Αυτή τη φορά η πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών γύρισε την πλάτη στις εκκλήσεις του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αθ. Μπούρα να έρθουν στη Βουλή για να είναι παρόντες στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Στην πραγματικότητα ο κ. Μπούρας έκανε την κινητοποίηση επειδή στην κατάθεση του προϋπολογισμού θα ήταν και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θα ήθελε να αντικρίσει άδεια έδρανα. Και επιπλέον ο κ. Μπούρας ήθελε να είναι αρκετοί βουλευτές στην αίθουσα για να χειροκροτήσουν τον Αντ. Σαμαρά την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα της Ολομέλειας. Τίποτε απ’ όλα αυτά όμως δεν έγινε.
nnn
Παρά την κινητοποίηση ελάχιστοι βουλευτές προσήλθαν, ο κ. Μπούρας αναγκάστηκε ακόμη και να τους κυνηγά στο Εντευκτήριο της Βουλής και να τους… παρακαλεί να εισέλθουν στην αίθουσα, γιατί, όπως έλεγε, «ο Πρωθυπουργός έχει ήδη έρθει και περιμένει στο γραφείο του ώσπου να γεμίσει η αίθουσα». Οταν ο κ. Σαμαράς τελικά εισήλθε στην αίθουσα, φαινόταν κουρασμένος και ξενυχτισμένος (από τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα). Κάθησε δίπλα στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος εν συνεχεία παρέδωσε το στικάκι με τον προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής. Το στικάκι ήταν «ασφαλισμένο» σε ένα μικρό γυάλινο κουτί (παρόμοιο με αυτό που αποθηκεύουν τις carte visite). Δύο «γαλάζιες» βουλευτίνες ήρθαν άρον-άρον από την επαρχία και διαμαρτύρονταν στον κ. Μπούρα που τις κουβάλησε σε μια άδεια αίθουσα. Μία μάλιστα εξ αυτών, η Γεωργία Μπατσαρά από την Ημαθία, απειλούσε ότι θα έγραφε και επιστολή στον κ. Σαμαρά για να διαμαρτυρηθεί γιατί την… κουβάλησαν παρασκευιάτικα.
nnn
Υπήρξε όμως ακόμη ένα παράπονο. Ηταν από τον «γαλάζιο» βουλευτή (και καραμανλικό) Γ. Βλάχο, ο οποίος και αυτός δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον κ. Μπούρα, αλλά για να μην… παραστεί στη Βουλή! Ολοι θυμήθηκαν την προηγούμενη φορά που ο κ. Βλάχος συνάντησε στον διάδρομο της Βουλής τον Πρωθυπουργό (τότε που ψηφίζονταν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ), και ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι ήταν «λαθάρα». Το τηλεφώνημα του κ. Μπούρα προς τον κ. Βλάχο είχε ως συνέπεια ο καραμανλικός βουλευτής να βρεθεί στο Μενίδι για να καταθέσει στεφάνι για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι να παραστεί στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Σου λέει τώρα «μήπως και ξανασυναντηθώ σε καμία γωνία με τον Πρωθυπουργό και ακούσω και πάλι κανένα… «λαθάρα»;».


Ο Bulgari… και το πρώτο Μνημόνιο

Θα σας περιγράψω ποιος και πότε υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο και πώς σε αυτό είχε ανάμειξη ο… παππούς του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξανδρος Ζάννας, μετέπειτα πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Την αποκάλυψη έκανε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας και σας τη μεταφέρω: Ηταν τότε που η Ελλάδα βρισκόταν σε ναζιστική και φασιστική κατοχή. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος ήταν φυλακισμένος από τους Ιταλούς σε ιταλική επαρχιακή φυλακή, δραπετεύει, φθάνει στη Ρώμη και αρχίζει τον αγώνα βοηθώντας έλληνες πατριώτες να ξεφύγουν από τους ιταλούς φασίστες. Μαζί του και ο Αλέξανδρος Ζάννας. Η αντιστασιακή αυτή οργάνωση όμως επί ιταλικού εδάφους χρειαζόταν χρηματοδότηση και τότε ανέλαβε να τη διοργανώσει ένας ευπατρίδης από τα Γιάννενα, ο γνωστός μετέπειτα σε όλους κοσμηματοπώλης Bulgrari. Εδωσε αρκετά χρήματα στη μυστική αυτή οργάνωση. Κάποια στιγμή οι Αβέρωφ και Ζάννας επισκέφθηκαν τον Bulgari και του παρέδωσαν ένα έγγραφο (κάτι σαν μνημόνιο) με το οποίο ανελάμβαναν την υποχρέωση μετά την Απελευθέρωση να ξοφλήσουν (και με τόκους) όσα χρήματα είχε προσφέρει ο γιαννιώτης επιχειρηματίας. Με τη σημείωση ότι αν δεν μπορούσε το ελληνικό κράτος να τα ξοφλήσει, θα ανελάμβαναν αυτοί να το κάνουν. Ο Bulgari, αφού διάβασε προσεκτικά το χαρτί, το… έσκισε, κουρεύοντας έτσι –κατά τον κ. Τασούλα –και το… χρέος.


Η πλάκα με την τρόικα

Απόγευμα, στο κτίριο του ΥΠΕΚΑ στη Μεσογείων. Τρεις «γαλάζιοι» βουλευτές (τα ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) θέλησαν να επισκεφθούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Οι σεκιουριτάδες τούς ζητούν ταυτότητα, αφού δεν τους γνωρίζουν. Και πώς να τους γνωρίσουν, τη στιγμή που ούτε καν σε τηλεοπτικό πάνελ είχαν ποτέ προσκληθεί; «Ποιοι είστε;» ρωτούν τους βουλευτές. Και η απάντηση: «Πες του υπουργού ότι είμαστε η… τρόικα και δεν μας αρέσει να περιμένουμε». Οι σεκιουριτάδες μη αντιλαμβανόμενοι την πλάκα παίρνουν τηλέφωνο στον 6ο όροφο για ενημέρωση. Η διευθύντρια απουσίαζε και το τηλέφωνο το σηκώνει μια νέα υπάλληλος: «Ηρθε η τρόικα, να περάσει;» ρωτούν εναγωνίως οι σεκιουριτάδες: «Μισό, να ρωτήσω» ήταν η απάντηση της νεαράς πλην όμως πειθαρχημένης στον υπαλληλικό κώδικα υπαλλήλου. Και σε λίγο λέει θριαμβευτικά: «Ναι, να περάσουν, τους περιμένουν». Το είπε, πλην όμως αισθάνθηκε και μια καχυποψία, διότι γνώριζε (ή της είπαν) ότι η τρόικα ποτέ δεν επισκέπτεται υπουργείο απροειδοποίητα…
nnn
Οι τρεις βουλευτές κατευθύνονται στον 6ο όροφο του υπουργείου όπου βρίσκεται το υπουργικό γραφείο. Οταν φτάνουν στο σαλονάκι, τους λένε: «Περιμένετε εδώ γιατί έρχεται η τρόικα». Και όλοι περίμεναν να έρθει η τρόικα. Κράτησαν το ασανσέρ, ετέθη σε ετοιμότητα ο καφετζής, οι γραμματείς όρθιες και περίμεναν και περίμεναν επί μισή ώρα. Πουθενά η τρόικα. Τελικά η νεαρά υπάλληλος παίρνει πρωτοβουλία. Τηλεφωνεί στην είσοδο και ζητεί εξηγήσεις γιατί δεν ανέβηκε ακόμη πάνω η τρόικα. Τι είχε συμβεί; Μήπως τους επιτέθηκε κανείς και έχουμε φασαρίες; Ωσπου να αντιληφθούν ότι οι τρεις βουλευτές ήταν κάτι σαν «εσωτερική τρόικα», πέρασε άλλη μισή ώρα.

Ο Πρόεδρος και η… Formula 1

Στο Αμπου Ντάμπι αναχωρεί το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Formula 1. Είναι προσκεκλημένος του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου του Εμιράτου Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν, ο οποίος να σημειώσω, ότι προσκάλεσε και άλλους ηγέτες του Κόλπου, αλλά μόνον τον κ. Αναστασιάδη από την Ευρώπη. Αυτό, μου λένε στη Λευκωσία δείχνει τη φιλική και στενή σχέση που έχουν αναπτύξει Πρόεδρος και Σεΐχης. Να σημειώσω εδώ ότι είναι δεύτερη φορά που ο κ. Αναστασιάδης επισκέπτεται το Εμιράτο (είχε ήδη υπογράψει συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας) και ότι η υγεία του Κύπριου Προέδρου παρακολουθείται στενά από τους θεράποντες ιατρούς του και κατά πάσα πιθανότητα θα υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς τον Ιανουάριο.

HeliosPlus