Σας ενημέρωσα εγκαίρως για τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που πρόσφερε η Μάρω Πρεβελάκη (σύζυγος του πρέσβη στον ΟΟΣΑ Γ. Πρεβελάκη) στους τροϊκανούς και κυρίως στον «σκληρό» του ΔΝΤ, τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ, στις ατέλειωτες «γκρίζες» ώρες των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Εκείνο που ίσως να μη γνωρίζετε είναι ότι έως ότου έρθει η φάβα στο τραπέζι καταναλώθηκαν από τους τροϊκανούς και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας περισσότερες από 30… μπανάνες και 18 τσαμπιά μαύρο σταφύλι για να διασκεδάσουν όλοι μαζί την πείνα τους (και τη νευρικότητά τους). Επιπλέον οι τροϊκανοί τίμησαν δεόντως και τον καφέ καθώς και τις πορτοκαλάδες και έπειτα από όλα αυτά έφαγαν και τη φάβα καθώς και το κοκκινιστό κοτόπουλο και τα τυροπιτάκια της Μάρως: «Είχαμε μπουκώσει από τις μπανάνες που επέδρασαν όμως θετικά στο να μας ηρεμήσουν» μου είπε εις εκ των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας που υποσχέθηκε πως δεν πρόκειται να ξαναφάει μπανάνα ως την… Πρωτοχρονιά.


Ο Μπακογιάννης ανοίγει περπατησιά

Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος αν η πρόσκληση που έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη να παραστεί και να μιλήσει σε περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (παρουσία και του Αλ. Τσίπρα) στη Λαμία θα του βγει σε καλό. Και τούτο γιατί, όπως μου είπαν, ο κ. Μπακογιάννης θα αδράξει την ευκαιρία για να μιλήσει περί «εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, στις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα». Θα ζητήσει μάλιστα να υπάρξουν και πρωτοβουλίες. Θα αναφερθεί στο σαθρό πολιτικό σύστημα και θα ζητήσει να μάθουν επιτέλους οι πολιτικοί από τα λάθη τους, ώστε η δική του γενιά να μην κάνει τα ίδια λάθη. Τώρα, θα αναρωτηθείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Μυρίζομαι λίαν συντόμως κάθοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θέλετε ένα παράδειγμα; Τις προάλλες ο κ. Μπακογιάννης συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο και… ξέσπασε πάνω του: «Πρέπει να διαλέξεις, υπουργέ. Θέλεις να γίνεις ο ταχυδρόμος κακών μαντάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σύμμαχός της; Είσαι υπουργός Εσωτερικών και δεν μπορείς κάθε φορά που μας βλέπεις να μας λες ότι πρέπει να κάνουμε αυτό επειδή το ζητεί ή τρόικα ή γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση». Ανοιξε περπατησιά ο Κώστας.


Λεφτά από τον Πολιτισμό;

Τρέλανε τους υπουργούς Πολιτισμού ο δικός μας Κώστας Τασούλας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού που έγινε στις Βρυξέλλες. Τους παρουσίασε έκθεση ενός διεθνούς οίκου αξιολόγησης, σύμφωνα με την οποία αν κάποιος κάνει επένδυση στον Πολιτισμό τα λεφτά του θα έχουν απόδοση 3,4. Τζόγος, δηλαδή, κανονικός. Τους έφερε ως παράδειγμα ότι αν κάποιος επενδύσει σήμερα στον Πολιτισμό 500 εκατ. ευρώ, θα έχει να εισπράξει έπειτα από μερικά χρόνια 1,6 δισ. Τους εξήγησε ότι αυτό θα είναι το όφελός τους από τον τουρισμό και τις θέσεις εργασίας. Και εκεί όπου έγινε το σώσε μέσα στο Συμβούλιο είναι όταν τους είπε ότι το ξενοδοχείο του βρίσκεται στην οδό Toison D’ or (Χρυσόμαλλο Δέρας) και συνεπώς είπε πως ό,τι επενδύεις στον Πολιτισμό επιστρέφει σε χρυσάφι. Οι υπουργοί τού ζήτησαν την έκθεση και ένας από αυτούς του τη ζήτησε… υπογεγραμμένη από τον κ. Τασούλα.

Ερχεται το Χόλιγουντ

Λέτε αυτή τη φορά να πετύχει; Να επενδύσουν κινηματογραφικοί παραγωγοί στην Ελλάδα σε κινηματογραφικά στούντιο, παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στο Χόλιγουντ, στο Σικάγο αλλά και στον Καναδά; Στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, προσκεκλημένος της υφυπουργού Πολιτισμού Αντζελας Γκερέκου, ο ελληνοαμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός Mirkopoulos για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο. Μαθαίνω μάλιστα ότι θα έχει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό. Ο Ελληνοαμερικανός είχε ξανάρθει στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, συζήτησε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο, αλλά απογοητεύτηκε και έφυγε με μια δήλωση ότι «δεν πρόκειται ποτέ να εργαστώ στην Ελλάδα».

Κουίζ

Ποιος (νεο-τοποθετηθείς) γενικός γραμματέας του πιο σημαντικού υπουργείου της χώρας έχει ως ήχο στο κινητό του τηλέφωνο το τραγούδι… «Summer Wine» με τη Νάνσι Σινάτρα; Οσοι τον καλούν και ακούν στην αναμονή αυτό το τραγούδι νομίζουν ότι κάλεσαν κανένα ρετρό εστιατόριο και πρόκειται να κλείσουν τραπέζι…

HeliosPlus