Το μάτι του αθηναίου έχει συνηθίσει και τα ερείπια της πόλης φαίνονται φυσιολογικά. Πόσο να γκρινιάξει κανείς για τα γκρεμίδια, πόσο να γκρινιάξει για τις ημιτελείς κατασκευές ή τα κτήρια που επί σειρά ετών έχουν σκαλωσιές για αναπαλαιώσεις που δεν εκτελούνται; Γκρινιάζει κανείς την πρώτη δεκαετία, κατόπιν συμβιβάζεται με την εικόνα.

Να όμως που στα θεωρητικά, η πόλη θα ανανεωθεί. Εγινε μια ενδιαφέρουσα καταγραφή που αξιοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τεκμηριώνει το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για Εγκαταλειμμένα, Κενά και Αγνώστων Ιδιοκτητών Κτίρια». Να κρατήσουμε δυο αριθμούς: εντοπίστηκαν 1.800 εγκαταλειμμένα κτήρια. Από αυτά το 30% βρίσκονται εκεί όπου επικεντρώνεται το εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον: Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Πλάκα, Ψυρρή.

Το σχέδιο νόμου λοιπόν αφορά όλα αυτά τα ακίνητα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εντοπιστούν, δηλαδή έχουν χαθεί τα ίχνη κληρονομιών. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα κτήρια που θα περιέλθουν στη ιδιοκτησία του κράτους, είναι και τα λεγόμενα «κουφάρια», που οικοδομές που δεν έχουν περατωθεί. Ως τέτοια ορίζονται όσα έφτασαν στα επιχρίσματα αλλά στα οποία δεν έχουν γίνει εργασίες για δεκαπέντε χρόνια ή δεν είχαν καμιά συντήρηση τα τελευταία οκτώ χρόνια. Υπάρχουν κι άλλες λεπτομέρειες αλλά ας δούμε τη γενική εικόνα.

Καμία αντίρρηση για όλα αυτά τα όμορφα και ελπιδοφόρα. Μόνο δυο υποσημειώσεις.

Πρώτον: Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο αντίδρασης για τους αγνοούμενους ή αμελείς ιδιοκτήτες. Πιθανώς να προτιμούν να πουλήσουν κοψοχρονιά το ακίνητο, πιθανώς να εμφανιστεί κάποιος κάτοικος εξωτερικού που δεν είχε δώσει σημασία. Να μην στηθεί δηλαδή φάμπρικα αρπαγής ιδιοκτησιών.

Δεύτερον: να αναρωτηθούμε αν ο Δήμος Αθηναίων έχει τον τρόπο και τη διάθεση να διαχειριστεί ένα τέτοιο σχέδιο. Ακόμη παλεύει με το κτήριο της οδού Αμερικής 8, μια ενδεικτική περίπτωση επικάλυψης αρμοδιοτήτων, καθυστερήσεων, απροθυμίας. Εντούτοις εδώ και πολύ πολύ καιρό ανακοινώθηκε ότι το πολυόροφο αυτό κτήριο θα γινόταν coworking space για νέους επιχειρηματίες.

Από φιλόδοξα σχέδια πάνε καλά, στην υλοποίηση λίγο χωλαίνουν.