Η επανάσταση των λέξεων. Μπορούν να επαναστατήσουν οι λέξεις; Μπορούν να διεκδικήσουν στον λόγο, γραπτό και προφορικό, τον αυθεντικό εαυτό τους; Μπορούν να διαμαρτυρηθούν σε αυτούς που γράφουν και σε αυτούς που μιλάνε για την κακομεταχείρισή τους; Να υψώσουν φωνή; Να δραπετεύσουν από τη φυλακή του κειμένου ή τη διατεταγμένη υπηρεσία του σκηνοθέτη τους;
Οι λέξεις μιλάνε, αλλά και σιωπούν. Μας διατίθενται, αλλά και μας διαφεύγουν. Τις κατέχουμε, αλλά και μας κατέχουν. Ετσι, όσο και αν δεν μπορούν να επαναστατήσουν οι λέξεις, ας επαναστατήσουμε εμείς για λογαριασμό τους. Στον καθημερινό και δημόσιο χώρο, ο λόγος, οι λέξεις, είναι το όπλο της παρουσίας μας. Οσο και αν έχει λεχθεί ότι η εξουσία βρίσκεται στην άκρη της κάννης, η αλήθεια είναι ότι στην άκρη της γλώσσας βρίσκεται η εξουσία. Γι’ αυτό και η πολιτική σύγκρουση είναι μια σύγκρουση για τα νοήματα και τις σημασίες.
Ζούμε την αποκαθήλωση των σημασιών και των νοημάτων. Η ευκολία της αντιστροφής μας παρασύρει. Βλέπουμε το βάρος των νοημάτων να αγνοείται. Ιδεολογικές κατασκευές να καταπίπτουν. Μύθους να γκρεμίζονται.
Κάθε επόμενο βήμα περνάει σήμερα μέσα από την αποκατάσταση των λέξεων. Και τώρα που η ανάγκη και η νέα συνειδητοποίηση φέρνουν στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης την αναπόδραστη πολιτική συνεννόηση φέρνουν ταυτόχρονα μαζί τους, για όλους μας, και ένα χρέος: την υπεράσπιση των λέξεων.
Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ