Οι πληγές που έχουν ανοίξει στην ευρύτερη περιοχή μας δεν δείχνουν ότι μπορεί σύντομα να επουλωθούν και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί στην παγίωση μιας επικίνδυνης αστάθειας, όπου κάθε πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη. Και το ερώτημα είναι αν η πολιτική ηγεσία στη χώρα μας, η οποία με τις καθημερινές ενέργειες και πράξεις της έχει συμβάλει στην επικράτηση ενός κλίματος αβεβαιότητας και ατελέσφορης μικροκομματικής αντιπαράθεσης, έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στον περίγυρό μας και πόσο αναγκαίο είναι, ιδιαίτερα τη στιγμή αυτή, να επικρατήσουν η νηφαλιότητα και η συναίνεση. Γιατί μόνον έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση που την ταλανίζει και να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα, πέρα από τα σύνορά της.
Και τα τεκταινόμενα είναι πολλά καθώς η φωτιά ανάβει και πάλι στο Μεσανατολικό, όπου η έλλειψη επαφών μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής ανατρέπει πλήρως την προοπτική επίλυσης του προβλήματος, με την επικράτηση των ακραίων στοιχείων και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα η αμερικανική πολιτική για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο. Οι αποκεφαλισμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ενώ τα όνειρα για την ενίσχυση των υποτιθέμενων μετριοπαθών δυνάμεων καταρρέουν. Ηδη ο περιώνυμος Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει οδηγηθεί σε διάλυση, ο αρχηγός του έχει καταφύγει στην Τουρκία και ο οπλισμός (που του είχαν αποστείλει οι Αμερικανοί) έχει περιέλθει στα χέρια των εξτρεμιστών.
Μέσα σε όλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να εμφανίζεται ως ο ηγέτης των μουσουλμάνων της περιοχής. Σε μια εκδήλωση θρησκευτικού παροξυσμού και αφού είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι την Αμερική την ανακάλυψαν μουσουλμάνοι (!) ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ στο τέμενος Αλ Ακσά ισοδυναμεί με επίθεση κατά της Τουρκίας». Ακόμη μια ένδειξη ότι η χώρα του έχει εγκαταλείψει την πορεία προς την Ευρώπη. Η μόνη ίσως ελπίδα που απομένει στο ζοφερό αυτό σκηνικό είναι να έχουν θετική κατάληξη τη Δευτέρα στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ