Επειδή ίσως πολλοί να έχετε διερωτηθεί ποια κατάσταση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σας μεταφέρω ευθύς αμέσως την εικόνα. Υπολογίζουν λοιπόν ότι στην πρώτη ψηφοφορία θα συγκεντρωθούν περί τις 160 θετικές ψήφοι στο πρόσωπο του Στ. Δήμα. Το θέμα είναι τι θα γίνει στην τρίτη ψηφοφορία. Και εδώ αρχίζουν οι αποκαλύψεις. Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού (πιο στενός δεν γίνεται) μου είπε ότι ως και σήμερα δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 180 ψήφοι (είναι κάπου στις 170), αλλά «έχει δημιουργηθεί δυναμική». Επειδή τέτοια έκφραση είναι κάπως θεωρητική, τον ρώτησα ευθέως αν το Μέγαρο Μαξίμου και γενικότερα η κυβέρνηση προετοιμάζονται για εκλογές. Και ιδού η απάντηση: «Εμείς κάναμε και κάνουμε τα πάντα, και θα το κάνουμε ως την τελευταία στιγμή, ώστε να αποφύγουμε τις εκλογές. Ούτε ο κόσμος τις θέλει –δες δημοσκοπήσεις –ούτε εμείς τις θέλουμε. Αλλά μη νομίζεις ότι θα καθήσουμε με σταυρωμένα χέρια σε περίπτωση που δεν βγουν. Ε, δεν θα μας πιάσει κιόλας Κώτσο ο Τσίπρας» είπε με σιγουριά. Και βεβαίως η ερώτηση που ακολούθησε είναι πότε θα προκηρυχθούν οι εκλογές, σε περίπτωση βεβαίως που δεν ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μου απάντησε μονολεκτικά: «Ταχύτατα».


Το «bank run» και το Μαξίμου

Προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να είναι οργισμένοι με τον κ. Τσίπρα. Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο Πρωθυπουργός είναι ικανός να προκαλέσει και bank run» τους έβγαλε έξω από τα ρούχα τους: «Αυτή τη λέξη» (σ.σ.: bank run) «σε μια τέτοια δύσκολη για τη χώρα περίοδο ούτε καν την προφέρεις. Προκαλεί ζημιά, δεν το καταλαβαίνει; Παίζει παιχνίδια επικίνδυνα. Οταν λες τέτοια πράγματα, είναι αδύνατον να σε πάρουν στα σοβαρά και οι εδώ και οι έξω. Να ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι η Ρωσία που πήγε κόντρα στην Ευρώπη άντεξε ενάμιση μήνα. Πόσο θα αντέξει αυτός με αυτά που λέει για κούρεμα του χρέους και έξοδο από το Μνημόνιο εάν και όταν, όπως πιστεύει, θα κυβερνήσει;» διερωτήθηκε ο ίδιος στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού που σας προανέφερα. Και επανέλαβε ότι ως την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.
Κουβέλης: Δεν αποδεσμεύω κανέναν

Είναι γεγονός ότι η δήλωση που έκανε από το Βήμα FM ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ότι δηλαδή δεν θεωρεί ούτε αποστάτες ούτε αργυρώνητους όσους ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκάλεσε σε πολλούς σύγχυση (ακόμη και στον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στ. Δήμα). Ο ίδιος μού ανέφερε ότι δεν είπε και τίποτε το παράξενο: «Από πού βγαίνει ότι εγώ αποδεσμεύω τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν Πρόεδρο;» ρώτησε κάπως οργισμένος. Συμπλήρωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι λένε για το ζήτημα οι συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, που ως σήμερα δεν έχουν αλλάξει, δηλαδή ότι και οι δέκα βουλευτές δεν ψηφίζουν. Εκείνο που επίσης έμαθα είναι ότι με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Κουβέλης θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στον κ. Τσίπρα (που έκανε λόγο για αποστάτες βουλευτές κ.τ.λ.), ότι δηλαδή δεν πρέπει από εδώ και πέρα να τον έχει δεδομένο. Αλλωστε, όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Κουβέλης, δεν έχει κλειστεί ακόμη καμία συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πριν ούτε μετά την πρώτη ψηφοφορία.


Ρεπούση: Ορθώς μίλησε ο Κουβέλης

Συμφωνεί η Μαρία Ρεπούση ότι δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται «αποστάτες ή αργυρώνητοι» οι βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν μπορούμε να μπούμε όλοι στο καλούπι του κ. Τσίπρα, επειδή το αναφέρει έτσι» μου είπε. Και το λέει αυτό η κυρία Ρεπούση, η οποία πολλοί τη φέρουν να φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα όταν ορισμένοι της λένε συνεχώς «μα είναι δυνατόν να συνεργαστείς με ένα κόμμα που πιθανόν να έχει μια Ραχήλ Μακρή στις τάξεις του;», η ίδια φέρεται να απαντά: «Μα κάθε κόμμα έχει μια Mακρή ή, εάν θέλετε, μια Ραχήλ στη δύναμή του». Ρωτήθηκε, όπως είναι φυσικό, τι θα κάνει στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου και απάντησε: «Θα κάνω ό,τι θα αποφασίσει το κόμμα». Μα δεν υποτίθεται ότι το κόμμα αποφάσισε;


Πρώτος στο Επικρατείας του ΠαΣοΚ

Μαθαίνω ότι ο Α. Λοβέρδος δεν πολυασχολείται με την εκλογή του στη Β’ Αθήνας, αν και ο ίδιος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του λέει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πρώτο με διαφορά έναντι οποιουδήποτε δεύτερου. Αλλά, θα μου πείτε, αυτές είναι οι προβλέψεις, όπως προβλέψεις ήταν όταν πρόσφατα ο κ. Λοβέρδος έλεγε ότι «έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 180 βουλευτές». Δεν γνωρίζω τι λένε οι δημοσκοπήσεις και βεβαίως πόσοι ακόμη θα εκτεθούν από το ΠαΣοΚ στη Β’ Αθήνας, εκείνο που έμαθα είναι ότι ο Λοβέρδος φλερτάρει με την ιδέα να είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοκ. Μου λένε μάλιστα ότι «έκλεισε η συμφωνία» και ότι απλώς αυτό θα ανακοινωθεί όταν προκηρυχθούν οι εκλογές. Βεβαίως στη Β’ Αθήνας θα υπάρξει ένα μικρός συνωστισμός και μια σκληρή εκλογική μάχη. Και τούτο γιατί εκτός από τον Πύρρο Δήμα (που εξακολουθεί να είναι δημοφιλής) και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ετοιμάζεται και η Φώφη Γεννηματά ενώ θα θέσει ξανά υποψηφιότητα ο 78χρονος Απ. Κακλαμάνης. Αν επιλέξει και δεύτερη περιφέρεια, τη Β’ Αθήνας, ο Ευ. Βενιζέλος, καταλαβαίνετε τι θα επακολουθήσει….

Ο Τατσόπουλος πήρε… άδεια

Ρώτησα τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκη εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα του Π. Τατσόπουλου να είναι υποψήφιος βουλευτής με το «Ποτάμι» στις επερχόμενες εκλογές: «Θέλει και ρώτημα; Αυτό είναι δεδομένο», είπε ο κ. Θοεδωράκης, αν και, όπως ανάφερε, θα πρέπει να περάσει από κάποιες κομματικές διαδικασίες, οι οποίες στην περίπτωση του Π. Τατσόπουλου θα είναι τυπικές. Σε παρατήρηση πως συμβιβάζεται το γεγονός ότι το «Ποτάμι» θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ενώ ο κ. Τατσόπουλος να δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει συντασσόμενος με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δώσαμε στον Τατσόπουλο άδεια να κάνει ότι θέλει…».


Μπουτάρης: «Δεν μας τα λέει καλά ο… πιτσιρικάς»

Πήρε θέση και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζοντας την ευχή «να εκλεγεί Πρόεδρος για το καλό της χώρας». Επιτέθηκε παράλληλα ευθέως εναντίον του Αλ. Τσίπρα για τις δηλώσεις που έκανε για «λύρες, νταούλια και ζουρνάδες»: «Δεν χαράζουμε έτσι την πολιτική της χώρας με νταούλια. Ετσι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά. Το ακούν και οι ξένοι και σίγουρα θα λένε, «ρε τι είναι αυτά που μας λέει αυτός ο πιτσιρικάς»; Αντί να κάθεται ήσυχος και να ετοιμάζει την κωλοτούμπα που θα την κάνει έτσι κι αλλιώς με τους ευρωπαίους, τους προκαλεί με τέτοιες δηλώσεις;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος

Τα λαμπιόνια της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Μπουτάρης δέχεται τούτες τις ημέρες οξύτατη κριτική επειδή δεν φωταγώγησε την συμπρωτεύουσα με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια κάτι όμως που τον αφήνει παγερά αδιάφορο: «Θα ξόδευα 150.000 ευρώ για λίγες ημέρες. Πολλά λεφτά. Κοστίζει, όπως ξέρετε η φωταγώγηση της πόλης. Είπα όμως στους καταστηματάρχες και στους κατοίκους να κρεμμάσουν φωτάκια έξω από τα μαγαζιά και τα μπαλκόνια τους. Εγώ δημιούργησα ως χριστουγεννιάτικη διακόσμιση (και κάτι που αρέσει σε παιδιά και μεγάλους) ένα ολόκληρο δάσος την πλατεία Αριστοτέλους. Δεν μπορώ άλλο τη μιζέρια τους…».

Ούτε στο ίδιο αεροπλάνο

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του Αδωνι Γεωργιάδη με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ έχουν κλιμακωθεί με αλληλομηνύσεις και τηλεοπτικούς διαξιφισμούς. Αλλά να μην θέλει να συνταξιδεύσει ο ένας μαζί με τον άλλο, πρώτη φορά ακούστηκε. Την περασμένη Κυριακή (όπως αφηγείται ο Αδωνις Γεωργιάδης) βρέθηκαν και οι δύο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με προορισμό την Αθήνα. Ήταν πολύ πρωί και κατέφθασαν και οι ίδιοι με τα εισιτήρια στα χέρια: «Μόλις με βλέπει δίπλα του πήγε να αλλάξει το εισιιτήριο και επέστρεψε με άλλη πτήση», έλεγε σε συναδέλφους του βουλευτές ο Αδωνις. Δεν γνωρίζω εάν πράγματι ο κ. Καμμένος άλλαξε πτήση επειδή θα ήταν σ΄αυτή και ο Αδωνις. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι Κυριακή πρωί τον είδα στην τηλεόραση να παρακολουθεί την Θεία λειτουργία, στον Ιερό ναό Αγίας Σοφίας (με τον μητροπολίτη Ανθιμο), έχοντας δίπλα του την κυρία Ξουλίδου αλλά και τον…Π. Ψωμιάδη.

HeliosPlus