Πολλά και διάφορα έχουν συμβεί στην εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος προς τιμήν του Ξενοφώντος Ζολώτα που έχουν τη σημασία τους και σας τα μεταφέρω ευθύς αμέσως. Ελάχιστοι, για παράδειγμα, πρόσεξαν τον κ. Ι. Στουρνάρα όταν βούρκωσαν τα μάτια του τη στιγμή που ζητούσε από βουλευτές να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο και άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η χώρα μας από τις αποφάσεις τους (έτσι ακριβώς το είπε). Αυτοί που σίγουρα πρόσεξαν ακόμη και τα… μάτια του κεντρικού τραπεζίτη είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο πρώην γραμματέας Εσόδων Θ. Θεοχάρης που έσπευσε αμέσως να τον συγχαρεί για την ομιλία του: «Οταν τα έλεγε αυτά, άλλαξε η χροιά της φωνής του και φάνηκε συγκινημένος και τον ρώτησα γιατί συγκινήθηκε. Μου απάντησε ότι εκείνη την ώρα που έλεγε αυτά προς τους βουλευτές αισθάνθηκε την ευθύνη της ιστορικής στιγμής και είχε συναισθηματική φόρτιση».
nnn
Εν συνεχεία υπήρξε και απορία του κ. Σταϊκούρα τι εννοούσε ο κεντρικός τραπεζίτης όταν είπε ότι η ρευστότητα λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και μειώνεται στην αγορά. Ο κ. Στουρνάρας χωρίς άλλη σκέψη (και ίσως να περίμενε αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που είπε) επιχείρησε να το αναλύσει, όχι όμως δημοσίως αλλά στον αναπληρωτή υπουργό: «Εννοούσα τη ρευστότητα από τα 10 δισ. των δόσεων που δεν πήραμε από την τρόικα».
nnn
Κάτι τέτοια άκουσε ο κ. Σταϊκούρας και προκάλεσε στην αίθουσα ένα μίνι, πλην όμως εντυπωσιακό… μπλακάουτ. Κάποια στιγμή απρόσεκτα σκόνταψε πάνω σε ένα καλώδιο και έγινε το έλα να δεις στην αίθουσα. Τα μικρόφωνα σίγησαν, η γιγαντοοθόνη έσβησε, τα φώτα τρεμόσβηναν, σαν, όπως παρατήρησε κάποιος χαμογελώντας, «να εισήλθε στην αίθουσα ξαφνικά ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ». Η βλάβη όμως γρήγορα αποκαταστάθηκε και ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε ένα συγγνώμη για την… απροσεξία του.


Υπήρξαν εκροές χρημάτων;

Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας (με δηλώσεις για νταούλια, για bank run και για πρόωρες εκλογές) είναι φυσικό να ρωτήσουν τον κ. Στουρνάρα οι ενδιαφερόμενοι στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση (όπως και το έπραξαν) αν το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εκροές χρημάτων προς το εξωτερικό. Σας μεταφέρω την απάντηση (και αμαρτίαν ουκ έχω): «Δεν είχαμε εκροές». Εν συνεχεία ρωτήθηκε το ίδιο ο αρμόδιος για το θησαυροφυλάκιο της χώρας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με την προσθήκη αν πολυεθνικές εταιρείες μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό. Σας μεταφέρω και πάλι αυτούσια την απάντηση του υπουργού: «Δεν έχω τέτοια εικόνα». Προσέθεσε όμως κάτι: το τελευταίο διάστημα υπήρξε ενδιαφέρον από καταθέτες και από πολυεθνικές εταιρείες προς τις τράπεζες αλλά ήταν διερευνητικού χαρακτήρα.


ΣΥΡΙΖΑ εναντίον διοικητή

Ολα αυτά όμως που λέει ο κ. Στουρνάρας δεν φαίνεται να πείθουν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε οργισμένοι, έξαλλοι μαζί του» μου έλεγε ο Δ. Στρατούλης και άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση η πρώτη αλλαγή που θα κάνει είναι στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος: «Θα φύγει αμέσως, δεν πρόκειται να τον κρατήσουμε, δεν θέλουμε τέτοιον κεντρικό τραπεζίτη που αναμειγνύεται χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, αλλά, πρώτον, θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση και, δεύτερον, να έχει λόγο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ισως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο στο γραφείο του στη Βουλή για να τον ρωτήσει τι είχε γίνει το 2011 και αν υπήρξε πρόβλημα στην Τράπεζα.


Μια καλή εκκίνηση

Και επειδή οι ημέρες είναι κρίσιμες, θα σας περιγράψω και σήμερα την κατάσταση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες μόνο ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μου λένε ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ήρεμος (ως και μεσημεριανή σιέστα έκανε την Τρίτη) ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει δυναμική στην τρίτη εκλογή ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Η κατάσταση πάντως δεν έχει αλλάξει. Στην πρώτη ψηφοφορία περιμένουν περί τους 160 βουλευτές (το θεωρούν καλή… εκκίνηση) και προσδοκούν να βελτιωθεί η κατάσταση ως την τρίτη ψηφοφορία. Και πώς θα γίνει αυτό; ρώτησα έναν εκ των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά. «Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας είναι περικυκλωμένος από παντού: από την Ευρώπη, από τον Γιούνκερ, από τον Μοσκοβισί, από τις αγορές, ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρέπει να είναι κάποιος ανόητος για να μην τα λάβει αυτά υπόψη. Το κλίμα τρομοκρατίας το δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.


Οι ψήφοι των χρυσαυγιτών

Και στον ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνω ότι επικρατεί εκνευρισμός. Κάποιες πληροφορίες που είχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι πιθανόν η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι μυστική προκάλεσαν απανωτές συσκέψεις στελεχών ώσπου κάποιος διαβασμένος στο Συνταγματικό Δίκαιο τους πληροφόρησε ότι «κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα». Και αφού ηρέμησαν με την ψηφοφορία, άρχισαν τις συσκέψεις για το… κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, βέβαιοι ότι όχι μόνο θα διεξαχθούν οι εκλογές αλλά θα τις κερδίσουν κιόλας. Οι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στην πρώτη ψηφοφορία οι βουλευτές που θα ψηφίσουν «Οχι» θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 130. Σε παρατήρηση ότι σε αυτούς θα περιλαμβάνονται και οι ψήφοι των βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος η απάντηση είναι ότι και αυτές ψήφοι είναι…


Με χειροπέδες και πίσω στα κελιά

Με χειροπέδες θα εμφανιστούν το απόγευμα της Τετάρτης οι έγκλειστοι στις φυλακές χρυσαυγίτες μαζί μ΄αυτούς και ο αρχηγός τους Ν. Μιχαλολιάκος για να πάρουν μέρος στη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τις χειροπέδες θα τις αφαιρέσουν οι αστυνομικοί κατά την είσοδο των χρυσαυγιτών στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Μου λένε ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρότατα και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν εικόνες όπως συνέβησαν τις προάλλες (με την άρση της ασυλίας τους) που ο (κρατούμενος) Ν. Μιχαλολιάκος φώναζε να μην τον… ακουμπούν οι αστυνομικοί επειδή είναι αρχηγός του τρίτου κόμματος στη Βουλή ή προκλήσεις από δήθεν οπαδούς της Χρυσής Αυγής (που αποδείχθηκε ότι ήταν μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής στα γραφεία των χρυσαυγιτών) που φώναζαν διάφορα υβριστικά συνθήματα. Ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής θα επιτρέψει οποιαδήποτε εκτροπή κατά την ψηφοφορία και μόλις ολοκληρωθεί αυτή, οι χρυσαυγίτες θα μεταφερθούν σιδηροδέσμιοι πάλι πίσω στα κελιά τους.

HeliosPlus