Και σιγά σιγά, αναπάντεχα, έρχεται η σύγκλιση. Λίγες ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας δηλωσούλες και συνεντευξούλες δείχνουν ότι τα πάντα είναι εφικτά και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ο πολύς Πάνος Καμμένος δεν αποκλείει τίποτε για τους Ανεξάρτητους Ψεκασμένους. Ο πρόεδρος με μεγάλη σοβαρότητα μίλησε στους Financial Times και είπε ότι από τους δικούς του ανθρώπους περιμένει τα πάντα. Ακόμη και να ψηφίσουν τον φιλοεβραίο Σταύρο Δήμα (ο οποίος ως φιλοεβραίος έχει πιθανώς κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις όμως αυτό δεν είναι της παρούσης).

Λέει λοιπόν ο πολύς Καμμένος ότι λόγω συνθηκών πιθανότατα να παραστρατήσουν κάποιοι βουλευτές του. Δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρισκόταν ο πολιτικός άνδρας στη διάρκεια της συνέντευξης, όμως τέθηκε ζήτημα κακής μετάφρασης. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ έσπευσε να διευκρινίσει. Λέει ότι ο πρόεδρος αναφερόταν γενικώς στους ανεξάρτητους βουλευτές. Εντούτοις δεν προκύπτει «γενικώς» από κάπου στο κείμενο. Μιλούσε ειδικώς και μάλλον είχε συγκεκριμένα πρόσωπα στο μυαλό του.

Την ίδια ελαστικότητα έδειξε και ο Φώτης Κουβέλης για την κοινοβουλευτική ομάδα του. Δεν είναι δα και αποστάτης όποιος επιλέξει τη σταθερότητα ενός Σταύρου Δήμα. Τι να πει κι ο κυρ Φώτης βεβαίως, από τον ένα μύθο στον άλλο πηγαίνει_ να σώσει, να μη σώσει, μη σώσει και σώσει τη χώρα. Κι εκείνος βεβαίως έκανε διορθωτική δήλωση, μην τυχόν και τον παρεξηγήσουμε, μην τυχόν και τον χαρακτηρίσουμε επιπόλαιο. «Είπα δεν θα θεωρήσω αποστάτη, αλλά είπα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα ομόφωνα πήρε κάποια απόφαση να μην ψηφίσουμε πρόεδρο.. αυτό το απέκρυψαν. Ερωτήθηκα αν παρά την απόφαση, κάποιος ψηφίσει. Τότε είπα δεν θα τον θεωρήσω ούτε θα το πω αποστάτη. Δεν θα γυρίσουμε την Ελλάδα στο 1965… Οι ερμηνείες που έδωσαν ορισμένοι είναι σκοπούμενη…».

Αυτό που καταλαβαίνουμε: οι δύο πρόεδροι δεν θα πέσουν από τα σύννεφα εάν οι βουλευτές τους πουν το «ναι» με την πρώτη ή με την τρίτη ευκαιρία. Είναι τυχεροί πάντως που δεν επιτρέπεται κάποια αιφνιδιαστική αλλαγή επί της διαδικασίας. Δεν επιτρέπεται δηλαδή στο παρά πέντε να γίνει μυστική η ψηφοφορία. Αν υπήρχε παραβάν, τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα πολύ νωρίς. Θα ήταν ξεκάθαρα ήδη από σήμερα.