Εχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από εκείνον τον «Γυάλινο κόσμο» του Δημήτρη Μαυρίκιου στο Εμπρός. Γι’ αυτό και το ανέβασμα ενός ακόμη έργου του Τενεσί Γουίλιαμς από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη έχει πολλαπλό ενδιαφέρον.
Πολλώ δε μάλλον που ανάμεσα στις παραστάσεις που μεσολάβησαν έκτοτε ο Μαυρίκιος χάρισε στο κοινό το περασμένο καλοκαίρι μια ξεχωριστή «Πάπισσα Ιωάννα».
***
Τώρα θα μας διηγηθεί μια ιδιαίτερη οικογενειακή ιστορία όπως αυτή που πραγματεύεται το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι», γεμάτη από προσωπικές αναφορές.
***
Μάστορας του είδους ο αμερικανός συγγραφέας, μάστορας και στη γυναικεία ψυχολογία, φέρνει στη σκηνή την αντιπαράθεση δύο γυναικών: της ώριμης μητέρας και της νεαρής εξαδέλφης ενός ιδιόρρυθμου ομοφυλόφιλου ποιητή.
***
Η Μπέττυ Αρβανίτη, η Λουκία Μιχαλοπούλου και ο Αλέξανδρος Βάρθης αποτελούν το πρωταγωνιστικό τρίγωνο: είναι η κυρία Βάιολετ Βέναμπλ, η Κάθριν και ο γιατρός Κούκροβιτς. Μεγάλος απών ο Σεμπάστιαν Βέναμπλ, ο γιος της Βάιολετ.
***
Στην παράσταση του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας παίζουν επίσης η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ο Γιάννης Φλουράκης και η Αννα Πατητή, ενώ ο Νίκος Κουρής (ο Τομ του «Γυάλινου κόσμου» του ’98) εμφανίζεται στην οθόνη.
***
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1958 σε ενιαία παράσταση μαζί με ένα άλλο μονόπρακτο του συγγραφέα, το «Κάτι που δεν ειπώθηκε ποτέ», υπό τον γενικό τίτλο «Garden district».
***
Οπως και όλον σχεδόν τον Τενεσί Γουίλιαμς, έτσι και το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» σύστησε στο ελληνικό/αθηναϊκό κοινό ο Κάρολος Κουν στη σεζόν 1958-59.
***
Η πρεμιέρα υπολογίζεται να δοθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.
***
Δύο στα τρία: η Ντένη Βαχλιώτη κέρδισε και το πρώτο και το τρίτο βραβείο στη βραδιά του «Αθηνοράματος» για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού για τα κοστούμια που έφτιαξε σε δύο παραστάσεις της σεζόν 2013-2014 «Ψύλλοι στ’ αφτιά» και «Μερικοί το προτιμούν καυτό».
***
Διπλή διάκριση για τη διαρκώς εξελισσόμενη ενδυματολόγο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ