Αναμφίβολα το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις πιο συμφέρουσες επιλογές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι όλη η Ευρώπη χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για τις ανάγκες θέρμανσής της τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια. Στη χώρα μας όλο και περισσότερα νοικοκυριά επιλέγουν το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και όχι μόνο.
Ειδικότερα για τη θέρμανση αποδεικνύεται ιδανική λύση, καθώς η εξοικονόμηση που παρέχει σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπερνά το 30% ενώ σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πάνω από 60%
Επιπλέον, με τόσες κεντρικές θερμάνσεις κλειστές τα τελευταία δύο-τρία χρόνια λόγω οικονομικής ύφεσης, θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα η δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέξει τη λύση της αυτόνομης θέρμανσης τοποθετώντας απλώς έναν ατομικό λέβητα στη βεράντα του. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται απόλυτη ανεξαρτησία του νοικοκυριού.
Παράλληλα ως πολυδύναμη μορφή ενέργειας έχει και άλλες εφαρμογές, όπως είναι η παροχή ζεστού νερού χρήσης, το μαγείρεμα και ο κλιματισμός, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των οικιακών καταναλωτών, αλλά και στον επαγγελματικό τομέα, αφού απαντά με τον πιο οικονομικό τρόπο στις ενεργειακές ανάγκες επιχειρήσεων, όπως αρτοποιεία, εστιατόρια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, κομμωτήρια κ.ά.
Επιπλέον, σύμφωνα και με το πρόγραμμα επιδότησης που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ και αποτελεί δράση του ΕΣΠΑ, επιδοτείται το κόστος μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο στους οικιακούς καταναλωτές.
Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, αφού ο καταναλωτής δύναται να επιδοτηθεί έως το 60% και με ανώτατο όριο ποσού επί της δαπάνης για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης, ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα. Ενδεικτικά, το ποσό κυμαίνεται από 1.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα και μπορεί να φθάσει ως και 5.500 ευρώ στην περίπτωση πολυκατοικίας. Οι καταναλωτές μπορούν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα ως τις 30 Απριλίου 2014.
Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα άτοκης χρηματοδότησης από εταιρείες παροχής αερίου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτουν πλήρως το κόστος μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν καταναλωτές που δεν πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης, ενώ οι εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο αγγίζουν ως και το 100%. Απώτερος στόχος των ενεργειών αυτών είναι η ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου προκειμένου να αποφορτιστεί η ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου από την αιθαλομίχλη που παρατηρήθηκε τον χειμώνα των τελευταίων δύο ετών.
Ο κ. Χρήστος Χασαπόπουλος είναι ενεργειακός μηχανικός.