Δεν ξέρω αν θα βρεθούν τα 180 «Ναι» για να εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Αυτό ωστόσο που είναι απολύτως σαφές είναι ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης – σε ορισμένες δημοσκοπήσεις προσεγγίζει το 60 % – δεν θέλει πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου και φοβάται τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ .

Έτσι κι αλλιώς η γερμανική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι – αντίθετα από το 2012 που γερμανικές και γαλλικές τράπεζες ήσαν ευάλωτες σε ένα GREXIT γιατί είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα ύψους 80 δισ ευρώ – στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη από μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σε μια τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα θα πάει στη δραχμή μετά από αιματηρές θυσίες των πολιτών τα τελευταία 4,5 χρόνια και ο κ.Σόιμπλε θα επιδεικνύει σε όλους τους αντάρτες της ΕΕ (Πέπε Γκρίλο, Ποδέμος, Ντε Λίνκε και Φέρατζ ) το παράδειγμα που θα πρέπει να αποφύγουν .

Το χειρότερο είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιμένει να πάει τη χώρα -πάση θυσία -στις κάλπες με αφορμή τον Πρόεδρο δυστυχώς δεν φαίνεται να καταλαβαίνει την σοβαρότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται στην οικονομία από την πολιτική αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Γι αυτό και κάθε στέλεχος της Κουμουνδούρου θεωρεί τον εαυτό του υποχρεωμένο να πει δημοσίως με την μεγαλύτερη άνεση την δική του εκτίμηση για τις εξελίεξις :δεν θα σεβαστούμε την δίμηνη παράταση που μας έδωσαν οι δανειστές (Βίτσας), η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να κάνει μονομερείς κινήσεις (Λαφαζάνης), η λαϊκή κυριαρχία είναι ισχυρότερη από τις αγορές (Σκουρλέτης), η πτώση του Χρηματιστηρίου δείχνει την ωμή παρέμβαση του τραπεζικού κεφαλαίου στα πολιτικά πράγματα (Στρατούλης). Αποκορύφωμα της αφασίας που κυριαρχεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,ήταν ασφαλώς το ατυχές λογοπαίγνιο που ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σε τουλάχιστον δυο πρόσφατες περιοδείες του ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παίζει λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη!»

Το πιο καταπληκτικό είναι ότι η Κουμουνδούρου μετά από αυτό το μπαράζ των εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεων – είχε προηγηθεί το φιάσκο της ενημέρωσης Σταθάκη – Μηλιού για το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτυ – απορεί και προσποιείται ότι αισθάνεται αδικημένη για την εικόνα που έχουν σχηματίσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης για το κόμμα τους.

Χτες έφτασε το βρετανικό «Τσάνελ Φόρ» να χαρακτηρίσει μια κυβέρνηση Τσίπρα «μαρξιστική» ενώ πριν από λίγες μέρες οι Βίβλος των αγορών Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς τόνιζε σε πρωτοσέλιδο θέμα της ότι μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα είναι φανερό ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε αδιέξοδο στην προσπάθεια εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ παραμένει η εντύπωση ότι στις πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν – τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου – ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μαζική απόσυρση καταθέσεων και διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα.

Η αντίδραση αυτή δεν θα είναι σχέδιο ελλήνων επιχειρηματιών για να χτυπήσουν πολιτικά το κόμμα του κ.Τσίπρα, όπως ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου, αλλά λογική κίνηση κάθε πολίτη που φοβάται μην χάσει τις καταθέσεις του από μία άφρονα σύγκρουση της μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης .


Σημειώνεται ότι χτες το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση με διαρροές της στην εφημερίδα «Ντι Βέλτ» υπογράμμιζε ότι αν ο κ.Τσίπρας εκλεγεί κυβέρνηση και εφαρμόσει όσα υπόσχεται τότε είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα απομονωθεί οικονομικά και δεν υπάρξουν άλλα χρήματα διαθέσιμα από την ΕΕ για την χρηματοδότησή της «.

Τι δεν καταλαβαίνουν εκεί στην Κουμουνδούρου;