Τελικά, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, ταίριαξαν τα… χνότα τους. Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Αλ. Τσίπρας δήλωσαν μετά τη μαραθώνια συνάντηση που είχαν (διήρκεσε περίπου 2 ώρες) ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα μου είπε ότι συνάντησε έναν ευγενικό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι η όλη συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Δύο ώρες συζητούσαν, με έναν μόνο καφέ (ελληνικό παρακαλώ και βαρύ γλυκό) για τα πάντα. Από τα ελληνοτουρκικά, τα αλβανικά, το Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τους… τζιχαντιστές, τα πάντα σας λέω. Εκείνο που ικανοποίησε περισσότερο τον Ευ. Βενιζέλο είναι όταν άκουσε τον κ. Τσίπρα να λέει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να μένουν έξω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Και κάτι ακόμα: οι δύο άνδρες τα είπαν μόνοι τους, χωρίς την παρουσία άλλου, αν και ο κ. Τσίπρας είχε φέρει μαζί του τον διπλωματικό του σύμβουλο Ευ. Καλπαδάκη, ο οποίος όμως έμεινε στον προθάλαμο. Η πρώτη εθνική συμπόρευση λοιπόν αρχίζει από τα εθνικά θέματα.
nnn
Τώρα, θα πείτε, υπάρχει αλλαγή στην πολιτική του κ. Τσίπρα; Ακόμα και στα εθνικά θέματα; Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τροποποίησε ξαφνικά το πρόγραμμά του για να συναντηθεί με τη νέα πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Irit Ben-Abba. Μαζί του ήταν και η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θυμάστε ότι στο παρελθόν ο Τσίπρας αρνούνταν ακόμα και να συνομιλήσει με Ισραηλινούς. Οταν είχε έρθει στη Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες τον είδε η Ρένα Δούρου.


Τι μου είπε ο Πάπας

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Ευ. Βενιζέλος και με τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Πάπα Φραγκίσκο. Στην πραγματικότητα τις ουσιαστικές συνομιλίες με την Αγία Εδρα ο κ. Βενιζέλος δεν τις έκανε με τον Πάπα, αλλά με τον καρδινάλιο, πρωθυπουργό του Βατικανού: «Ο Πάπας ασχολείται κυρίως με πνευματικά θέματα και με θέματα ηθικής και διδασκαλίας, θέλει να ανατρέψει μία αντίληψη που υπάρχει στην Καθολική Εκκλησία» ακούστηκε να λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Εκείνος που κινεί τα θέματα δεν είναι άλλος από τον γραμματέα, δηλαδή τον πρωθυπουργό, που έφερε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη ο Πάπας. Και τι νομίζετε ότι ενδιαφέρει το Βατικανό; Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και βεβαίως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Ηταν ενημερωμένος για τα πάντα και μάλιστα σχολαστικά» έλεγε ο κ. Βενιζέλος στους συνεργάτες του.
Το κόμμα που ονειρεύτηκα

Είναι οι… Ρίζες που εξήγγειλε ο Τάκης Μπαλτάκος κόμμα; Τι κόμμα είναι, αφού ούτε καταστατικό έχει, ούτε πρόεδρο έχει, ούτε μέλη, ούτε καν κατατέθηκε προς έγκριση στον Αρειο Πάγο. Το κόμμα θα γίνει, δεν υπάρχει, μου ομολόγησε ο ίδιος ο Μπαλτάκος και θα το κάνει μόνο και μόνο για να μην αφήσει, όπως λέει, να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Θα είναι ανάχωμα επίσης στις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Εν αναμονή λοιπόν του κόμματος, συγκεντρώθηκαν καμιά δεκαπενταριά απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, απόστρατοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας και δυο-τρεις ιερωμένοι και είπαν «να φτιάξουμε ένα κόμμα, αλλά μην προκαλέσουμε ζημιά στη ΝΔ». Ο κ. Μπαλτάκος είπε το όνομα «Ρίζες» (από τον Εθνικό Ριζοσπαστικό Συναγερμό) λέγοντας πως δεν θέλει πολιτικούς στο κόμμα του (πλην των Β. Καπερνάρου, που το αποδέχθηκε, και Χρ. Ζώη, που δεν το αποδέχτηκε) και έκανε και την πρώτη δήλωση: «Δεν είμαστε κολλημένοι με την μπάλα, δεν θέλουμε να κάνουνε κακό στη ΝΔ». Α, να μην το ξεχάσω. Εγινε συζήτηση και για τη χρηματοδότηση του «κόμματος» όταν αυτό γίνει: Με κουπόνια αξίας έως και 20.000 ευρώ.


Οπου φύγει-φύγει στη… VIP

Η περίφημη (για τις δήθεν ανέσεις της) Στ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού (επονομαζόμενη και «Πτέρυγα των VIP») ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι συνθήκες κράτησης έγιναν αφόρητες και οι κατάδικοι ζητούν ομαδικά να φύγουν από εκεί μέσα (για λόγους… ασφαλείας) και να πάνε οπουδήποτε αλλού, ακόμα και σε κελιά των φυλακών Δομοκού ή του Μαλανδρίνου. Και ξέρετε γιατί; Επειδή γέμισε με φυλακισμένους του κοινού ποινικού δικαίου, επικίνδυνους, όπως τους χαρακτηρίζουν ακόμα και οι δεσμοφύλακες. Στην πτέρυγα αυτή έχουν… «μετακομίσει» κυρίως προστατευόμενοι μάρτυρες που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους και παρατηρείται υπερπληθυσμός. Να σκεφτείτε ότι υπάρχουν κελιά μέσα στα οποία συνυπάρχουν… 20 φυλακισμένοι, ενώ οι μοναδικοί (ας τους πούμε) VIP που παραμένουν εκεί είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος (που μοιράζεται το κελί του με έναν Αλβανό και έναν Ρουμάνο), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μιχαηλίδης, οι δύο με το όνομα Ψωμιάδης και κανείς άλλος, που και αυτοί θέλουν να φύγουν από εκεί.


Η 6η Δεκεμ-βρίου

Απανωτές συσκέψεις άρχισαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εν όψει της 6ης Δεκεμβρίου. Είναι η επέτειος της δολοφονίας του 16χονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και η παρουσία στην Αθήνα του Τούρκου Αχμέτ Νταβούτογλου για το ανώτατο συμβούλιο εργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Μου λένε ότι θα διατεθούν πάνω από 7.000 αστυνομικοί το προσεχές Σάββατο.

Ενας άγνωστος διάλογος για τον Ρωμανό

«Δεν έχω κανένα λόγο στην υπόθεση του Ρωμανού, ξεπερνά τις αρμοδιότητές μου, είναι θέμα του εισαγγελέα», μου είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας. Ενώ τα έλεγε όλα αυτά έγινε γνωστό ότι άλλοι τρεις νεαροί συγκρατούμενοι του Ρωμανού άρχιζαν απεργίας πείνας, ο ένας μάλιστα μεταφέρθηκε ήδη στο Τζάνειο. Πάντως εκείνο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι ο Ρωμανός προτού μεταφερθεί στο νοσοκομείο λόγω της απεργίας πείνας επειδή δεν του δίνουν άδεια να παρακολουθήσει μαθήματα στα ΤΕΙ (όπου πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις) είναι ο διάλογος που είχε με τη διευθύντρια τω ν Φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Κουτσομιχάλη. Ο νεαρός Ρωμανός ζήτησε τον λόγο γιατί δεν τον αφήνουν να παρακολουθήσει μαθήματα, τη στιγμή μάλιστα που η πολιτεία του επέτρεψε να παρακαθήσει στις εξετάσεις: «Δεν είναι θέμα δικό μου. Απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη αυτού που διέταξε την φυλάκιση, δηλαδή του ανακριτή, ο οποίος έστειλε αρνητική απάντηση στο αίτημα», του είπε η διευθύντρια των φυλακών, με τη σημείωση ότι συμφωνεί με το αίτημα του Ρωμανού, πλην όμως άλλα λέει ο νόμος: «Ας αλλάξουν τον νόμο», του είπε. Ο νεαρός Ρωμανός την κοίταξε με ένα βλέμμα έκπληκτο και της είπε: «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι ρίχνει ο ένας το μπαλάκι του άλλου».

Γράφει βιβλίο ο Αδωνις για την… τρόικα

Την αποκάλυψε ότι γράφει ένα νέο βιβλίο για την… τρόικα και το μνημόνιο την έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Ολγα Κεφαλογιάννη σε ταβέρνα στο Παγκράτι, όπου ήταν προσκεκλημένοι γαλάζιοι βουλευτές και στελέχη. Ο Αδωνις ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση για την τρόικα, αποκάλυψε στην Ολγα ότι γράφει ένα βιβλίο για όλους αυτούς (τηλεοπτικούς και μη) που άλλα έλεγαν τότε για το μνημόνιο και άλλα λένε σήμερα. Η εμμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ στο μνημόνιο ενόχλησε τους πάντες και σε κάποια στιγμή η Ολγα δεν άντεξε και του είπε (όπως καριβώς μου το μετέφεραν γαλάζια στελέχη): «Πάψε επιτέλους να είσαι τόσο φανατικός με την τρόικα, κάνει κακό. Δεν λέω η τρόικα έφερε ορισμένα καλά, αλλά έφερε και κακά». Ο κ. Γεωργιάδης όμως συνέχιζε ακάθεκτος λέγοντας «θα λέω το σωστό, από την πρώτη στιγμή είμαι σταθερός στις απόψεις μου», οπότε υπήρξε και δεύτερη παρέμβαση της Ολγας: «Ετσι, όπως εμφανίζεται δημιουργείς διαφορετική εντύπωση…». Ο Αδωνις όμως επέμεινε «Δουλεύω από μικρό παιδί στο πεζοδρόμιο και δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν…». Όλοι κατάλαβαν ότι ήταν άσκοπο να τον μεταπείσουν και η συζήτηση τελείωσε εκεί.

Ερώτηση στη Ρένα Δούρου

Υπάρχουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Περιφέρεια Αττικής από τα τέλη του Ιουλίου (είχαν υποστεί ζημιές οι επιχειρήσεις τους την εφιαλτική νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 2012) και ενώ έχει ήδη καθοριστεί το ύψος της δικαιούμενης αποζημίωσης, δεν έχουν πάρει ακόμα καμία απάντηση από την Περιφέρεια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ερώτηση που υπέβαλε ο Γ. Κουμουτσάκος στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, χωρίς όμως να λαμβάνει καμία απάντηση.

Ηταν όλοι εκεί για την ΕΥΠ

Κοσμοσυρροή επικράτησε το μεσημέρι της Δευτέρας στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών. Η αιτία ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Π. Αποστολίδη με τίτλο «Μυστική Δράση: Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Ελλάδα». Το μάτι μου διέκρινε στην αίθουσα τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Β. Κικίλια, τον υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδη (που είχε συνεργαστεί με τον κ. Αποστολίδη την περίοδο της «17 Νοέμβρη»), τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, τον Τάσο Γιαννίτση, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξεως Γ. Βουλγαράκη, τον νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θ. Δραβίλα κ.ά. Ο κ. Αποστολίδης, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της ΕΥΠ σε μία πολύ ευαίσθητη συγκυρία, το 1999, χειριζόμενος μεταξύ άλλων την υπόθεση Οτζαλάν, την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, κάνει στο βιβλίο του μία ιστορική αναδρομή ουσίας και νηφαλιότητας επί της δράσης των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

HeliosPlus