Ο Γκίκας Χαρδούβελης βρίσκεται, μου λένε, τις τελευταίες ημέρες σε κατάσταση… παροξυσμού. Δεν έχει κλείσει μάτι, είναι ξενύχτης λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που αποδεικνύονται ζόρικες. Τις μεγαλύτερες εμμονές φαίνεται ότι τις έχει ο Ινδός τού ΔΝΤ Ρισί Γκογιάλ, ο άνθρωπος που λόγω του δύστροπου χαρακτήρα του έκανε τους Ελληνες να αναπολήσουν ακόμη και τον… Τόμσεν. Ζητεί συνεχώς μέτρα. Εχει, βλέπετε, εμμονή ο άνθρωπος με τα μέτρα, καθιστώντας τις διαπραγματεύσεις δύσκολες.
***
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε κάθε προσπάθεια για να σημειωθεί πρόοδος, επικοινώνησε ακόμη και με τον Πόουλ Τόμσεν, αλλά, όπως έμαθα, βρήκε τοίχο. Με τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ συμφωνεί και ο κ. Σόιμπλε και μαζί του συμφωνούν ορισμένες χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που είναι, ως γνωστόν, οικονομικοί δορυφόροι της Γερμανίας. Ετσι εξηγείται γιατί είναι τόσο δύσκολες οι διαπραγματεύσεις.
Τα γενέθλια του κ. Στουρνάρα


Η αρχική σκέψη ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας να παραθέσει γεύμα στους βιομηχάνους στην πολυτελή τραπεζαρία της ΤτΕ στις 10 Δεκεμβρίου. Αλλαξε όμως γνώμη, όχι ως προς τους προσκαλεσμένους του, αλλά ως προς την ημερομηνία. Το γεύμα θα παρατεθεί προς τιμήν του Συνδέσμου Βιομηχάνων στις 9 Δεκεμβρίου και ο λόγος είναι κατανοητός. Στις 10 Δεκεμβρίου ο κ. Στουρνάρας έχει γενέθλια και γίνεται 58 χρόνων και δεν θέλει, όπως λέει, να του «κόβουν» χρόνια επειδή «όσο μεγαλώνει γίνεται… ομορφότερος»! Θα προσφέρει στους βιομηχάνους, όπως έμαθα, ψάρι (κατεψυγμένο ξιφία σουβλάκι) και θέλει να τους ενημερώσει για τη νομισματική πολιτική στην ΕΚΤ. Ηδη άρχισε την εξάσκηση για το πώς θα μιλήσει στους βιομηχάνους. Πέντε ημέρες ήταν εσώκλειστος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έμαθε τα πάντα.
***
Στις πέντε αυτές ημέρες που γινόταν η σκληρότερη ίσως διαπραγμάτευση με την τρόικα, με το οικονομικό επιτελείο να ξενυχτά σε τηλεδιασκέψεις, ο κ. Στουρνάρας βρήκε τον χρόνο και τηλεφώνησε από τη Φρανκφούρτη σε δυο-τρεις στο οικονομικό επιτελείο. Τους είπε: «Μη φοβάστε τίποτα, τελικά θα τα βρείτε. Θα ήταν μεγάλη… βλακεία των τροϊκανών τώρα που είμαστε στο τέλος του προγράμματος να μην κάνουν βήμα πίσω. Γιατί γι’ αυτούς το τέλος του προγράμματος είναι μεγάλη επιτυχία». Εκείνο που έμαθα είναι ότι ορισμένοι από το οικονομικό επιτελείο (σε αυτούς που έδειξε η τρόικα τα δόντια της) διατήρησαν κάποια επιφύλαξη ότι «όλα θα πάνε καλά και θα τα βρούμε», οπότε ο κ. Στουρνάρας επανήλθε δριμύτερος: «Ρε, μην τους φοβάστε, είναι προς το συμφέρον τους, σας λέω, να τα βρείτε. Ξέρετε τι έπαθα εγώ με δαύτους; Τον Σεπτέμβριο του 2013 ζητούσαν δημοσιονομικά μέτρα 700 εκατ. ευρώ και τελικά είχε βγει πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ. Και τότε τηλεφωνούσα στον Τόμσεν και φαινόταν αμετακίνητος και σκληρός. Υπήρξε όμως διαφορά υπέρ μας 2,2 δισ. ευρώ. Μην τους φοβάστε, σας λέω, κάνουν λάθηηη…».
Η κυρία του… Προεδρικού


Είναι δυνατόν, θα πείτε; Ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να συναντάται με ιδιοκτήτρια ιστοσελίδας που φιλοδοξεί να κάνει καριέρα και στην Ελλάδα και να συζητεί μαζί της για την… τρόικα και πόσο σκληρή είναι για τους Ελληνες; Και πότε ξανά ο κ. Κ. Παπούλιας συνάντησε έστω έναν έλληνα εκδότη και συνομίλησε μαζί του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος ή τα ΜΜΕ; Και μάλιστα να «κουβαλήσει» και κάμερες και να δώσει την τηλεοπτική εικόνα σε Ελλάδα και εξωτερικό από την υποδοχή και από τη συνομιλία που είχε με την εν λόγω κυρία στο Προεδρικό Μέγαρο;
***
Σας αποκαλύπτω ότι σε πολιτικο-επιχειρηματικο-κοσμική δεξίωση (ή cocktail party με finger food) που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης (προς τιμήν της ίδια κυρίας του… Προεδρικού) συνέβησαν ορισμένα αξιοσημείωτα γεγονότα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Δεν είναι, για παράδειγμα, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε ένα «πηγαδάκι» βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρεισφρήσει ο Αδωνις Γεωργιάδης και ζητούσε από τους στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, τους Ν. Παππά και Π. Σκουρλέτη, να αναθεωρήσουν το τηλεοπτικό εμπάργκο που του επέβαλαν; Σε άλλες στιγμές και σε άλλες εποχές ούτε κουβέντα δεν θα αντάλλασσαν μεταξύ τους. Ή νομίζετε ότι οι βασικότεροι συνεργάτες του κ. Τσίπρα θα πήγαιναν (σε άλλες εποχές) σε δεξίωση στην οποία συμμετείχαν οι κυριότεροι εκπρόσωποι του κεφαλαίου (ανάμεσα στους οποίους και ο Στ. Ζαββός του Τζορτζ Σόρος); Ή ακόμα βουλευτές και υπουργοί να συναγελάζονται με επιχειρηματίες, βιομηχάνους και εφοπλιστές; Ή ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συνοδευόμενος πάντοτε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να συνομιλεί, να γνωρίζει και να χαιρετά εγκαρδίως όλους χωρίς εξαίρεση, την ώρα που δινόταν μάχη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα; Α, να μην το ξεχάσω, στη δεξίωση αυτή έδωσε το «παρών» και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Φραγμός στο μαύρο χρήμα


Αυστηρό πλαίσιο θέτει η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ώστε να μπει φραγμός στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω των κερδών των τυχερών παιχνιδιών. Το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα έχει διογκωθεί κυρίως μέσω των τυχερών δελτίων του ΟΠΑΠ. Πλέον, βεβαιώσεις κερδών για τυχερά δελτία δεν θα εκδίδονται για ποσά κάτω των 200 ευρώ που αποτελούν και το 90% των κερδών που αποδίδει ο Οργανισμός στους νικητές. Επίσης, πληρωμές μεικτών κερδών προ φόρων άνω των 800 ευρώ ανά δελτίο θα καταβάλλονται αποκλειστικά και μόνο μέσω τράπεζας.
***
Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ συνεργάστηκε στενά με την ΕΕΕΠ για να μπει τέλος σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που αποτελούσε εστία διαφθοράς, φοροδιαφυγής και αδιαφάνειας. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Καμίλ Ζίγκλερ αμέσως όταν του ζητήθηκε απέστειλε, σε πλήρη ανάλυση, όλα τα στοιχεία του 2013 στην αρμόδια αρχή, ενώ θα αποσταλούν σύντομα και στοιχεία προγενέστερων ετών.
«Ποινική συνδιαλλαγή»


Συγκρατήστε μια νέα φράση που μπαίνει στη ζωή μας και θα παραμείνει για χρόνια και ξεχάστε ό,τι συνέβαινε έως τώρα στο Ποινικό Δίκαιο και στην ποινική δικονομία. Είναι η «plea bargaining», δηλαδή η ποινική συνδιαλλαγή, όπου ο εισαγγελέας πλέον αναλαμβάνει τα ηνία της ποινικής διαδικασίας, όχι μόνο στην εκκίνηση και εξέλιξη αυτής, αλλά και στο στάδιο της περάτωσής της. Με δυο λόγια, ο εισαγγελέας θα είναι αυτός που θα καθορίζει –μέσα από διαπραγμάτευση και συμφωνία –την τύχη της ποινικής διαδικασίας και το ύψος της τελικώς επιβαλλόμενης ποινής. Ηδη το νομοσχέδιο, όπως με βεβαιώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλος, θα εισαχθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και συνεπώς μεγάλος αριθμός απλών υποθέσεων ή αδικημάτων περιορισμένης κοινωνιικής απαξίας μπορούν να κλείσουν στην προδικασία, με συμφωνία επί της ποινής, άμεση επέλευση της κοινωνικής ειρήνης και ενδεχομένως δίκαιη οικονομική ικανοποίηση του παθόντος.
«Καμπανάκι» από Μητρόπουλο
Πηγή μου στην Κουμουνδούρου με διαβεβαιώνει ότι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν κάνουν κανέναν να πανηγυρίζει. Αντιθέτως, στο επιτελείο Τσίπρα αναπτύσσεται ένας προβληματισμός που φθάνει στα όρια της ανησυχίας. Η λογική: «Αν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, τι θα έχει να αντιμετωπίσει;».
***
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις εσωκομματικές τριβές, μαθαίνω ότι ο Αλ. Μητρόπουλος βλέπει κάποιες σημαντικές απειλές και εφιστά την προσοχή των αρμοδίων οργάνων με σχετικό κείμενό του. «Καθήκον όλων μας είναι, απ’ όπου και αν προερχόμαστε, να αποτραπεί το νέο και καταστροφικότερο κύμα μείζονος εσωστρέφειας που διαφαίνεται ότι αναπτύσσεται εντός των αποκομμένων από την κοινωνία (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) οργανώσεων. Γιατί, αν χαθούν ή απογοητευθούν οι κοινωνικοί σύνδεσμοι και πρυτανεύσει το αίσθημα της αποκλειστικής «ιδιοκτησίας» της ιδεολογίας και του λαού, τότε δημιουργούμε την τέλεια συνταγή της αποτυχίας μας» αναφέρεται σε έγγραφο προς τους αρμοδίους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ