ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ η διάκριση σε «μεγάλα» και «μικρά» αθλήματα. Το κακό είναι ότι η διάκριση εκπορεύεται από κριτήρια και μέτρα ποσοτικά και όχι ποιοτικά. Επιπρόσθετα οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Αλλά για έναν σωστό φιλαθλητικό άνθρωπο τέτοια αντιμετώπιση δεν ταιριάζει. Πόσω μάλλον όταν ο άδικος αυτός προσδιορισμός, αν δεν εμπεριέχει και την περιφρόνηση, οφείλεται σε άγνοια της πραγματικότητας και της ουσίας του «άθλου». Είναι απόλυτα κατανοητό ότι στον αθλητισμό στην επαγγελματοποιημένη δομή του ο προσδιορισμός ενός αθλήματος ως μεγάλου –και συνεπώς ενός άλλου ως μικρού –υπόκειται στους κανόνες της αγοράς, του «σταρ σύστεμ», της δημοτικότητας δηλαδή, της πελατείας από διάφορες κατευθύνσεις.
***
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ αφορά το ότι πολύς κόσμος αγνοεί ή δεν μπορεί να εκτιμήσει στο ακέραιο μια επιτυχία από ένα «μικρό» άθλημα. Πολλοί λόγοι συντρέχουν: από τα φώτα της δημοσιότητας και την ισχνή –αν όχι ανύπαρκτη –ενημέρωση σε όλο το φάσμα των μέσων μαζικής επικοινωνίας ως τον οπαδισμό και την υποταγή στην οικονομική ισχύ και το αλισβερίσι γύρω από τους γόητες των ομαδικών αθλημάτων. Αλλά η ζωή έχει κι αυτή τους δικούς της κανόνες. Ευτυχώς και στον τόπο μας δεν λείπουν γεγονότα και δρώμενα στους διεθνείς αγωνιστικούς χώρους που εκφράζουν την εθνική αθλητική αξιοπρέπεια. Πρόσφατα τα δείγματα από την κωπηλασία, την ιστιοπλοΐα, το τζούντο και την κολύμβηση. Στο τέλος της χρονιάς θα δείτε πόσο σημαντικός είναι ο απολογισμός στη μερίδα των δήθεν μικρών αθλημάτων. Οψόμεθα.
***
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ όλη αυτή η αλληλουχία προσεγγίσεων στον «άλλον αθλητισμό» καταλήγει στο χρέος της Πολιτείας και παντός άλλου δυναμένου και αρμοδίου να ασκείται συγκεκριμένη ενισχυτική (όχι συμβατικά επαινετική) πολιτική. Δεν πρόκειται για ανταπόδοση μιας οφειλής αλλά προς το συμφέρον του αθλητικού πολιτισμού της χώρας. Αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύστημα και σοβαρότητα και όχι μόνο με τα επιβαλλόμενα συγχαρητήρια. Οταν η λογική της ποιότητας υπερισχύει της ποσότητας, τότε η αθλητική πρόοδος θα είναι ουσιαστική και κυρίως κοινωνικά δικαιωμένη. Αυτή η θέση ουδόλως αναιρεί τη φυσική λαϊκή έξαρση από τα αθλήματα ομαδικής δομής. Εν πάση περιπτώσει επιβάλλεται εξισορρόπηση από την Πολιτεία στον πλατύ χώρο της αθλητικής δραστηριότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ