Η διατύπωση «ιδεών» από τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο για την επίλυση του ασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες μάλιστα προκαλούν «ποικίλες αντιδράσεις», δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο.
Με… πρωτότυπες απόψεις είχε εμφανιστεί ο διοικητής του ΙΚΑ –και πάλι στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου –τον Νοέμβριο του 2013. Τότε μιλούσε για την ανάγκη «συνέργειας» κύριας και επικουρικής ασφάλισης και την ένταξη όλων σε έναν ενιαίο φορέα ασφάλισης. Και τότεη κυβέρνηση είχε πάρει αποστάσεις από τις απόψεις Σπυρόπουλου.
Εναν χρόνο μετά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ουσιαστικά υιοθετεί τις «ιδέες» Σπυρόπουλου και σε συνέντευξή του προαναγγέλλει τη μετατροπή του ΙΚΑ σε «υπερταμείο» με την ένταξη σε αυτό όλων των επί μέρους επικουρικών ταμείων, ταμείων προνοίας και εφάπαξ.
Τώρα ο κ. Σπυρόπουλος προτείνει τη θεσμοθέτηση παροχών Υγείας διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα με τα ένσημα του ασφαλισμένου, πρόταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Ωστόσο το προηγούμενο του 2013 και της υιοθέτησης των τότε «ιδεών Σπυρόπουλου» προκαλεί ερωτηματικά κατά πόσον οι απόψεις του διοικητή του ΙΚΑ είναι «προσωπικές». Τα ερωτηματικά αυτά ενισχύονται αν συνυπολογισθεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο. Κάτι που καθιστά εκ προοιμίου μη ανακοινώσιμες τις κυβερνητικές προθέσεις κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Οποια κι αν είναι η τελική κυβερνητική θέση για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένα είναι βέβαιον: ότι η εφαρμογή παροχών Υγείας διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων, ουδεμία σχέση έχει με την κοινωνική ασφάλιση. Αντιθέτως, προσομοιάζει περισσότερο στα ατομικά πακέτα περίθαλψης (ασφάλιστρα ανάλογα με την παροχή) τα οποία εφαρμόζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ