Οταν πριν από έναν χρόνο η Αυστραλία ανέλαβε την προεδρία του G20, είπα ότι ο κόσμος χρειάζεται λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις. Η Σύνοδος Κορυφής του Μπρισμπέιν (15-16 Νοεμβρίου) μας δίνει την ευκαιρία να οριστικοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μεγαλύτερη ευημερία σε δισεκατομμύρια πολίτες.
Με την πολιτική και οικονομική επιρροή των μελών του το G20 είναι το κατάλληλο όργανο για να αναλάβει δράση. Η Σύνοδος Κορυφής είναι μια μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται μόνο μία φορά τον χρόνο.
Οταν ανέλαβε η Αυστραλία την προεδρία του G20, θέσαμε έναν φιλόδοξο στόχο: να αυξήσουμε το συλλογικό μας ΑΕΠ κατά δύο επιπλέον μονάδες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια με έναν συνδυασμό δράσεων του κάθε κράτους ξεχωριστά αλλά και παγκόσμιων δεσμεύσεων. Μια τέτοια αύξηση θα προσέθετε στο παγκόσμιο ΑΕΠ περισσότερα από 2 δισ. δολάρια και θα δημιουργούσε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Μόνο και μόνο η ύπαρξη ενός τέτοιου στόχου (που δεν είχε υπάρξει ποτέ μέχρι στιγμής) ανάγκασε τα μέλη του G20 να κινητοποιηθούν. Μέσα στους επόμενους λίγους μήνες τα κράτη-μέλη του G20 υιοθέτησαν περισσότερα από 1.000 μέτρα με στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη συμπεριλαμβάνοντας την αύξηση των επενδύσεων σε έργα υποδομής, τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, αλλαγές στις πολιτικές ανταγωνισμού και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εργασίας, κυρίως με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και των νέων.
Η συλλογική αυτή προσέγγιση ήδη έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Τον Σεπτέμβριο, μόνο ύστερα από επτά μήνες προσπαθειών, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ εκτίμησαν ότι τα μέτρα που ακολουθήσαμε θα μας φέρουν κοντά στο 90% του αναπτυξιακού στόχου που θέσαμε.
Εκτοτε τα μέλη του G20 συνέχισαν να υιοθετούν νέα μέτρα και στη Σύνοδο Κορυφής θα επιβεβαιωθεί το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη του στόχου για επιπλέον ανάπτυξη κατά 2%.
Η επίτευξη αυτού του στόχου θα σηματοδοτήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας και φανερώνει περίτρανα το τι μπορεί να καταφέρει ένα φόρουμ σαν το G20. H ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών του G20 αυτή τη χρονιά διότι πολύ απλά θεωρούμε πως αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση όλων των άλλων σημαντικών προβλημάτων. Προβλήματα τα οποία δεν δίνουν ευκαιρίες στους ανθρώπους, στραγγαλίζουν τις φιλοδοξίες του ιδιωτικού τομέα και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.
Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής θα καλύψουν μια σειρά ζητήματα που συνδέονται στενά μεταξύ τους: θέσεις εργασίας, έργα υποδομής, φορολογία, εμπόριο, ανταγωνισμός, διαφθορά, ανάπτυξη και μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ολα αυτά τα ζητήματα θα προσφέρουν λύση στη μεγαλύτερη όλων πρόκληση: Πώς θα αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον; Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα οδηγήσει σε επενδυτικές αποφάσεις οι οποίες θα φέρουν την ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες αλλά και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους.
Το G20 έχει πετύχει πολλά. Είμαστε στον δρόμο για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα: α) φορολογικές μεταρρυθμίσεις ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται και εμφανίζουν κέρδη, β) την ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε επενδύσεις έργων υποδομής, γ) μεταρρυθμίσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου η κρίση του 2008 να μην επαναληφθεί ποτέ, δ) τη θέσπιση ενός παγκόσμιου στόχου που θα αποσκοπεί στη μείωση του χάσματος της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας κατά 25% ως το 2025.
Είμαι αισιόδοξος ότι οι ηγέτες του G20 θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού και να δώσουμε λύσεις στα σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αυτή την περίοδο.
Ο κ. Τόνι Αμποτ είναι πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ