Το αδιέξοδο με την τρόικα που έφερε δύο μήνες νωρίτερα την εκλογή Προέδρου θα ξεπεραστεί αν εκλείψει η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Η τρόικα ζητεί –λόγω εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού το 2015 –ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ που περιέχει: τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων – συνταξιοδότηση μόνο όσων έχουν περάσει το 62ο έτος της ηλικίας τους και έχουν 40 χρόνια εργασίας. Την κατάργηση της 15ετίας υπέρ της 20ετίας σε εποχικά επαγγέλματα. Την αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (φάρμακα, ξενοδοχεία) αλλά και την κατάργηση των εκπτώσεων σε νησιά του Αιγαίου. Την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (λιμανιών, ΟΣΕ, πώληση υπόλοιπων μετοχών ΟΤΕ κ.τ.λ.). Την εξομοίωση του αρχικού μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την προώθηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν, αν ΝΔ – ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν βρει πεδίο συνεννόησης, να υλοποιούνταν εδώ και μήνες και η χώρα θα είχε ανοίξει ήδη την πόρτα εξόδου από το Μνημόνιο.
Ετσι κι αλλιώς τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα ισχύουν στην Ευρώπη. Στην πλούσια Γερμανία, π.χ., το όριο συνταξιοδότησης είναι τα 67 χρόνια έπειτα από 45 χρόνια εργασίας. Είναι τρελό επίσης να υπάρχει στην Ελλάδα άλλος αρχικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα και άλλος στον δημόσιο, ενώ είναι παράλογο κάποια «χρυσοφόρα» νησιά του Αιγαίου, π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος, να έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ από τη Θράκη, την Πίνδο ή την ορεινή Πελοπόννησο. Οι ιδιωτικοποιήσεις έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ., ΟΤΕ, λιμάνι Πειραιά), ενώ φέρνουν και ζεστό χρήμα στο κράτος. Ζητείται επίσης από την τρόικα η τιμωρητική αύξηση του ΦΠΑ επειδή οι ελληνικές αρχές είναι αναποτελεσματικές στη συλλογή του –υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ στην Ελλάδα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ!
Η κυβέρνηση Σαμαρά, δυστυχώς, μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, έβαλε φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Η στροφή αυτή, σε συνδυασμό με την εχθρική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και την πολιτική αβεβαιότητα λόγω της εκλογής Προέδρου, προκάλεσε το σημερινό αδιέξοδο με τους δανειστές.
Πολλά και σημαντικά όμως έχουν γίνει στην οικονομία τα τελευταία χρόνια και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο προσαρμογής.
Αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τότε η σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα φέρει νέα, βαρύτερα μέτρα, ακόμη και έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Αν, από την άλλη πλευρά, υπάρξει διέξοδος με εκλογή Προέδρου, συνεννόηση στο παρά πέντε (ή νίκη της σημερινής συγκυβέρνησης στις ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες), τότε η οικονομία θα γυρίσει γρήγορα στην ομαλότητα και μετά τη ρύθμιση του υπέρογκου χρέους θα αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς. Αν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ