Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επανέφεραν την Ελλάδα και πάλι στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.Ο διεθνής Τύπος και τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα προσπαθούν να αξιολογήσουν την επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν υψηλού πολιτικού ρίσκου τις επιλογές των κ.Σαμαρά και Βενιζέλου και σχεδόν προεξοφλούν τις εκλογές στις αρχές του 2015. Και ακολούθως προσπαθούν να προσεγγίσουν τα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα και τις συνέπειες αυτών.
Βάσει των πρόσφατων δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα θα πάρει την πρωτιά και σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, οικοδομούν δυσμενή σενάρια για την πορεία της χώρας, θεωρώντας δεδομένη τη σύγκρουση μιας αριστερής κυβέρνησης με την τρόικα και τους κυρίαρχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Κάπως έτσι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά και δημιουργούν περιβάλλον υποτίμησης των ελληνικών αξιών, προεξοφλώντας τα χειρότερα. Ουσιαστικά ενεργούν αξιολογώντας την αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έργο της και την δυσκολία της αντιπολίτευσης να παρακολουθήσει τις αντιλήψεις της τρόικας και συνολικά του διεθνούς οικονομικού συστήματος.
Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκτιμήσεις πηγάζουν από το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίζεται από εντελώς αντίθετες προς τις κυρίαρχες διεθνώς αντιλήψεις, η ρητορεία του είναι αντισυστημική, βάλλει κατά του μνημονίου, απαιτεί κούρεμα του χρέους εδώ και τώρα, αρνείται τη λιτότητα, διεκδικεί εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών και γενικώς αμφισβητεί σύστημα ιδεών που ορίζει σήμερα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Οι πρόσφατες μάλιστα εμφανίσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτυ του Λονδίνου επιβεβαίωσαν ακριβώς την απόσταση και ιδιαιτέρως την διαφορετική κοσμοαντίληψη που συνέχει τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος του κ. Τσίπρα.
Όπως σχολίασε πρόσφατα ένας εκ των παρευρισκομένων στις συναντήσεις του Λονδίνου, «ΣΥΡΙΖΑ και αγορές συγκροτούν δύο παράλληλα σχήματα, που κατά την Ευκλείδειο γεωμετρία δεν συναντώνται».
Οι ξένοι εμπειρογνώμονες αλλά και οι υπεύθυνοι των μεγάλων διεθνών τραπεζικών οίκων υπέθεταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος σε επαφή με το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα θα εισερχόταν σε μια φάση «ταχείας ωρίμανσης», θα προσαρμοζόταν, θα έκανε βήματα προσέγγισης των διεθνών συνθηκών και βαθμιαία θα άμβλυνε τις επικρατούσες αρνητικές εντυπώσεις.
Γρήγορα όμως διαπίστωσαν ότι η πολιτική κουλτούρα των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ διαφορετική, απέχει μίλια από εκείνη των αγορών και επί της ουσίας δεν υπάρχει πεδίο συνάντησης και συναντίληψης.
Σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε μεγάλη σημασία αυτή η διαπίστωση. Μικρό το κακό. Η Αριστερά πάντα ήταν απέναντι στις αγορές.
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της Αριστεράς, διεκδικεί την εξουσία σε συνθήκες χρεοκοπίας και προφανέστατα χρειάζεται τη διαμεσολάβηση των αγορών για να διατηρήσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Αν όπως διακηρύσσει σύντομα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει λόγους να αποκαταστήσει σχέσεις και δεσμούς με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, με τις διεθνείς αγορές και με τον ίδιο τον Διάβολο ακόμη, αν θέλει πραγματικά να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της.
Η Ελλάδα δεν είναι περίκλειστη χώρα, δεν δρα εν κενώ, συμμετέχει στο σύγχρονο κόσμο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ αυτόν και βεβαίως δεν γίνεται να αποκοπεί χωρίς οδυνηρές συνέπειες.
Ένα κόμμα λοιπόν που έχει αντίληψη του κόσμου, κατανοεί τη σημασία των διεθνών συσχετισμών και διεκδικεί να κυβερνήσει την Ελλάδα δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπ’ όψιν τις σχέσεις αλληλεξάρτησης, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που αυτές έχουν.
Κακά τα ψέματα, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα βρει απέναντί της αν μη τι άλλο εχθρικό περιβάλλον. Χωρίς αμφιβολία θα νιώσει την αμφισβήτηση και την πίεση από την πρώτη στιγμή.
Και έναντι αυτής της προοπτικής προφανώς δεν αρκούν συνθήματα τού τύπου «το κεφάλαιο μας επιτίθεται», αλλά κυρίως σχέδιο, προετοιμασία και προπάντων ασφάλειες και πρόνοιες, ώστε να μην πληγεί η χώρα, η οικονομία της και ιδιαιτέρως ο λαός της, που τόσα υπέστη τα τελευταία χρόνια.
Και αυτά για την ώρα δυστυχώς δεν υπάρχουν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο και δεν προσφέρει ασφαλείς απαντήσεις στον ελληνικό λαό θα κινδυνεύει να χάσει ακόμη μια φορά στο παραπέντε. Θα έχει φτάσει στην πηγή και νερό δεν θα πιει…