Η πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και αποτελεί ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά μόνο του γιατρού.
Η χορήγηση αυτών των φαρμάκων από μη γιατρούς και η πώλησή τους εκτός φαρμακείων εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Ουσιαστικά αυτό που ζητούμε είναι να εφαρμοστεί ό,τι γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι η λίστα των ΜΥΣΥΦΑ στη χώρα μας έχει διευρυνθεί την τελευταία τριετία και περιλαμβάνει πλέον φάρμακα τα οποία στις άλλες χώρες συνταγογραφούνται.
Ωστόσο στη χώρα μας η διεύρυνση της λίστας των ΜΥΣΥΦΑ έγινε εκ του πονηρού, με διαδικασίες πρόχειρες και αντιεπιστημονικές, με στόχο να μετακυλιστεί ένα μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης στην τσέπη του ασθενούς.
Για τον λόγο αυτόν έχουν εισαχθεί στη λίστα των ΜΥΣΥΦΑ φάρμακα για την αγορά των οποίων μέχρι τότε συμμετείχε ο ασφαλιστικός φορέας, προκειμένου να τα πληρώνει πλέον εξ ολοκλήρου ο ασθενής. Δηλαδή η διάκριση μεταξύ συνταγογραφούμενων φαρμάκων και μη συνταγογραφούμενων δεν έχει σχέση με επιστημονικά ή ιατρικά κριτήρια αλλά μόνο με οικονομικά.
Ετσι σήμερα καταλήξαμε η χώρα μας να έχει μία από τις πλέον διευρυμένες λίστες ΜΥΣΥΦΑ σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα με όλες τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Ετσι όπως και κάθε φάρμακο δυνητικά έχουν παρενέργειες τόσο κατά τη χορήγησή τους όσο και κατά την αλληλοεπίδρασή τους με άλλες φαρμακευτικές ουσίες.
Επιπλέον η φύλαξη και η διακίνησή τους θα πρέπει να γίνονται με αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.
Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και γίνεται εκ του πονηρού. Ουσιαστικά ο ασθενής σπρώχνεται στην αυτοθεραπεία, προκειμένου ο ασφαλιστικός φορέας να μην επιβαρύνεται το κόστος τόσο της ιατρικής επίσκεψης όσο και της συμμετοχής στην αγωγή.
Ωστόσο οι επιπλοκές από τέτοιες διαδικασίες, εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονούν για τον ασθενή, θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για το σύστημα.
Την ευθύνη της θεραπείας του ασθενούς τη φέρνει μόνο ο γιατρός και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της περιστολής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών στον χώρο της Υγείας, υπό την απαράβατη όμως προϋπόθεση ότι δεν οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους έλληνες πολίτες.


Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ