Αντε πάλι, η ίδια αφήγηση. Η χρήσιμη αφήγηση. Είναι ένας γιατρός νοσοκομείου που βρέθηκε με αδικαιολόγητα λεφτά στην τράπεζα, Είναι κάτι πανεπιστημιακοί που έπαιρναν κονδύλια από ερευνητικά προγράμματα και διερευνούσαν με αυτά τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Είναι μια επιχείρηση που κέρδιζε χρήμα με εικονικά τιμολόγια. Αυτή τη φορά έχουμε και δήμαρχο, που ενθυλάκωσε κάποια εκατομμύρια.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κάνει τη δουλίτσα του μια χαρά. Ξετρυπώνει ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις. Ψάχνει τις μίζες στα νοσοκομεία και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Χαρτογραφεί τη διαδρομή των υπεράκτιων εταιρειών.

Το επόμενο στάδιο είναι το λεγόμενο «επικοινωνιακό». Το υπουργείο Οικονομικών βγάζει στα μανταλάκια όσους έχει εντοπίσει. Η διαπόμπευση έχει βεβαίως κάποιο νόημα, σε μια χώρα όπου δίδεται μεγάλη σημασία στο τι λένε «οι άλλοι». Το πρόβλημα είναι ότι οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από τα χρηματικά ποσά, αποπροσανατολίζουν. Οταν δηλαδή υπάρχει ανακοίνωση για κάποιον γιατρό που απέκρυψε 1 εκατομμύριο, δεν δημοσιεύεται πληροφορία για τα χρήματα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία.

Ο ιατρός παραβάτης του παραδείγματος θα ελεγχθεί και θα του επιβληθούν πρόστιμα. Παλιά, πριν την έλευση της τρόικας, αρκούσε να καταθέσει το 1% του προστίμου για να κάνει προσφυγή αναίρεσης. Πλέον απαιτείται να κατατεθεί το 50% των προστίμων, ντούκου. Θα είχε ενδιαφέρον λοιπόν να υπάρξουν ανακοινώσεις με τις οποίες να γίνεται γνωστό το πόσο έχει ωφεληθεί η οικονομία από τους ελέγχους. Κατ΄ αρχάς πόσο έχει ωφεληθεί πρακτικά. Πέρα από τη ψυχολογία των ελέγχων, υπάρχουν και οι αριθμοί. Πόσα έχει εισπράξει άραγε το Δημόσιο από τα 5 δισ. προστίμων που επιβλήθηκαν το 2013;

Πέρα από τα από τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα θα είχε ενδιαφέρον και μια άλλη πληροφορία. Συγκεκριμένη και αυτή. Πόσο έχει μειωθεί η φοροδιαφυγή; Πόσο επηρέασαν οι έλεγχοι; Συνετίστηκαν οι φοροδιαφεύγοντες; Μπορούμε να μιλάμε για μια νέα φορολογική κουλτούρα, για αλλαγή νοοτροπίας λόγω βούρδουλα;

Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει άλλη αντιμετώπιση του ΣΔΟΕ, να αυξηθεί το προσωπικό του, να ενισχυθεί με νέα μέσα τεχνολογίας, να θωρακιστεί από τους τυχόν ενοχλητικούς. Εχει σημασία η μεγάλη εικόνα και όχι ένας ακόμη γιατρός, μια ακόμη εταιρεία, ένα ακόμη τιμολόγιο.