από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Επί 40 χρόνια προετοιμάζαμε τη νεολαία μας για να βολευτεί ή να ξενιτευτεί

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την 1η Ιανουαρίου 1981 πανηγυρίσαμε για την προσχώρησή μας ως ισότιμο μέλος στην Ευρώπη των 10. 'Εκτοτε, η απερίγραπτη διαχείριση του Κοινοτικού χρήματος διέλυσε την κοινωνία και κατέστρεψε τη χώρα. Το φταίξιμο όλο δικό μας!

Για λόγους ψηφοθηρικούς όλα τα πολιτικά κόμματα υπέθαλψαν τη λαϊκή απαίτηση να νιώσουν όλοι, εδώ και τώρα, ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη και επένδυσαν σ' αυτή. Τους πρόσφεραν  λοιπόν θέσεις στο Δημόσιο, μοίρασαν χρήματα και ίδρυσαν πολλά περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ ώστε πολλοί απόφοιτοι να νιώσουν «επιστήμονες» και οι γονείς τους να αποβάλουν το κοινωνικό τους κόμπλεξ. Μετρούσε το «να νιώσουν», όχι το «να γίνουν» επιστήμονες. Εξ ού και  το χαμηλό επίπεδο των περισσότερων πτυχιούχων και το πλήθος των αιώνιων φοιτητών (με άφθονο χαρτζιλίκι)  που οι πολιτικοί επέτρεψαν  να υπάρχει και οι οποίοι στελεχώνουν συνήθως τις κομματικές νεολαίες ή στηρίζουν τις καφετέριες. Και το πτυχίο ήταν για τους περισσότερους απλά ένα κλειδί για διορισμό με καλύτερους όρους. Σπατάλη πόρων. Βαθμιαία προστέθηκαν και πανάκριβα μεταπτυχιακά, κυρίως στο εξωτερικό, που για τους πολλούς εξυπηρετούσε κυρίως ευνοϊκότερη πρόσληψη στο Δημόσιο.  

Η ίδρυση ΑΕΙ - ΤΕΙ χρησιμοποιήθηκε και ως μοχλός αποκέντρωσης ώστε το (Αθηναϊκό κυρίως) χρήμα να κυκλοφορεί σε όλη την επικράτεια (ενοίκια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ, καφετέριες, μεταφορές κλπ.). Το πρόβλημα όμως είναι  ότι η υπερβολική διασπορά πανεπιστημιακών σχολών στο γεωγραφικό χώρο δεν εξασφαλίζει την κατάλληλη υποδομή ούτε σε ανθρώπινο αλλά ούτε και σε υλικοτεχνικό επίπεδο, πράγμα που μεταφράζεται σε χαμηλότερη στάθμη εκπαιδευτικών υπηρεσιών και πτυχιούχων. Κι επειδή όλες αυτές οι σχολές έπρεπε να «γεμίσουν» με σπουδαστές,  γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι με απαράδεκτα χαμηλούς βαθμούς στις Πανελλήνιες εξετάσεις. 

Το Δημόσιο ως εργοδότης.

Ανέλαβε λοιπόν το Δημόσιο το ρόλο του εργοδότη ώστε να κρατούνται χαμηλά οι δείκτες της ανεργίας. Φωνές κάποιων ολίγων επώνυμων καθώς και μελέτες ερευνητικών κέντρων ότι κλείνουν οι επιχειρήσεις,  ότι παράγεται υπερπληθώρα αμφίβολης αξίας πτυχιούχων που η Οικονομία της χώρας θα αδυνατεί να απορροφήσει αγνοήθηκαν πλήρως. Ατελείωτες οι λίστες των υποψήφιων εκπαιδευτικών, ακόμη και 10 χρόνια αναμονή για τον πολυπόθητο διορισμό. Για 50 θέσεις στη ΔΕΗ ή στην Εθνική Τράπεζα, 10.000 οι ενδιαφερόμενοι!  Έτσι, στην πράξη, εκφυλίστηκαν θεσμοί όπως π.χ. το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σύστημα απασχόλησης γιατρών...

Με τόση ζήτηση για θέσεις εργασίας, ένα υγιές Δημόσιο θα είχε όλη την ευχέρεια να προσλαμβάνει μόνο τους καλύτερους, να τους επιμορφώνει,  να τους ανταμείβει καλά αλλά και να τους επιβάλλει αυστηρότατες ποινές όταν δεν εξυπηρετούν ή όταν «τα παίρνουν». Αυτό βέβαια προϋποθέτει πολιτική συναίνεση για ένα καλύτερο κράτος που να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη χωρίς να τον φορολογεί υπέρμετρα. Όμως, στην Ελλάδα οι λέξεις «διάλογος» και «συναίνεση» έχουν μόνο θεωρητική αξία. Τα κόμματα δεν έχουν καταλάβει ότι το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους αλλά και των παιδιών μας (αν είναι να ζήσουν εδώ) έχει ως προϋπόθεση μια δίκαια κοινωνία και μια ισχυρή χώρα. Μια κοινωνία που να στηρίζεται στα πόδια της και να σχεδιάζει το μέλλον της χωρίς να παρασύρεται από εφήμερες υποσχέσεις. Δηλαδή πρωτίστως άνοδο του μορφωτικού επιπέδου, δηλαδή ΠΑΙΔΕΙΑ - όχι απλά εκπαίδευση. Αυτήν όμως την παιδεία φροντίσαμε με κάθε τρόπο να την υποβαθμίσουμε.

Ο ρόλος όλων των κομμάτων και κυρίως του συνδικαλισμού υπήρξε εν προκειμένω  καταστροφικός. Ο μεν συνδικαλισμός απαιτούσε είτε ταξική προνομιακή μεταχείριση (βλ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Υπ.Οικ. κλπ.) είτε την λαϊκίστικη και ισοπεδωτική χορήγηση των επιδομάτων στους πάντες. Οι δε πολιτικοί ενέδιδαν διότι (κυρίως στην επαρχία) ξέρουν ότι αν δεν διορίσουν δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. (Δείτε την άμεση ερήμωση του ΠΑΣΟΚ όταν έγινε σαφές ότι οι διορισμοί πήραν τέλος).  Επειδή λοιπόν το Δημόσιο πιέστηκε να απορροφήσει τους πάντες, δεν είναι σε θέση να ανταμείψει σωστά τους ειδικούς και τους επιστήμονες και έτσι πέσαμε στα φακελάκια.  Αλλά και αυτά δεν πήγαιναν κατ’ ανάγκη στους ικανότερους αλλά κυρίως στους καπάτσους, στους συνδικαλιστές, στους διαπλεκόμενους και σε όσους μπορούν από τη θέση τους να εκβιάσουν τον πολίτη και την εκάστοτε κυβέρνηση. Στην ουσία λοιπόν επενδύαμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας προετοιμάζοντάς τα είτε για πρόσληψη στο Δημόσιο με αποδοχές και εξέλιξη της μετριότητας είτε σε έναν κορεσμένο και πρόσφατα περιοριζόμενο ιδιωτικό τομέα είτε  για μετανάστευση. Και μένουν εδώ κατά κανόνα οι βολεμένοι, οι παγιδευμένοι και η μετριότητα, η οποία τορπιλίζει ο,τιδήποτε την ξεβολεύει  ή της επισημαίνει ως καθρέπτης αυτό που πραγματικά είναι.

Εκπατρισμός και Εκπαίδευση.

      Ακόμα λοιπόν και αν η κρίση αυτή δεν είχε ξεσπάσει, οι ικανοί και δραστήριοι θα μας έφευγαν για καλύτερους όρους εργασίας και για να ξεφύγουν από το ελληνικό μπάχαλο, κάτι που είχε ήδη αρχίσει να γίνεται. Κι επειδή το Δημόσιο συρρικνώνεται  τώρα κατ΄ επιταγήν  της Τρόικας, η φυγή έγινε μαζική αφού η Οικονομία δεν αφήνει ελπίδες αξιοπρεπούς  και δημιουργικής απασχόλησης ούτε στον ιδιωτικό τομέα για τους πτυχιούχους. Η διαδεδομένη εκμάθηση ξένων γλωσσών στην Ελλάδα και η δυνατότητα εργασίας σε άλλες χώρες της Ε.Ε. έκαναν αυτή τη φυγή πιο εύκολη.

Δεν χρειάζεται μελέτη για να εξηγηθεί το φαινόμενο ότι το 90% από τα διαφημιστικά φεϊγ βολάν για νέες επιχειρήσεις  αφορούν φαγάδικα. Αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο ανίκανη ή απρόθυμη είναι η κοινωνία μας να υποστηρίξει την ίδρυση σοβαρών επιχειρήσεων ή άλλων παραγωγικών πρωτοβουλιών, όταν μάλιστα οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περισσεύουν και οι καλοί θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν εδώ.

Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί δεν ασχολήθηκαν  ποτέ στα σοβαρά με τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας ούτε με την ουσία της Δημόσιας Εκπαίδευσης που βρίσκεται στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια και ΟΧΙ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, με τα οποία  όλοι καταπιάνονται  αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η  Βασική Εκπαίδευση δεν μαθαίνει τα παιδιά πώς να σκέπτονται ορθολογικά και υπεύθυνα, πώς να κάνουν διάλογο, πώς να συμβιβάζουν τις διαφωνίες τους και να συνεργάζονται για το καλό της ομάδας και πώς να γίνουν δημιουργικά ώστε να ανελιχθούν με βάση την εργασία  τους. Αντίθετα, τους οδηγεί στον ατομισμό  και στην παπαγαλία με λάθος ή και υποβολιμαία συγγράμματα που συνεχώς αλλάζουν και απηχούν τις απόψεις ετερόκλητων και μη αντικειμενικών συγγραφέων, συνήθως καθοδηγούμενων από οργανώσεις και κόμματα που ασκούν ακόμα και τρομοκρατία μέσω του συνδικαλισμού.

Τα κόμματα επέβαλλαν την εκπαιδευτική ύλη που τους συνέφερε με συνεχείς ανερμάτιστες αλλαγές στα εκπαιδευτικά προγράμματα και συγγράμματα. Μέγα μέρος των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών οργάνων τους έχουν απολέσει την αίσθηση της εκπαιδευτικής και παιδευτικής αποστολής τους αντικαθιστώντας τα είτε με αδιαφορία είτε με την προβολή ακραίων κοσμοθεωριών. Γενικότερα, το παράδειγμα της κάθε είδους ηγεσίας του τόπου υπήρξε κάκιστο.

Δυστυχώς οι ιθύνοντές μας αγαπούν τα πόστα και το χρήμα ή τις ιδέες τους περισσότερο από τον τόπο. Έτσι, μερίδα της ακαθοδήγητης πλέον νεολαίας μας ζεί στον κόσμο της και επιδιώκει να ηρωοποιηθεί μέσω της αντίδρασης προς ο,τιδήποτε αφού δεν έχει μάθει  να καταξιώνεται  μέσω της προσπάθειας και της δημιουργίας.  Κάθε χρόνο λοιπόν γίνονται τα ίδια και τα ίδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου, φωτιές, ξύλο, κουκουλοφόροι, λεηλασίες κλπ. Βλέπουμε ότι ακόμα και η αντίδρασή τους στερείται φαντασίας και δημιουργικότητας ενώ ένας διαφορετικός και πιο ενδιαφέρων τρόπος διαμαρτυρίας, χωρίς βία και καταστροφές,  θα τύγχανε και της συμπαράστασης, ίσως  ακόμα και της κινητοποίησης της κοινωνίας.

Όταν προτείνεις κάτι για την Εκπαίδευση δέχεσαι τα πυρά των πονηρών και όσων δεν καταλαβαίνουν την ουσία του θέματος. Λένε:»Αυτά χρειάζονται 35 χρόνια για ν' αποδώσουν. Για ΤΩΡΑ έχεις κάτι να μας προτείνεις»;  Όμως, με τη νοοτροπία αυτή του "εδώ και τώρα" μας πήρε 35 χρόνια για να καταστρέψουμε την παιδεία, να υποβαθμίσουμε τη γλώσσα (το μόνο αποκλειστικό εθνικό γνώρισμα που μας έχει απομείνει) και να αποκτήσουμε και οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα. Υπάρχουν δε και πολλοί που προτείνουν περαιτέρω απλοποίηση και κουτσούρεμα της γλώσσας ώστε να μη δυσκολεύονται τάχα οι μετανάστες (μάλλον τη δική τους αδιαφορία και έλλειψη καλλιέργειας υποκρύπτουν). Κατά τα άλλα, τα blogs βρίθουν από ανορθογραφίες, ασυνταξίες και φραγκοχιώτικα  (greeklish).    Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (54)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το καλυτερο απτα καλυτερα !!!! | 14/12/2014 08:51
  Δεν εχω αλλα λογια για να σε ευχαριστω απο οτι γραψατε Κ.Καζη !!! Συνκγινιθηκα πολυ γιατι πρωτη φορα εγω που μενω χρονια στο εξωτερικο διαβαζω ενα αρθρο που "επιασε" τους λογους της "Ελευθερης Πτωσης" 100% εχεται δικαιο και μακαρι να ανοιξουν τα αυτια,ματια και μυαλα ολων που αγαπανε την Ελλαδα πραγματικα
  Savas c
  απάντηση90
   
   
  ποιος φταιει για την καταντια της Ελλαδας | 12/12/2014 17:46
  3. Απο τους γιατρους, που κλεινουν τα ματια στους αρρωστους των ραντζων αφηνοντας τους να υποφερουν, μεχρι θανατου καμια φορα, μεχρι να χωθει στην τσεπη το φακελλακι? Και ακομη απο τις υπερτιμολογημενες παραγγελιες μηχανηματων που βρισκονται στις αποθηκες των νοσοκομειων αχρησιμοποιτα, ενω οι μιζες εχουν ηδη καταχωνιαστει σε τσεπες και τραπεζικους λογαριασμους? 4. Απο τους φαρμακοποιους με το κλειστο τους επαγγελμα, που σε συνεργασια με τους γιατρους και φαρμακευτικες εταιριες εχουν γδυσει και ρημαξει ολα τα συνταξιοδοτικα ταμεια, εκμεταλευομενοι την αδυναμια του “απληροφορητου λαου” που ζει στη νιρβανα του? ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ. ΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  K.G
  απάντηση42
   
   
   
  δεν περιμενα να το πω | 12/12/2014 17:18
  η καταξιωση και η ηρωοποιηση των μεθοδων του πολυτεχνειου ενατια στη χουντα μας εφερε εδω, Νομιζω οτι το μεγαλυτεο κακο της χουντας ειναι οτι ανοιξε το δρομο για την γεννια του πολυτεχνειου--(αλητες, ναρικσοι, μετριοι, θρασεις).
  εχετε καθρεφτη?
  απάντηση193
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σιγά τα ωά | 12/12/2014 06:59
  Εντάξει τόσα χρόνια μόνο τυφλοί δεν τα έβλεπαν, απλά ο αξιότιμος κκ αρθρογράφος (παραβιάζοντας ανοιχτές πύλες) τα γράφει για μιά ακόμη φορά και όλοι σας, (σχολιαστές) ώ, του θαύματος φωτιστήκατε με το φως της αναστάσεως. Ο κ Μαρίνος από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο εδώ κ δεκαετίες έγραφε τα ίδια μέχρι που κατάντησε γραφικός το δε περιοδικό έκλεισε διότι είχε χαρακτηριστεί ως μονότονο κ άνευ ενδιαφέροντος.. Πλέον κάθε όψιμη ανακάλυψη χαρακτηρίζεται ως απολύτως Ύποπτη (κατ'εμέ) υποκρύπτουσα σκοπιμότητα. Θα δείξει λίαν συντόμως. Μέχρι τότε ερευνάτε.
  Katsikis
  απάντηση1021
   
   
  ποιος φταιει για την καταντια της Ελλαδας | 12/12/2014 05:55
  Ποιος ειναι υπευθυνος για την καταντια της Ελλαδας. Υπευθυνοι για την καταντια της χωρας ειναι: α) Η πληοψηφια του Ελληνικου λαου και τα πολιτικα κομματα που τον εκφραζουν, τα οποια αλλωστε αντιπροσωπευουν τη μεση συνειδηση του. β) Οι «εθνικιστικες» και «ουτοπικες» συνθηματολογιες που προβαλονταν απο πολιτικες ηγεσιες και η υιοθετηση τους απο την συντριπτικη πλειοψηφια του «βολεμενου λαου». γ) Οι βολεμενοι που επεδιωξαν την διαφθορα για την προσωπικη τους ανελιξη, μεσα απο τις πελατειακες πολιτικες και εργολαβικες διεργασιες. Ολοι οι «εργαζομενοι» δεν ειναι εργαζομενοι αλλα μερικοι περιεργαζομενοι. δ) Η δημοσια διοικηση και οι βολεμενοι σ’αυτην. ε) Οι προνομιουχοι δημοσιοι υπαλληλοι, με τα αλισβερισια, τις κοπανες, τα επιδοματα, τις μακροχρονιες διακοπες και τις ”αλλοτριες” εργασιες που μερικοι ασχολουνται παραλληλα με το “λειτουργημα”, συνεβαλαν και συμβαλουν στην καταρευση της χωρας. Να γινω πιο σαφης και χωρις μισολογα σαν αυτα που ακουγονται στη Βουλη απο τα κομματα συμπεριλαμβανομενης της αριστερας που λεει τις μισες αληθειες για τους εργαζομενους. Απο που να αρχισει και που να τελειωσε καποιος. 1. Απο τους εφοριακους και «τελωνες», που κλεινουν τα ματια, (με το αζημειωτο ???) και βοηθουν τους φοροφυγαδες και τις “off shore” μαϊμουδες επιχειρησεις, που ιδρυουν καποιοι αλλοι συναδελφοι τους του Δημοσιου τομεα, αλλα και των ΔΕΚΟ, μερικοι ταγοι της εξουσιας, αλλα και λυμενονομενοι το δημοσιο ιδιωτες?? 2. Απο μεσους και προς τα ανω υπευθυνους των πολεοδομιων, που κλεινουν τα ματια και εκδιδουν παρανομες αδειες (με το αζημειωτο ???), με αποτελεσμα καθε φορα που πιανει βροχη η γινεται κανενας σεισμος να πνιγονται και να καταρρεουν οι αυθαιρετοι λαδωνοντες? Και ακομη να ρυπαινεται το περιβαλλον απο τις "αδειοδοτηθεισες "νομιμα" βιομηχανιες? 3. Απο τους γιατρους, που κλεινουν τα ματια στους αρρωστους των ραντζων αφηνοντας τους να υποφερουν, μεχρι θανατου καμια φορα, μεχρι να χωθει στην τσεπη το φακελλακι? Και ακομη απο τις υπερτιμολογημενες παραγγελιες μηχανηματων πο
  K.G
  απάντηση72
   
   
   
  Κυριε Καζη | 12/12/2014 04:13
  Εξαιρετικο αρθρο και ελπιδοφορα σχολια. Μονο που εγω πιστευω οτι αυτα δεν γινονται μονο εδω και 40 χρονια, αλλα απο την επανασταση του 21. Θεωρω πως τα εργα μας δειχνουν πως ειμαστε υπαναπτυκτοι. Πιστευω οτι μονο οταν το πολιτιστικο μας επιπεδο ανεβει, τοτε θ'αρχισουμε να διορθωνομαστε.. Το πολιτιστικο μας επιπεδο θα ανεβει, οταν ο καθενας προσπαθησει μονος του να αρχισει να συμπεριφερεται πιο πολιτισμενα. Ο πολιτισμενος ανθρωπος, αντιθετα με την κοινη πεποιθηση, ειναι πιο δυνατος απο τον υπαναπτυκτο και αυτο φαινεται τοσο απο τη συμπεριφορα του οσο και απο τα εργα του. Αυτος εχει μαγαλυτερο ειδικο βαρος. Και οταν αυτος γινοι αυτοι, τι γινεται? Ετσι δεν ειναι?
  Enas metanastis
  απάντηση164
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Εξαιρετικο !!!! | 12/12/2014 02:54
  Οι Δημοσιογράφοι ! Ακόμα και οι ανήκοντες στη δημοσιογραφική ΕΛΙΤ --- Ακόμα και οι στρατευμένοι σε οποιαδήποτε ιδεολογία η αγώνα είναι υποχρεωμένοι απέναντι στην κοινωνία να παρουσιάζουν τα γεγονότα οπως ακριβώς συμβαίνουν . Δυστυχώς είσαι μόνος. Και ενας κούκος Ανοιξη δεν φέρνη . Peter Triantafyllos Toronto
  Peter Triantafyllos Toronto
  απάντηση114
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η παραγωγικη καταξιωση | 11/12/2014 23:58
  Ειναι απεχθες ζητουμενο σε μια χωρα που ζουσε απ την πολιτικη εξαγορα αυτης η την ανελεητη υποτιμηση της οπως σημερα ,καταξιωνοντας παραλληλα Ρουβιτσες και ζει την απομιμηση ως αυθεντικοτητα. Αυτη η πολιτιστικη αντιληψη, ειναι ευθεως αναλογη του δανειοκεντρισμου ως μοναδικου αξιακου οριζοντα του πολιτικου λογου. Αν θελουμε αλλαγη υποκειμενου πρεπει να δωθει και αναλογος συμβολικος χωρος υπερ της συστασης αυτου. Η δε επαγγελια του βελτιστου Ειναι, δεν επιτυγχανεται οταν εξ ονοματος του γινονται διαρκεις επιθεσεις οχλησης , στον χρονο στα υλικα κ στο ποιον συστασης του, απο ανθρωπους που στερουνται την Ουσιωδη Πατροτητα του Ιδρυτικου παραγωγικου υποδειγματος .Η κινηση ειναι διπλη.
  Πρεπει κ η κοινωνια να το θελησει
  απάντηση27
   
   
  Συγχαρητήρια! | 11/12/2014 23:27
  Καιρό είχα να διαβάσω τόσο δυνατό κείμενο για την παιδεία σε ελληνικό έντυπο.
  Γιώργος Μ.
  απάντηση174
   
   
  ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΤΡΥΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ! | 11/12/2014 22:52
  ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ,¨ΟΙ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ¨, ΕΝΤΙΜΩΤΑΤΕ,ΠΟΥ...ΖΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΞΕΝΑ, ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ¨,ΟΥΔΟΛΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΜΟΝ ΣΑΣ ; ¨ΑΝΕΛΛΗΝΙΣΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΕΘΑ, ΘΑΡΡΩ ¨.ΚΑΛΗ ΜΟΥ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ Δ. ΑΠΟ ΤΟ (ΠΡΟΣΦΑΤΟΝ)ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΕΝΕΑΣ.ΕΔΩ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ,ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ. ¨ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΩ.ΚΙ ΟΧΙ ΑΠ ' ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΟΥ ΟΛΟΤΕΛΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΟ-ΤΙ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ,ΤΙ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΘΑΥΜΑΣΤΟ,ΤΙ ΟΡΕΣΤΟΥ,ΤΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ,ΤΙ ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ-ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΜΕΣ ΣΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ,ΤΟΝ ΣΩΡΟ ΠΟΛΕΜΗΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟΝ ΔΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΤΑΦΕΡΝΗ ¨.
  ΙΑΤΡΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
  απάντηση85
   
   
  Τετοια αρθρα μαλιστα | 11/12/2014 21:33
  Μπραβο σας εξαιρετικο αρθρο! Και λιγα ειπατε για την καταντια μας σαν λαος. Θα παρουν παρεδειγμα καποιοι αλλοι αρθρογραφοι του Βηματος που το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να χαιδευουν αυτια; Και παλι μπραβο σας.
  Παρδαλο κατσικι
  απάντηση142
   
   
  kyriakos | 11/12/2014 21:23
  Ωραια τομογραφια των μπουλουκιων.
  kyriakos
  απάντηση73
   
   
  Εκει μας καταντησε ο σοσιαλισμος | 11/12/2014 20:46
  Εκει μας καταντησε ο σοσιαλισμος. Δεν βαλαμε μυαλο και δυστυχως υπαρχουν πολλοι που πιστευουν οτι χρειαζομαστε περισσοτερο σοσιαλισμο τυπου τσιπρα και κουβελη για να σωθουμε.
  Μανος
  απάντηση95
   
   
  Ευχαριστω για το μαιλ | 11/12/2014 19:30
  Απο τα καλυτερα σου!!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση72
   
   
  Γενικά συμφωνώ | 11/12/2014 18:35
  όμως δεν πρέπει να ανάγουμε στην παιδεία όλα τα προβλήματά μας. Η παιδεία στην Ελλάδα ήταν πάντα άθλια. Μιλώ με ξένους και ντρέπομαι που δεν έχω ιδέα από Ευρωπαϊκή ή κινεζική ιστορία. Είχαμε την καθαρεύουσα, ένα τέχνασμα που δυσκόλευε τους πάντες, ακόμα και αυτούς που είχαν ευκολίες, και λειτουργούσε ως ταξικό φίλτρο αλλά και... προστατευτισμός. Προστατευτισμός ήταν και τα κλειστά επαγγέλματα που έρχονταν να δώσουν επενδυτικό μπούσουλα σε κάποιους που αλλιώς θα επένδυαν σε... ακίνητα, σύμπτωμα χρονίως προβληματικού επενδυτικού κλίματος. Όσο για την ξενιτιά, δεν είναι τόσο κακή: φέρνει συνάλλαγμα (εμβάσματα). Γι' αυτό κάποιοι διαφημίζουν την επιλογή αυτή.
  AA
  απάντηση35
   
   
  Μπραβο και παλι μπραβο! | 11/12/2014 16:39
  Απιθανο αρθρο! Επιτελους μια καθαροτατη, ρεαλιστικη φωνη αυτοκριτικης. Οπως ανεφερε καποιος σχολιαστης εδω ΅η ξεβρακωτη αληθεια΅. Να δω ποσοι ΅ψεκασμενοι΅ που ζουν στην Ελλαδα αλλα στον κοσμο τους θα νιωσουν ΅ξεβρακωτοι΅ διαβαζοντας αυτην την πραγματικοτητα!
  Ελληνας εξωτερικου
  απάντηση1046
   
   
  Καλύτερα παπάκι παρά το Μητσοτάκη !!!!!! | 11/12/2014 15:30
  Φωνάζαμε όταν μας προειδοποιούσε ο επίτιμος και τώρα πληρώνουμε ότι μας αξίζει. Συνταξιούχοι με παχυλές συντάξεις χωρίς να έχουν κολλήσει ένσημα , πάρτι των συνταγογραφήσεων σε βιβλιάρια μπακαλόχαρτα , Τοπική αυτοδιοίκηση με υπερκοστολογημένα δημόσια έργα, διαφθορά, αναξιοκρατία, κομματισμός, σοβιετικού τύπου συνδικαλισμός, ανατολίτικος εφησυχασμός, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας , επαγγελματικός προστατευτισμός κτλ κτλ. Τώρα θα έρθει ο Τσίπρας να μας σώσει …..
  Πέτρος
  απάντηση955
   
   
   
  ΑΡΙΣΤΟΣ - ΜΕΤΡΙΟΣ | 11/12/2014 14:54
  Ο άριστος θα προχωρήσει μπροστά ο μέτριος θα ακολουθήσει και ο τεμπέλης θα αράξει . Εάν του τεμπέλη και του μέτριου του δώσουμε τις καλές δουλειές και τα πολλά λεφτά τότε ο άριστος τι θα κάνει ? και η οικονομία μαζί με την κοινωνία που θα πάει ? Ποιο είναι το κίνητρο ? Ποιο είναι το πρότυπο ? Ποιος είναι ο στόχος ? Ποιες είναι οι επιλογές ? Ποιο είναι το μέσο ? Μήπως κίνητρο είναι το αραλίκι ? Μήπως εργάζονται τα κορόιδα ? Μήπως στόχος είναι η κουτάλα ? Μήπως οι επιλογές μας ήταν καθαρά το βόλεμα ? Μήπως το μέσο ήταν το γλύψιμο ? Λέω μήπως ???????
  AM
  απάντηση872
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ονόματα | 11/12/2014 14:34
  Συμφωνώ και προσθέτω. Ας αρχίσουμε επιτέλους να έχουμε μία συλλογικότητα στην έννοια του δικαίου. Παράδειγμα: Στο κάθε πανεπιστημιακό τμήμα που διορίζεται το παιδί ή ο προστατευόμενος ενός καθηγητή με λιγότερα προσόντα ή με προσόντα που απέκτησε μέσω της εκμετάλλευσης της δουλειάς ανώνυμων υποψ. διδακτόρων, ας σπάσει η σιωπή και ας γίνουν επώνυμες καταγγελίες. Ας σταματήσουμε να τα συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες και να υποκλινόμαστε στην παντοδυναμία των βυσμάτων. Τα βύσματα κρύβονται πίσω από στατιστικές και δικαιολογίες του τύπου "ας μη γενικεύουμε". Ας μιλήσουμε επιτέλους με ονόματα γιατί υπάρχουν ακόμα πανεπιστ. τμήματα με 10 ανδρόγυνα καθηγήτες. Η αλλαγή δε θα ερθει από τον ουρανό.
  έλληνας του εξωτερικού
  απάντηση764