Μία λέξη ακουγόταν όλη την ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου: «αλητεία». Μιλούσαν για τη διαρροή του κειμένου των ελληνικών προτάσεων προς την τρόικα: «Χτύπημα κάτω από τη μέση, η αλητεία τους δεν έχει όρια» μου έλεγε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: «Οι απαντήσεις στα αιτήματα της τρόικας βρίσκονταν μόνον σε δύο υπολογιστές. Στον υπολογιστή του Στ. Παπασταύρου και στον υπολογιστή του Γκίκα Χαρδούβελη. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος τις άφησαν να διαρρεύσουν. Συνεπώς ποιος το έκανε;» διερωτήθη ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο οποίος προχώρησε ακόμη ένα βήμα: «Πρόκειται για πισώπλατο μαχαίρωμα και περιφρόνηση προς τις απαντήσεις μιας εκλεγμένης κυβέρνησης». Υπάρχει όμως και άλλο παρασκήνιο. Οταν η ελληνική πλευρά έστειλε τις απαντήσεις στην τρόικα (αποτελούμενες από 48 σελίδες) οι τροϊκανοί απλώς απάντησαν: «Λάβαμε το υπόμνημά σας και θα απαντήσουμε». Πέραν τούτου ουδέν. Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν απαντήσει και κυρίως το ότι δημοσιοποίησαν το ελληνικό email κάνει την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρή διαφωνία στους κόλπους της τρόικας: «Πιθανόν να τσακώνονται μεταξύ τους, ή ακόμη το πιο πιθανό είναι να τσακώνονται οι δύο με τον Ινδό του ΔΝΤ, που εμφανίζεται πιο σκληρός και θέλει μέτρα συνεχώς» μου είπαν.


Μπουτάρης: Χάσαμε την αξιοπιστία μας

Ανήσυχος με όλα όσα συμβαίνουν με την τρόικα εμφανίζεται ο Ι. Μπουτάρης: «Τόσον καιρό κάναμε βλακείες με την τρόικα, δεν μας πιστεύουν πια, χάσαμε την αξιοπιστία μας. Καλό είναι να κάνουμε τώρα αυτό που μας παίρνει για να γλιτώσουμε τα χειρότερα που θα έρθουν» λέει ο δήμαρχος για να τονίσει: «Εχω την εντύπωση ότι οι τροϊκανοί μάς βαρέθηκαν με τα ψέματα που τους λέμε».

Ο πιο δημοφιλής «γαλάζιος»

Γνωρίζετε ποιο είναι το πιο δημοφιλές στέλεχος στη ΝΔ; Που στο όνομά του οι «γαλάζιοι» βουλευτές αλλά και οι πολιτευτές πίνουν νερό και τον δοξάζουν καθημερινώς; Συγκρατήστε ένα όνομα, τώρα που οι ημέρες είναι πονηρές και τα ρουσφέτια γίνονται όλο και πιο δύσκολα: ονομάζεται Γιώργος Κατσαούνος και εξελέγη τέταρτος στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση των λεγόμενων λαϊκών αιτημάτων των «γαλάζιων» βουλευτών. Κυρίως τις μεταθέσεις φαντάρων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Το μοναδικό άλλωστε ρουσφέτι που μπορούν να υποσχεθούν σήμερα οι βουλευτές. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα; «Γαλάζιοι» βουλευτές μου λένε ότι ο εν λόγω κύριος (ο οποίος ούτε καν εργάζεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας) μπορεί να κάνει περί τις 50 ως 60 μεταθέσεις στρατιωτών ανά ΕΣΣΟ. Διαθέτει δύο κινητά τηλέφωνα και δύο σταθερά και είναι διαθέσιμος για τους «γαλάζιους» όλο το 24ωρο. Τελευταίως οι «εξυπηρετήσεις» του επεκτάθηκαν και προς βουλευτές άλλων κομμάτων. Εδώ όμως υπάρχει ένα παρασκήνιο, το οποίο καλό είναι να το γνωρίζετε. Δεν ζητούν οι βουλευτές άλλων κομμάτων εξυπηρετήσεις. Τις ζητούν για αυτούς οι «γαλάζιοι» βουλευτές για να εξυπηρετήσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠαΣοΚ. Μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν ζητούν ρουσφέτια.
Πού πήγαν οι υπουργοί;

Τέσσερις υπουργοί βρέθηκαν ταυτοχρόνως στη Νέα Υόρκη για να προωθήσουν επενδύσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτό άρεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρέθηκαν στο πιο δύσκολο σημείο τους και η κυβέρνηση ήταν με την πλάτη στον τοίχο, αλλά γνωρίζω ότι και οι τέσσερις (ενώ πήγαν για τον ίδιο σκοπό) ούτε καν συντονίστηκαν μεταξύ τους. Ετσι, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου έμειναν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία και συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη μόνον μία φορά, στο γεύμα που τους παρέθεσαν στο πολυτελές ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» οι ομογενείς. Και εκεί μεταξύ ενός καλοψημένου και ενός medium to well steak αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το θέμα όμως είναι τι τους ρωτούσαν οι υποψήφιοι επενδυτές. Μου λέει ο κ. Σκρέκας ότι έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά ζητούσαν να μάθουν για τις πιθανότητες σταθερότητας που θα έχει η χώρα. Δεν τους ενδιέφερε ποιος κυβερνά ή ποιος θα κυβερνήσει, απλώς να υπάρξει σταθερότητα για να μπορέσουν να επενδύσουν τα χρήματά τους. Κουβέντα δεν έγινε ούτε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε για εκλογές, ούτε βεβαίως για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Οι επενδυτές δεν ρώτησαν απολύτως τίποτα.


Το χρυσό αλεξίπτωτο του Ρομπάι

Λοιπόν, κάντε την απλή διαίρεση: 730.000 ευρώ διά 36 μήνες ίσον 20.277 ευρώ μηνιαίως και κάτι ψιλά. Αυτός είναι ο μέσος όρος των χρημάτων που θα λαμβάνει ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι για να μην προσγειωθεί ανώμαλα στην… ανεργία. Ο Βαν Ρομπάι, που έγινε γνωστός για τα ποιήματα χαϊκού, θα λάβει αυτό το υπέρογκο ποσό τόσο από την ετήσια αποζημίωση επί τριετία (2015-2017) που δικαιούται όσο επίσης από ένα εφάπαξ βοήθημα αλλά και από τη σύνταξή του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα αρχίσει να… τρέχει από το 2017. Καταραμένη φτώχεια

Ουαί τοις Έλλησι


Εξω από τα ρούχα του φαίνεται πως βγήκε ο εις εκ των αντιπροέδρων της Βουλής (και πρώην εισαγγελέας) Χρ. Μαρκογιαννάκης, μ΄όλα αυτά που άκουσε και διαβάζει για χρηματισμό βουλευτών ή ακόμα (όπως άκουσε από τον Αλ. Τσίπρα) περί αποστασίας βουλευτών. Αυτός ήταν λόγος που συγκάλεσε εκτάκτων την Επιτροπή Δεοντολογίας στη Βουλή, λέγοντας «Ουαί τοις Ελλησι», (εννοώντας μάλλον επειδή έχουν τέτοιους πολιτικούς): «Δεν μπορεί επειδή κάπνισε κάποιου να λέει περί χρηματισμού ή περί αποστασίας», λέει και αναφέρει ότι όταν αποδεικνύεται το αντίθετο, «ούτε συγγνώμη ζητούν»: «Δεν αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη, τι είδους συμπεριφορά είναι αυτή;», διερωτήθηκε.

Οι πιέσεις των βουλευτών και η αντιπρόεδρος

Αν αυτό δεν λέγεται διαφοροποίηση από την κομματική γραμμή των ΑΝΕΛ τότε ποιά είναι; Οι ΑΝΕΛ (διά του προέδρου τους) ζητούν εδώ και τώρα εκλογές. Η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά λίγες μόλις ώρες μετά την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα που χαρακτήρισε ως αποστάτες που θα φύγουν από την κομματική γραμμή και θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να αποφασίσει μόνος του για το θέμα του Προέδρου. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι «κανείς δεν μας έχει πει ακόμη το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να κρίνουμε» και εξέφρασε την ενόχλησή της για τη συνεχή πίεση, όπως είπε χαρακτηριστικά,, που δέχονται σε καθημερινή βάση οι βουλευτές.

Μαριέτα: Είμαι νέα και ενεργός

Η Μαριέτα Γιαννάκου δηλώνει έτοιμη, εάν κληθεί, να εισέλθει και πάλι στην ενεργό πολιτική σκηνή, φτάνει να της το ζητήσουν: «Δεν έχω αποστρατευτεί, είμαι νέα, ενεργός και έτοιμη να αναλάβω καθήκοντα εάν κληθώ», έλεγε σε συναδέλφους της βουλευτές η πρώην υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής. Είπε ότι έως τώρα δεν έχει δεχτεί κανένα τηλέφωνο από τον Αντ. Σαμαρά (η τελευταία φορά που είχαν επικοινωνία ήταν πριν από τις ευρωεκλογές), αλλά δεν τα βάζει κάτω. Περιμένει στο ακουστικό της και είναι έτοιμη να επανέλθει.

HeliosPlus