Στην πολιτική ως γνωστόν παρεπιδημούν και οι… λαγοί. Πρόκειται για κομματικά στελέχη που βγαίνουν πρώτοι μπροστά σε εξελίξεις ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος ή να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις αντιπάλων τους, χωρίς να εκτεθεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος πολιτικός. Ενας τέτοιος «λαγός» εμφανίστηκε την Τετάρτη. Πρόκειται για πρώην υπουργό της κυβέρνησης του (εικονιζόμενου δεξιά) Γ. Παπανδρέου, απ’ αυτούς που εμφανίζονται ως «προνομιακοί συνομιλητές» του, και οι οποίοι συνήθως κάνουν φασαρία πριν από την ψήφιση μνημονιακών νόμων και εν συνεχεία τους υπερψηφίζουν.
nnn
Ο «λαγός» της ιστορίας μας εμφανίστηκε αγριεμένος, οργισμένος και έτοιμος να καταθέσει προτάσεις. Είπε μάλιστα ότι την προηγούμενη ημέρα είχε συμμετάσχει σε «μυστική σύσκεψη» στο Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, οπότε άφησε να εννοηθεί ότι μεταφέρει τις ορίτζιναλ απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Και τι δεν είχε προαναγγείλει. Οτι ο Παπανδρέου είναι έτοιμος να τα «φέρει τα πάνω κάτω» τις επόμενες ημέρες, ότι «ο μήνας Δεκέμβριος θα είναι μήνας Παπανδρέου», ότι «δεν πρόκειται να αφήσει να σέρνεται η κατάσταση» και πολλά άλλα. Σε κάποια στιγμή, τόλμησα να τον ρωτήσω: «Προλαβαίνει δηλαδή ο Παπανδρέου να κάνει νέο κόμμα;». Με κοίταξε με ένα περιφρονητικό ύφος και μου απάντησε: «Ενας Παπανδρέου πάντοτε προλαβαίνει για τα πάντα»!
nnn
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή, ως γνωστόν, την επομένη κιόλας εκδόθηκε η γραπτή δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου που ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Στην απευκταία περίπτωση που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη (σ.σ.: δηλαδή συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας, με προοδευτικό πρόσημο) και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» σημειώνει.
Το ζιβάγκο και το πράσινο σακάκι

Με ένα πράσινο σακάκι παρουσιάστηκε (κάπως καθυστερημένα και θα σας πω γιατί) ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Μόλις εισήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας κοίταξε να δει πού υπήρχε κενή θέση (και ποιος καθόταν δίπλα από την κενή θέση). Επέλεξε να καθήσει δίπλα στον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του, Κ. Αρβανιτόπουλο. Δεν γνωρίζω τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Καραμανλή να επιλέξει να καθήσει δίπλα στον κ. Αρβανιτόπουλο. Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που φορούσε μαύρο… ζιβάγκο. Είπαν οι άλλοι βουλευτές που παρακολουθούσαν την όλη σκηνή: «Το πράσινο σακάκι δίπλα σε ζιβάγκο θα καθόταν». Τα περί μικρής καθυστερήσεως στην άφιξη του κ. Καραμανλή οφείλονται σε δύο λόγους. Πρώτον, στη βροχή και στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατούσε στη Βασ. Σοφίας και, δεύτερον, επειδή σταμάτησαν το αυτοκίνητό του οι… αστυνομικοί στο ύψος του Χίλτον. Ο τροχονόμος σταμάτησε το αυτοκίνητο και ρύθμιζε την κυκλοφορία επί πέντε λεπτά. Σε κάποιο στιγμή κοίταξε μέσα, διαπίστωσε ότι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, στάθηκε προσοχή χαιρέτησε άψογα και το άφησε να περάσει.


Εβγαζαν… selfies

Εκείνο που πρόσεξα στα πρόσωπα των βουλευτών την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού ήταν η αγωνία. Η αγωνία για τους 180 και κυρίως η αγωνία εάν οδηγούμεθα σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκλογές. Ισως αυτός είναι ο λόγος που ξαφνικά βγήκαν δυο-τρία iPhone (από βουλευτές της περιφέρειας) τα οποία «έπιασαν δουλειά». Βουλευτές έβγαζαν… selfies. Σου λένε, κάτσε να αποθανατίσουμε τη στιγμή, τώρα που είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι. Αφήστε που ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, αφού είπε ένα-δύο ανέκδοτα με… μάγους, διόρθωνε κάθε λίγο και λιγάκι τον Πρωθυπουργό. Κάθε φορά που ο Αντ. Σαμαράς έλεγε τη λέξη «βουλευτές», αυτός διόρθωνε και έλεγε «όχι βουλευτές, αλλά πολιτευτές»!
Οταν ο Δήμας είδε τον Κουβέλη

Εκαναν μία τυπική χειραψία (περίπου έμοιαζε με χειραψία… γνωριμίας) οι Στ. Δήμας και Φ. Κουβέλης στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Ν. Γερακάρη. Ο κ. Δήμας όμως είπε μία φράση στο αφτί του κ. Κουβέλη φροντίζοντας να μην την ακούσει ο περίγυρος: «Ξέρω ότι ήμασταν αντίπαλοι, αλλά σε ευχαριστώ» του είπε αφήνοντας τον κ. Κουβέλη έκπληκτο. Οπως αιφνιδίασε το ακροατήριο όταν τον άκουσαν να λέει ότι προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο και ότι έκανε και απεργία… πείνας μαζί με τον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη που ήταν τότε στην ΕΔΑ.


Η ξανθιά συνεργάτιδα

Τελικά αυτή η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ δεν είχε μόνο πολιτικά αποτελέσματα αλλά και οφέλη σε καθαρά προσωπικό επίπεδο. Να, πάρτε για παράδειγμα μία συνεργάτιδα (ξανθιά και δίμετρη) πρωτοκλασάτου στελέχους της ΝΔ, που μετά την παρέλευση ορισμένων μηνών στην υπηρεσία του, τη γνωρίζει σε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠαΣοΚ, ο οποίος την προβίβασε σε επιστημονικό συνεργάτη του. Ως εδώ καλά, θα πείτε. Ελα όμως που το έμαθε η σύζυγος του στελέχους (όπως έμαθε και διάφορα άλλα «κατορθώματα» του συζύγου της) και τώρα ζητεί διαζύγιο. Πήγε χθες σε δικηγόρο. Να σκεφτείτε ότι η υπόθεση έφθασε ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου και συνεργάτες του Πρωθυπουργού ρωτούσαν να μάθουν τι συμβαίνει και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πονηρές ημέρες, σου λέει, έρχονται…

Εργαζόμενοι εναντίον Δούρου

Συνεχίζει, όπως φαίνεται από τις πολλές καταγγελίες που λαμβάνω, την ιδιότυπη πολιτική της στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας η Ρένα Δούρου. Αυτή τη φορά την καταγγέλλουν (με ανακοίνωσή τους) οι εργαζόμενοι στον Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής. Το σωματείο βάλλει ευθέως κατά της Ρένας και την κατηγορεί για ευνοιοκρατία, κομματιοκρατία και…οικογενειοκρατία, αλλά και για… «πογκρόμ» συνδικαλιστικών διώξεων (όχι όμως ημετέρων). Και ακόμα , να σκεφτείτε είμαστε στην αρχή της θητείας της.

Οποιος πρόλαβε, πρόλαβε στο… ρουσφέτι

Βρήκαν τώρα την ευκαιρία. Κάνουν οι γαλάζιοι βουλευτές τα ρουσφέτια το ένα μετά το άλλο και τα κάνουν επειδή φοβούνται τις εκλογές. Τα κάνουν όμως για να εξυπηρετήσουν γνωστούς φίλους. Απίστευτα πράγματα σας λέω. Να, για παράδειγμα, κατατέθηκε νύκτωρ τροπολογία 7 βουλευτών της ΝΔ με την οποία ζητούν ενώσεις συνεταιρισμών που βρίσκονται σε εκκαθάριση και αντιμέτωπες με τη Δικαιοσύνη να μπορούν να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Η τροπολογία, σας πληροφορώ, κρίνεται (ακόμα και από άλλους γαλάζιους βουλευτές) απολύτως «φωτογραφική» αφού αφορά συγκεκριμένες συνεταιριστικές οργανώσεις.

Ο Τσίπρας για το χρέος

Ημερίδα για το χρέος, διοργανώνει το Σάββατο, το Levy Economics Institute, στην οποία θα μιλήσουν ο Γ. Μηλιός και ο Σπ. Λαπατσιώρας. Θα παραστούν και θα μιλήσουν επίσης οι ιασπανοί ευρωβουλευτές στελέχη του Podemos, Pablo Echenique Roba και Lola Sanchez Estop καθώς και o ευρωβουλευτής του Die Linke Helmut Scholz. Σε welcome dinner το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Stanley της πλατείας Καραϊσκάκη θα παραστεί, όπως πληροφορούμαι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

HeliosPlus