Οταν η Διοίκηση δεν εφαρμόζει τους νόμους που η Βουλή έχει ψηφίσει, καλείται η Δικαιοσύνη να επιβάλει στη Διοίκηση να τους εφαρμόσει, φαινόμενο αρκετά σύνηθες στην Ελλάδα. Ετσι το ΣτΕ με την υπ. αριθμ. 4003/2014 απόφαση της Ολομέλειάς του έδωσε στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία υπό την κοινοποίηση της πιο πάνω απόφασης να αναπροσαρμόσει τις τιμές ζώνης του αντικειμενικού συστήματος φορολογίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται για οποιαδήποτε αιτία ή κατέχονται, διότι αυτές οι τιμές έπρεπε να είχαν αναπροσαρμοστεί δύο φορές από την τελευταία αναπροσαρμογή του έτους 2007, με βάση σχετική διάταξη νόμου. Ας δούμε πώς έχει το θέμα:
Είναι γνωστό ότι από 1/1/1985 άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά στην Ελλάδα ένα σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται για οποιονδήποτε λόγο καθώς και των ακινήτων που κατέχονται, μεθοδολογία η οποία είχε προβλεφθεί από το άρθρο 41 του Ν. 1249/1982. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη χρησιμοποίηση ορισμένων τιμών ζώνης ή αφετηρίας, οι οποίες ορίζονται από ειδικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων, καθώς και ορισμένων παραμέτρων αυξομείωσης αυτών των τιμών, οι οποίες ορίζονται με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής όπου βρίσκονται τα ακίνητα, καθώς και τις ιδιαιτερότητες των ακινήτων.
Με την εισαγωγή του συστήματος αυτού επιδιώχθηκε η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογικών Αρχών και πολιτών, καθώς και η άρση αμφισβητήσεων και αντιδικιών που είχαν προκύψει από την εφαρμογή του αυθαίρετου συστήματος των αγοραίων τιμών των ακινήτων, οι οποίες προσδιορίζονταν με υποκειμενική και αυθαίρετη κρίση.
Η αρχική διάταξη του Ν. 1249/1982 δεν είχε προβλέψει τακτό χρόνο αναπροσαρμογής των τιμών αφετηρίας του συστήματος αυτού, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές συνθήκες κάθε περιοχής μεταβάλλονταν με την πάροδο του χρόνου.
Αυτό το νομοθετικό και δεοντολογικό κενό διορθώθηκε με τη διάταξη της ΑΜ 18 του άρθρου 34 του Ν. 1882/1990, σύμφωνα με την οποία οι τιμές ζώνης θα πρέπει να αναπροσαρμόζονταν το βραδύτερο εντός διετίας. Αυτή τη διάταξη καμία κυβέρνηση δεν τη σεβάστηκε. Ο εκάστοτε υπουργός των Οικονομικών αναπροσάρμοζε τις τιμές ζώνης όποτε αυτός… γούσταρε, ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες της εποχής.