Οσο κι αν πολιτική ζωή μοιάζει κάθε ημέρα περισσότερο με «τοπίο στην ομίχλη», οι εξελίξεις στην οικονομία είναι ξεκάθαρες.
Υστερα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι το 2015 θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες του κράτους (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε νέο δανεισμό.
Αυτό το γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να παραβλέπει κανείς ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, φέρει για δεύτερη χρονιά τη σφραγίδα «γνησιότητας» της Eurostat, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με τα τελευταία λογιστικά πρότυπα (ESA 2010). Ισως αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για τις αγορές, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επιβράβευαν μια χώρα που ξεκίνησε το 2009 με έλλειμμα 15% του ΑΕΠ και σε πέντε χρόνια το μηδένισε!
Τι πάει όμως στραβά και ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες μία ακόμη πράξη αγωνίας;
Απλούστατα, το ζητούμενο πλέον για όλους είναι να εξασφαλιστεί από τώρα η σταθερότητα στα επόμενα βήματα της χώρας. Είναι η δημοσιονομική ισορροπία σε βάθος χρόνου και η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε η οικονομία να κινείται πλέον στους ρυθμούς ανάπτυξης που έδειξε ότι μπορεί να επιτύχει το καλοκαίρι που πέρασε.
Την απάντηση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και οι αγορές την περιμένουν από την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τις πολιτικές που εγγυώνται σταθερότητα και ανάπτυξη.
Και αυτές δεν είναι άλλες από την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, το οποίο εγκυμονεί νέους κινδύνους, αφού πλέον ο ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι συνταξιούχος, την κατάργηση προνομιακών διατάξεων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, απ’ όπου αποχωρούν σε μέσο όρο ηλικίας 53 ετών, και το τέλος των συνδικαλιστικών προνομίων.
Ολα αυτά σκοντάφτουν στο πολιτικό κόστος, όπως άλλωστε και οι αποφάσεις για κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Ας αποφασίσουν λοιπόν οι κυβερνητικοί εταίροι πού συμφωνούν, πού διαφωνούν, τι θέλουν και τι μπορούν να κάνουν για να διαλυθεί η ομίχλη από τον τόπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ