Υπάρχουν δύο τρόποι για να συζητήσουμε την υπόθεση Καρατζαφέρη και τα εκατομμύρια που βρέθηκαν σε τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Πρώτος τρόπος. Μπορούμε να πιάσουμε μια μπίρα από το ψυγείο και να αρχίσουμε το μπίρι μπίρι λέγοντας «βρε τον μπαγάσα, πήγε στα νησιά Τερκς και Κέικος όπου έστησε κοτζάμ οφσόρ. Ναι, ναι, Τερκς και Κέικος, Καραϊβική, ζωή και κότα». Κατόπιν να θυμηθούμε τη σχολή μοντέλων από την οποία βιοποριζόταν, τον Βορίδη τον οποίο ανέδειξε και τις ζωηρές ομιλίες για προώθηση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. «Τι ντροπή, τι κοροϊδία, να παριστάνει τον πατριώτη».
Δεύτερος τρόπος. Να συνδυάσουμε την είδηση με άλλες ειδήσεις, παρόμοιες. Να δούμε δηλαδή την ιστορία του Γιώργου Καρατζαφέρη μέσα σε ένα πλαίσιο. Να αντιμετωπίσουμε τον αρχηγό κόμματος ως στοιχείο μιας μεγαλύτερης και σοβαρότερης υπόθεσης. Οχι για να τον αθωώσουμε στα μάτια μας αλλά για να κρατάμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα.
Τι να πρωτοθυμηθούμε; Να θυμηθούμε την αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard που αποκτήθηκαν από τη γερµανική Krauss-Maffei Wegmann και κόστισαν 1,7 δισ. ευρώ; Για την εν λόγω σύμβαση οι εισαγγελείς Πρωτοδικών ψάχνουν τους αποδέκτες μίζας 60 εκατ. ευρώ.
Να θυμηθούμε τον Αντώνη Κάντα που ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης εισέπραξε μίζες 14 εκατ. ευρώ για να προωθήσει ή να μην μπλοκάρει την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων; Από την απολογία του προκύπτει ότι για δύο προγράμματα (για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των υποβρυχίων και τα ASRAD) καταβλήθηκαν μίζες περίπου 38 εκατ. ευρώ και εμπλέκονται περί τα 35 άτομα.
Να θυμηθούμε την υπόθεση Θωμά Λιακουνάκου και τις ποινικές διώξεις σε βάρος 19 προσώπων σε βαθμό κακουργήματος για ζημία του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 40 εκατ. ευρώ; Πρόκειται για την προμήθεια παρεμβολέων και κέντρων ακροάσεων, για τα οποία ο επιχειρηματίας πήρε προκαταβολή αλλά ο στρατός δεν παρέλαβε ποτέ τον εξοπλισμό.
Να θυμηθούμε επίσης την προμήθεια των τεσσάρων Super Puma με τις σούπερ μίζες των 5,5 εκατ. ευρώ;
Μήπως να το επεκτείνουμε και να αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης έχει πληρώσει τόσο πολλά χρήματα για φρεγάτες, για F-16, για πυραύλους PATRIOT; Αν η απάντηση περιέχει τον τουρκικό κίνδυνο, να ανταπαντήσουμε ότι τα υποβρύχια γέρνουν και τα Leopard δεν έχουν πυρομαχικά, άρα είναι χρήσιμα όσο και οι απλώστρες για τα ρούχα.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει πάει στη Λιβύη, τη Σομαλία, την Ανατολική Μεσόγειο για να αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν αφορούν την εθνική ασφάλεια αλλά τη διεθνή τρομοκρατία, την πειρατεία, τα πετρέλαια των άλλων. Δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος χρεώνεται δυσανάλογα τη σχέση της χώρας με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI), η Ελλάδα από το 1974 ως το 2010 αγόρασε όπλα αξίας 15,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, 6,5 δισ. δολαρίων από τη Γερμανία, 4,1 δισ. δολαρίων από τη Γαλλία. Ενα από τα καλύτερα πελατάκια της πολεμικής βιομηχανίας.
Τούτα δεν δικαιολογούν τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Εφόσον πήρε μίζες, είναι υποκριτής και απατεώνας. Εχει σημασία όμως το πλαίσιο της εξαπάτησης. Είναι πολλά τα πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν, είναι ακόμη πιο πολλά τα πρόσωπα που δωροδόκησαν. Για τον Καρατζαφέρη λέγεται απάτη, για τους εκμαυλιστές λέγεται διπλωματία. Πίεζαν την Ελλάδα να αγοράσει εξοπλισμό που δεν είχε ανάγκη, εξοπλισμό της κακιάς ώρας, εξοπλισμό που περίσσευε στις ξένες φάμπρικες, εξοπλισμό υπερβολικά ακριβό για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Τούτα δεν δικαιολογούν τον Καρατζαφέρη αλλά να μην ξεχνάμε ότι οι μίζες μαζί με τη διπλωματία οδήγησαν στον φαύλο κύκλο του δανεισμού. Οι πωλητές ήταν ταυτόχρονα και οι δανειστές. Οταν, λοιπόν, ακούμε για εμβάσματα στα νησιά Τερκς και Κέικος, να θυμόμαστε ότι η βιομηχανία του πολέμου εκτός από στρατηγούς διαθέτει και τραπεζίτες. Ο Καρατζαφέρης απλώς φύλαγε σκοπιά.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ