Να ξεκαθαρίσω κάτι. Το ήθος και η ηθική αποτελούν καθαρά ατομική υπόθεση, περιορίζονται στον φέροντα, δεν εμπλέκουν κανέναν άλλον, ούτε προσφέρονται για γενικότερους πολιτικούς, ιδεολογικούς και κοινωνικούς συνειρμούς. Ή ερμηνείες.
Ο καθείς και η συνείδησή του. Από αυτήν την άποψη, η «υπόθεση Καρατζαφέρη» είναι μια υπόθεση που εμπλέκει προσωπικά τον Καρατζαφέρη. Ούτε τους φίλους του, ούτε τα στελέχη του, ούτε τους ψηφοφόρους του.
Θα περιμένουμε να δούμε πού θα οδηγήσει η έρευνα και τι θα αποκαλυφθεί ακόμη για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, θα δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη, αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό.
Θα σταθώ στο απίστευτο καλαμπούρι που ονομάζεται «πόθεν έσχες».
Αποκαλύπτεται τώρα ότι οι σχετικές δηλώσεις δεν υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, αφού διάφορες υπεράκτιες εταιρείες και διάφορα περιουσιακά στοιχεία μπαινόβγαιναν στις δηλώσεις του Καρατζαφέρη χωρίς ποτέ να ελεγχθεί, ούτε καν να ερωτηθεί γι’ αυτό το πηγαινέλα.
Ακούω ότι ευθύνονται οι ορκωτοί λογιστές. Ενδεχομένως. Αλλά η διαδικασία τελεί υπό την επίβλεψη της Βουλής κι η Βουλή είναι αρμόδια να ελέγχει αν οι ορκωτοί λογιστές κάνουν ή δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Εξ όσων γνωρίζω, ο ελληνικός λαός εκλέγει βουλευτές, όχι λογιστές.
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι εξαιρετικά απλό. Αν για διάφορους τεχνικούς ή πολιτικούς λόγους είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος στο πόθεν έσχες των πολιτικών, τότε χίλιες φορές να καταργηθεί η διαδικασία.
Διότι αν δεν οδηγεί σε έλεγχο κι αν δεν υπόκειται σε έρευνα, τότε το πόθεν έσχες των πολιτικών λειτουργεί απλώς ως προπέτασμα. Χάρη στο οποίο οι πολίτες που ψηφίζουν καλούνται να κοιμηθούν ήσυχοι ότι οι εκπρόσωποί τους τελούν υπό αυστηρό έλεγχο, τη στιγμή που στην πραγματικότητα δεν τους ελέγχει κανείς.
Αν, λοιπόν, θέλαμε να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, το προπέτασμα αυτό δεν είναι παρά μια οργανωμένη κοροϊδία.
Ακόμη κι αν δεν μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ποιος κοροϊδεύει, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ποιος είναι εκείνος τον οποίον κοροϊδεύουν.
Κι επειδή τα κορόιδα αρχίζουν να λιγοστεύουν, το 45% δηλώνει ήδη ότι «δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ