Συναρμολογώντας θραύσματα

Η χορεύτρια των Καβειρίων προτού την κάνουν τραβεστί Νίκη

Ούτε ένα σπαθί, τίποτα το πολεμικό –τα βυζάκια έξω της Περσεφόνης και τα μισοκρυμμένα των Καρυάτιδων μας πρόσφερε ο τάφος. Ας λένε ό,τι θέλουν οι πολεμοχαρείς αρχαιολόγοι που στρατηγούς ονειρεύονται. Αν δεν είναι του Αριστοτέλη, τότε εταίρας είναι ο τάφος της Αμφίπολης, ημερολόγιό μου. Και το υποτιθέμενο κεφάλι της άφυλης σφίγγας δεν είναι παρά η απεικόνιση του φιλήδονου προσώπου της –τάφος πανέμορφης εταίρας που οργάνωνε συμπόσια με εισιτήριο ένα τάλαντο και με τις οικονομίες της έφτιαξε τάφο που να υμνεί την ομορφιά της.

Ή που τον έφτιαξαν οι θαυμαστές της με έρανο μετά θάνατον. Και ευσεβείς χριστιανοί τον κατέστρεψαν –για την ακρίβεια, τον σύλησαν με πρόσχημα την ευσέβεια, πήραν ό,τι είχε εμπορική αξία, θρυμμάτισαν το άγαλμά της, της έσπασαν τη μύτη, της έλιωσαν τα χείλη που τόσα φιλιά είχαν δώσει.
Αυτό είναι ο τάφος της Αμφίπολης, όσους λέοντες και αν μαζέψουν από τα περίχωρα για να τους τοποθετήσουν πάνω του ώστε να μετατρέψουν αυτό το μνημείο της ηδονής σε σφαγείο –θέλουν να επαναλάβουν το κατόρθωμα των πουριτανών συντηρητών του Λούβρου του 19ου αιώνα που μετέτρεψαν το άγαλμα της ημίγυμνης χορεύτριας των οργιαστικών Καβειρίων Μυστηρίων της Σαμοθράκης σε άγαλμα Νίκης σε ναυμαχία. Την έβαλαν την ημίγυμνη χορεύτρια πάνω σε «πλώρη πλοίου» που την έφτιαξαν μαζεύοντας κομμάτια μάρμαρα από εδώ και από εκεί και συναρμολογώντας τα με «δημιουργική αρχαιολογιστική». Της κόλλησαν και ένα φτερό που βρήκαν δεκάδες μέτρα παραπέρα, έφτιαξαν και ένα γύψινο –και ανάγκασαν τη χορεύτρια να πανηγυρίζει για πολύνεκρες νίκες.
  • Οταν πρωτοείδα το άγαλμα του Αγίου Θεόδωρου στο Παλάτσο Ντουκάλε της αγαπημένης μου πατρίδας, έβαλα τα γέλια: είναι προφανώς συναρμολογημένο με κομμάτια από τέσσερα-πέντε τουλάχιστον διαφορετικά γλυπτά. Δεκάδες τέτοια είχαν φέρει οι Βενετσιάνοι από την Πόλη το 1204 και τα συναρμολογούσαν ανάλογα με το τι ήθελαν να φτιάξουν. Ετσι έκαναν και στον Λούβρο τα 20 χρόνια από το 1864 που μεταμόρφωναν τη χορεύτρια σε Νίκη, το ίδιο πάνε να κάνουν τώρα και στην Αμφίπολη.
Απαίσιοι Ελληνες
Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν τις σφαγές από τους έρωτες, ημερολόγιό μου; Δεν θα το καταλάβω ποτέ μου.
  • Η περίπτωση Καρατζαφέρη και των οφσόρ με τα εκατομμύρια από τα εξοπλιστικά αποδεικνύει ότι συνεχίζονται οι συλήσεις από ανθρώπους που επικαλούνται θρησκεία και πατρίδα, ενταφιάζοντάς τες ακόμα και στα κομματικά σύμβολά τους: όσο περισσότερο επικαλείται κάποιος την πατρίδα και τη θρησκεία τόσο πιο διεφθαρμένος και άπληστος είναι –ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν επικεφαλής του «πατριωτικού ΠαΣοΚ»; Αν επικαλείται και την οικογένεια, το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για παιδόφιλο.
  • Επιτέλους ανάκαμψη! Διαφωνούν οι ειδικοί αν είναι 0,7% ή 1,4% ή 1,7%, αλλά το βέβαιο είναι πως για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια η οικονομία δεν συνέχισε να βυθίζεται. Και το ποσοστό της ανεργίας έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 26% τον Ιούλιο. Τα δικά μου οικονομικά κάθε άλλο παρά έχουν ανακάμψει, αλλά αφού το κατάφεραν άλλοι, μπράβο τους. Κάτι το ανακαμπτικό θα φθάσει και ως εμένα κάποια στιγμή.
Μαζί με τα νέα για την ανάκαμψη, ήρθαν και αυτά για τις εξομολογήσεις σε δημοσιογράφους του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ: μετά από τόσους και τόσους Ευρωπαίους, επιβεβαιώνει και αυτός ότι η Ελλάδα την περίοδο 2010-1012 βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού: «Θα δώσουμε στους Ελληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα, και θα τους συντρίψουμε» έλεγαν οι ευρωπαίοι συνομιλητές του ήδη από τον Φεβρουάριο του 2010 στη διάσκεψη του G7 στον Καναδά, αφηγείται. Ευρωπαίοι στο G7 είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία –εμένα Σαρκοζί μού θυμίζουν το λεξιλόγιο και το ύφος.
  • Δεν αισθάνομαι καθόλου απαίσιος, ημερολόγιό μου: σε πρωθυπουργούς και υπουργούς αναφέρονται, αυτοί τους κορόιδεψαν. Και συνεχίζουν θρασύτατα να κοροϊδεύουν εμάς, οι ξένοι δεν ξεχνάνε τόσο εύκολα.
Δυόμισι χρόνια αργότερα, Ιούλιος του 2012, με τρικομματική κυβέρνηση πια, ο Σόιμπλε εξομολογείται στον Γκάιτνερ πως «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Ελληνες από την ευρωζώνη ήταν μια πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική». Διότι, συμπλήρωσε ο Σόιμπλε, «με την Ελλάδα έξω, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως ξελάσπωμα των Ελλήνων. Επιπλέον, μια ελληνική έξοδος θα τρόμαζε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας».
Ασυνεχής Ελλάδα


Τι ακούγαμε από ηλίθιους αντιμνημονιακούς, πρωτίστως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Πως έχουμε πυρηνική βόμβα στα χέρια μας, θα απαιτήσουμε και θα πετύχουμε διαγραφή του χρέους γιατί η ευρωζώνη θα καταρρεύσει με την αποχώρηση της Ελλάδας.
  • Με πιάνει ρίγος στη σκέψη του τι θα είχε συμβεί αν είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του 2012. Θα είχαμε ακόμη σήμερα τρικομματική κυβέρνηση με Τσίπρα πρωθυπουργό, Καμμένο – Κουβέλη αντιπροέδρους, πληθωρισμό 300%, ανάπτυξη 170%, μετρημένη σε δραχμές σε σχέση με το ευρώ, μια που το ευρώ στη μαύρη αγορά θα είχε 1.500 νέες δραχμές και άλλο τόσο το δολάριο.
Ανεργία θα είχαμε μόλις 10% –τους αναγκαίους για να τρέχουν στις εκδηλώσεις που θα οργάνωνε η κυβέρνηση για να πανηγυρίσει την ανάκτηση της ελευθερίας μας από την ξένη κατοχή. Θα ήταν προϋπόθεση η συμμετοχή σε αυτές για να καταβληθεί το επίδομα ανεργίας. Τον υπολογισμό των αναγκαίων ανέργων που θα απαιτούνταν για να είναι πολυπληθείς οι εκδηλώσεις θα τον έκανε ο έμπειρος εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, με τη βοήθεια του επίσης έμπειρου συνδικαλιστή Δημήτρη Τσουκαλά. Αμισθί –ανταπόδοση για τη συμπαράσταση που αφειδώς τους παρείχε η εργατική τάξη δεκαετίες τώρα και με το υστέρημά της τους έκανε εκατομμυριούχους και τους δύο.
Γλιτώσαμε από του Χάρου το στόμα –αλλά όχι και από του Σκουρλέτη το στόμα που δηλώνει πως «ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις μνημονιακές λογικές, το κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ασυνέχεια».
Ασυνεχής να είναι η πολιτική σταδιοδρομία του, του εύχομαι, αν συνεχίσει να λέει τις ίδιες ανοησίες. Δεν θα μας πάρει στον τάφο μαζί, εκπρόσωπε Σκουρλέτη!
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Προς ουραγκοτάγκους αριστεριστές: Ω ξειν· αγγέλειν λαοίς / ότι τήδε είμεθα / καίγοντες λέξεις / και
«κανιβάλους πειθήνιους».

Κ. Ροδιάς, @yahoo.gr
Το πρότυπο ελληνικής αρχιτεκτονικής, αι ΦΙΛΑΙ, συνεισέφερε το όνομα, το δε Παιδί της Αφροδίτης τη μουσική προσεδάφισης. Αν είχαμε συνεισφέρει και την ακαταμάχητη τεχνογνωσία μας στα «καμάκια», δεν θα χώλαινε τώρα εκεί πάνω το σπουδαίο ευρωπαϊκό ερευνητήριο της ύπαρξής μας.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΤΗΣ
Εάν τελικά αποδειχθεί πώς ο Καρατζαφέρης πήρε μίζες μέσω οφσόρ εταιρειών, τότε θα μάθουμε πως κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, στη χώρα μας δεν χρειάζεται απαραίτητα να κυβερνάς για να παίρνεις μίζες. Αρκεί να είσαι και μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης.
ΝΙΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ, @gmail.com
Σου μεταφέρω εμπιστευτικά έγκυρες πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες «προοδευτικές δυνάμεις» της αντιπολίτευσης, ονομαζόμενες αλλέως και αντι-μνημονιακές, θα προτείνουν εις την πρώτην μελλούμενην αναθεώρηση του Συντάγματος άρθρο που θα προβλέπει υποχρεωτική προσφυγή σε εκλογές όταν οι δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν αναντιστοιχία κυβέρνησης και εκλογικού σώματος. Ιδιαίτερο βάρος θα έχουν οι δημοσκοπήσεις προερχόμενες από ΑΕΙ της χώρας. Ετσι, η Ελλάδα μας θα προσφέρει ακόμη ένα ιστορικό παράδειγμα-βήμα παγκοσμίως ως προς τη βελτίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Μακεδών εκ Γορτυνίας
Οι ενέργειες της κυβέρνησης θυμίζουν road movie –συνεχώς αναζητεί τη φυγή: να ξεφύγει από το ΔΝΤ, να αποφύγει την τρόικα, να διαφύγει του Μνημονίου· μας εμπεδώνει έτσι την αίσθηση της φευγάτης.
Γ. Κ. @otenet.gr
Μία ώρα και ένα τέταρτο χρειάστηκε η Γιάννα για να καλέσει τον Τσίπρα σε ένα Συνέδριο. Απορία: Τόση ώρα χρειάστηκε εκείνη για να το εξηγήσει ή εκείνος για να το καταλάβει;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ