Οταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφασίζει να συμμετάσχει (και μάλιστα ως μπροστάρης) σε μια πορεία, τότε πολλά γεγονότα μπορεί να συμβούν, όπως και συνέβησαν, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Στην πορεία για την πανεργατική απεργία που έγινε την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι, έκανε την καθιερωμένη δήλωσή του και ετέθη αμέσως επικεφαλής της πορείας. Αλλά ποιας πορείας; Ηταν το «μπλοκ» της πρωτοεμφανιζόμενης συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο ΜΕΤΑ (προσοχή, άλλο… ΠΑΜΕ του ΚΚΕ και άλλο ΜΕΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ). Αμέσως μετά πήραν θέσεις δίπλα στον κ. Τσίπρα τρία-τέσσερα στελέχη του ΜΕΤΑ που κρατούσαν τις απαραίτητες… ντουντούκες. Σημαντικός ο ρόλος του, αφού εκεί δινόταν η γραμμή για τα συνθήματα, του τύπου «να φύγει η κυβέρνηση» ή «όχι άλλα μνημόνια». Δίπλα στις ντουντούκες και δίπλα στον αρχηγό είχαν πλασαριστεί τρεις βουλευτές του κόμματος, οι κ.κ. Στρατούλης, Λαφαζάνης και Κουρουμπλής, και πίσω από αυτούς αναμεμειγμένοι με τους συνδικαλιστές και τα στελέχη καμιά 50ριά βουλευτές.
Επεται όμως συνέχεια…
nnn
Ο κ. Τσίπρας κάλυψε πεζός την απόσταση από την πλατεία Κλαυθμώνος έως το Σύνταγμα σε μία ώρα και 25 λεπτά. Τόσο πολλά, θα πείτε; Ναι, γιατί ο κόσμος τον σταματούσε. Αλλοι για να τον συγχαρούν και άλλοι για να του κάνουν διάφορες προτάσεις, νουθεσίες, παρατηρήσεις κ.τ.λ., τις οποίες και κατέγραψα: «Μη γίνετε πλυντήριο πασόκων στα ψηφοδέλτια», «προχωράτε μπροστά», «Αλέξη, μην… κωλώνεις», «πότε θα τους διώξετε;», «κουράγιο, συντρόφια», «κουράγιο, πέφτουν», «ζητήστε εκλογές τώρα» και ορισμένα άλλα επαναλαμβανόμενα. Σε κάποια στιγμή οι συνοδεύοντες τον πρόεδρο βουλευτές είπαν ότι η πορεία θύμιζε τις κινητοποιήσεις και τις πορείες του 2011, με μία μόνο διαφορά: εφέτος ήταν περισσότερο πολιτικοποιημένη. Α, να μην το ξεχάσω, υπήρξαν και οι απαραίτητες… selfies.
Βενιζέλος: Ποια είναι η έννοια της παράτασης

Ρώτησα τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο αν τελικά θα οδηγηθούμε σε παράταση του Μνημονίου και αν θα απαιτηθεί νέος νόμος από τη Βουλή. Και πώς τελικά θα γίνει πράξη αυτή η παράταση. Και ιδού η απάντησή του: «Δεν θα υπάρξει παράταση με την έννοια που ορισμένοι εννοούν. Εγώ μίλησα για το ενδεχόμενο παράτασης διαδικαστικής φύσεως για μερικές ημέρες για εκταμίευση της δόσης. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα τεχνικό θέμα». Αυτά είπε ο κ. Βενιζέλος, με τη διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα ώστε να απαιτηθεί και νόμος. Οι του ΣΥΡΙΖΑ όμως άλλα λένε. Είναι πεπεισμένοι ότι η τρόικα ζήτησε παράταση του προγράμματος για έξι μήνες και ότι (όπως έλεγαν) οι της κυβέρνησης ζητούν παράταση μόνο για δύο μήνες. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ρώτησα επιπλέον τόσο τον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να μου διευκρινίσουν αν θα απαιτηθεί νόμος σε περίπτωση που αποφασιστεί παράταση του προγράμματος και οι δύο μου απάντησαν με ένα μεγαλοπρεπέστατο… «δεν γνωρίζω». Ο κ. Μεϊμαράκης προσέθεσε ότι «είναι θέμα της κυβέρνησης».


ΔΝΤ: Δεν με ενδιαφέρει η χώρα σας, μόνο οι αριθμοί

Τώρα θα σας περιγράψω πώς οι υπουργοί και τα στελέχη που μετείχαν στη σύνοδο των Παρισίων ενημέρωσαν την Πέμπτη το πρωί τον Αντ. Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός τους ζήτησε να τα πουν όλα και να καταγράψουν με ακρίβεια τις απαιτήσεις της τρόικας. Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο Χρ. Λαζαρίδης (επί του πολιτικού σκέλους), ακολούθησαν ο Γκίκας Χαρδούβελης (επί του οικονομικού), ο Ι. Βρούτσης (επί του Ασφαλιστικού και με την ευκαιρία ευχαρίστησε και τον Χρ. Πρωτόπαπα για την τεχνική βοήθεια που παρείχε) και, τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης. Κατά την ενημέρωση ειπώθηκε από τον κ. Χαρδούβελη και η φοβερή, περιφρονητική και απαξιωατική για τη χώρα μας φράση που εξεστόμισε ο σκληρός του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ, ότι δεν τον ενδιαφέρει ποια χώρα είναι, δεν τον ενδιαφέρουν οι κάτοικοί της και δεν τον ενδιαφέρει αν πάει ή όχι η χώρα σε εκλογές. Τον ενδιαφέρουν μόνο τα…νούμερα! Και ο Πρωθυπουργός ρώτησε έκπληκτος: «Και δεν τον βάλατε στη θέση του;». Η αλήθεια είναι ότι, προεξάρχοντος του Στ. Παπασταύρου, όλοι την… «έπεσαν» στον Ινδό λέγοντάς του ότι η χώρα μας πρέπει να τον ενδιαφέρει για την ιστορία της και ότι εν πάση περιπτώσει το ΔΝΤ είναι αυτό που κάνει λάθη και στους αριθμούς.
Ο Μπακογιάννης πωλεί αυτοκίνητα

Χρειάζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να έχει δύο θηριώδη και ενεργειοβόρα τζιπ; Να τα κάνει τι; Μήπως για να βολτάρει ο εκάστοτε περιφερειάρχης στα βουνά και στα λαγκάδια (που δεν το πιστεύω) της Περιφέρειας ή να κάνει τη φιγούρα του στη Λαμία, στη Λιβαδειά ή στη Χαλκίδα; Κάτι τέτοιο προφανώς θα σκέφτηκε ο περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης όταν αντίκρισε σε κάποιο γκαράζ τα δύο πολυτελή τζιπ (ένα γερμανικής κατασκευής και το άλλο γιαπωνέζικης) και σκέφτηκε να τα… πουλήσει. Και το έκανε αμέσως. Πούλησε και τα δύο αυτοκίνητα. Τώρα, θα πείτε, κοτζάμ περιφερειάρχης θα μείνει χωρίς αυτοκίνητο; Πώς θα μετακινείται; Ετσι αποφάσισε να αγοράσει ένα «ταπεινό», όπως το χαρακτήρισε, Golf πετρελαιοκίνητο για τις μετακινήσεις του εντός και εκτός Περιφέρειας.

HeliosPlus