπουργικά έδρανα, κατά την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και έπιασε μαζί του κουβέντα. Ακόμα και εκείνη την ώρα ο Αντ. Σαμαράς είχε στο μυαλό του τα νομοσχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και ζήτησε από τον κ. Τασούλα να τα προωθήσει με γοργό ρυθμό. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάζει την ψήφο κάθε βουλευτή, ούτε μετρούσε ψήφους, όπως έκαναν άλλοι υπουργοί. Δύο φορές κοίταξε προς την αίθουσα και περίμενε να ακούσει τι θα ψηφίσει ο Γ. Παπανδρέου και δύο τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές. Όταν τελείωσε η ψηφοφορία, ένας από το προεδρείο της Βουλής τον ειδοποίησε για το αποτέλεσμα. Γύρισε και είπε στον κ. Τασούλα: «Τώρα ξεκινάμε, έχουμε δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε…» και έφυγε από τη Βουλή.

***
Ο Σταύρος Δήμας παρακολούθησε τη ψηφοφορία μαζί με τους συνεργάτες του στο γραφείο του στην οδό Σόλωνος. Δεν θέλησε να σχολιάσει το αποτέλεσμα, αλλά δεν φαινόταν και δυσαρεστημένος. Βεβαίως οι συνεργάτες του έλεγαν χαριτολογώντας ότι η ψηφοφορία μπορούσε να πάει και καλύτερα.

Ο Μελάς και οι… δόσεις ψήφου

Ρώτησα τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Μελά γιατί ψήφισε «παρών» στην ψηφοφορία, αφού τις προηγούμενες ημέρες έλεγε πως σχεδόν σίγουρα θα ψήφιζε τον Σταύρο Δήμα. Και ιδού τι απάντησε: «Είπα ότι θα ψηφίσω κατά 80% Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ε, σήμερα ψήφισα το 20% την άλλη φορά θα ψηφίσω κανονικά». Και γιατί δεν ψήφισε κανονικά; Τον ρώτησαν οι συνομιλητές του. Και απάντησε; «Για να μην πουν τίποτα οι παλαιοί σύντροφοί μου των ΑΝΕΛ». Αντε βγάλτε άκρη.

Ψηφοφορία κατώτερη των προσδοκιών

Της Ντόρας Μπακογιάννη καθόλου δεν άρεσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το έβλεπες στο πρόσωπό της: «Κατώτερη των προσδοκιών μου ήταν η ψηφοφορία», έλεγε, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ζήτησε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και από τον Αντ. Σαμαρά αλλά και από τον Ευ. Βενιζέλο. Από αυτούς δηλαδή που συγκυβερνούν: «Αν θέλουμε να επιλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι απολύτως επιβεβλημένο, διότι έχουμε ανοιχτή διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν σε συναδέλφους που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς να δημιουργήσουμε τη μεγάλη ευρωπαϊκή πλειοψηφία της Βουλής…». Αυτά είπε η κυρία Μπακογιάννη και να είστε βέβαιοι ότι θα επανέλθει λίαν συντόμως…

Ερχεται πάλι η Αλαμουντίν

Αυτή θα ήταν η είδηση της ημέρας αν δεν υπήρχε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 21 Ιανουαρίου αναμένονται στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα οι ανά τον κόσμο οργανώσεις και ιδρύματα που προωθούν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συνολικά μαθαίνω ότι θα βρίσκονται στην Αθήνα περί τα 120 άτομα. Πρόσκληση να έρθει στην Αθήνα απηύθυνε ο υπουργός και στο νομικό γραφείο όπου εργάζεται η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ (φωτογραφία) και ο κ. Τασούλας ευελπιστεί ότι θα έρθει και αυτή. Θεωρεί μάλιστα ότι η προβολή που γίνεται διεθνώς για τα Γλυπτά από την κυρία Αλαμουντίν είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα σε επικοινωνιακό επίπεδο.


Το σπορ με τα ψηφαλάκια

Στο προεκλογικό σπορ της συγκέντρωσης ψήφων επιδίδονται το τελευταίο διάστημα βουλευτές (όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ) καθώς και πολιτευτές που ευελπιστούν σε κάποια θέση στα ψηφοδέλτια. Αυτό, θα πείτε, είναι φυσιολογικό τη στιγμή που δεν έχει κλείσει ακόμη η υπόθεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκείνο που πρέπει να θεωρηθεί ανησυχητικό είναι ότι οι λεγόμενοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι στα υπουργεία κατέβασαν, οι πολλοί, τα… στυλό και περιμένουν και αυτοί να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. «Τους λέμε να προωθήσουν υπηρεσιακά θέματα και αυτοί τον χαβά τους, μας ρωτούν αν πάμε σε εκλογές ή όχι» μου είπε ένας υφυπουργός παραγωγικού υπουργείου, ο οποίος, να σημειώσω, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες: ακόμη να του δώσει αρμοδιότητα ο υπουργός του. Σε άλλα υπουργεία, μου λένε, ετοιμάζεται η μεγάλη απόδραση των Χριστουγέννων, προφανώς επειδή οι υπάλληλοι είναι βέβαιοι ότι με τόση πολιτική ένταση κανείς δεν πρόκειται να τους ελέγξει.
nnn
Ορισμένοι βουλευτές άρχισαν τις λεγόμενες προεκλογικές εξορμήσεις του τύπου «πόρτα-πόρτα». Μου λένε, π.χ., ότι στην Αρτα μπήκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη. Μάλιστα ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλιος, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση λόγω της φραστικής επίθεσης που έκανε εντός Κοινοβουλίου στη Λιάνα Κανέλλη με το «Κασιδιάρης που σου χρειάζεται εσένα», συναντάται σε σπίτια με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη. Βρέθηκαν τελευταίως και σε μια γκαλερί και έβγαλαν μαζί φωτογραφία. Ο Αδωνις άρχισε ήδη τα τραπέζια και πύκνωσε τις προεκλογικές εμφανίσεις του. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πάει σε χωριά και παρουσιάζει την Κυριακή το βιβλίο «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» με καλεσμένους τους Αλ. Παπαδόπουλο, Απ. Τζιτζικώστα, Θ. Ρουσόπουλο και τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ στη Λάρισα Θ. Ψύρρα.

nnn
Θέλετε κι άλλα; Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το Ευρωκοινοβούλιο μόλις προκηρυχθούν εκλογές για να είναι υποψήφιος (πάλι) στο Ηράκλειο. Αν εκλεγεί, τη θέση του θα καταλάβει η Νίκη Τζαβέλλα. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και ο Μανώλης Γλέζος και τη θέση του θα καταλάβει ο Στ. Κούλογλου. Την Τετάρτη, λίγη ώρα προτού αρχίσει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, συζητούνταν ένα πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Εκεί υπήρξε πλήρης συναίνεση (για να τελειώνουμε, όπως έλεγαν όλοι οι βουλευτές), ενώ ο υπουργός Μάκης Βορίδης αρνήθηκε πεισματικά να δεχθεί οποιαδήποτε τροπολογία –δεν θέλησε, όπως έλεγε, να… νομοθετήσει την τελευταία στιγμή.
Γιατί γελούσε ο Καραμανλής

Το πρωί της Τετάρτης ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής καταφθάνει βιαστικός στην οδό Μητροπόλεως, οπότε άρχισαν αμέσως τα σενάρια. Εκτός του ότι αυτό ξάφνιασε τους περαστικούς, δεν ήταν λίγοι στη ΝΔ αυτοί που έλεγαν ότι «ο Καραμανλής έπιασε δουλειά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Και τούτο επειδή στην οδό Μητροπόλεως 1 στεγάζονται, ως γνωστόν, πολλά γραφεία βουλευτών. Σου λένε, την ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας ο Καραμανλής βρέθηκε στα γραφεία βουλευτών –κάτι σημαίνει αυτό. Μόνο που δεν εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα και οι πιο παρατηρητικοί θα πρόσεχαν ότι ακριβώς δίπλα από τα γραφεία βουλευτών βρίσκεται το γραφείο του… φυσικοθεραπευτή του πρώην πρωθυπουργού, τον οποίο επισκέπτεται συχνά για ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στο πόδι του. Οταν έμαθε τα σενάρια, ο κ. Καραμανλής ήταν φυσικό να γελάσει. Ασε που οι βουλευτές της ΝΔ που διακινούσαν τέτοια σενάρια είχαν και άγνοια. Και τούτο επειδή ένας Καραμανλής δεν πάει ποτέ ο ίδιος σε βουλευτές.
Οι βουλευτές πάνε σ’ αυτόν.


Η πρώτη φορά της Ντόρας

«Ποτέ στην πολιτική μου καριέρα δεν ανησύχησα τόσο πολύ όσο τώρα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε σε ομιλία της στα Γιάννενα η Ντόρα Μπακογιάννη, όπου πήγε να μιλήσει για τα 40 χρόνια της ΝΔ. Ηταν μια ομιλία ασυνήθιστα «κινδυνολογική», όπως τη χαρακτήρισαν τα γαλάζια στελέχη, με τον φόβο ότι είναι πιθανόν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να χάσει ο κόσμος όλες τις θυσίες που έκανε. Πάντως θα πρέπει να σημειώσω ότι η Ντόρα έτυχε… αρχηγικής υποδοχής. Δεν είναι μόνο ότι στο αεροδρόμιο την υποδέχθηκε κοτζάμ υπουργός (Κ. Τασούλας) και το σύνολο των γαλάζιων βουλευτών του νομού, αλλά συναντήθηκε και με τους φορείς της πόλης, καθώς και με τον περιφερειάρχη και τον Μητροπολίτη (με τον οποίο συνέφαγε). Ρώτησα τον κ. Τασούλα γιατί τέτοια επισημότητα για την άφιξη της Ντόρας στα Γιάννενα και μου απάντησε ότι ως υπουργός Πολιτισμού εκτιμά και σέβεται τον πολιτισμό. Και επειδή πολλές φορές ο υπουργός κάνει χιούμορ, τον ξαναρώτησα. Και ιδού τι απάντησε: «Πάντοτε θαυμάζω τους αυτοδημιούργητους ανθρώπους».

HeliosPlus