Τους ονόμασαν «Ράμπο του ΣΔΟΕ», τους αποκάλεσαν «αδιάφθορους», τους είπαν «ειδικές μονάδες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» και πριν αλέκτορα φωνήσαι, δυο-τρεις από αυτούς βρέθηκαν… επίορκοι. Μόνο με μία επίσκεψη στα γραφεία του ΣΔΟΕ, στην οδό Πειραιώς, την Τρίτη το πρωί θα διαπίστωνε κανείς τον αναβρασμό που επικρατούσε. Και τούτο επειδή συνελήφθησαν δύο «Ράμπο» (ένας άνδρας και μία γυναίκα), μέλη της αφρόκρεμας των ελεγκτών, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, καθώς και ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών (από τη νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς). Και οι τρεις τους τα… έπαιρναν. Σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Ο ειδικός επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος (φωτογραφία) μου είπε ότι η υπηρεσία του θα είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις επιόρκων. Οι εν λόγω «αδιάφθοροι» πήγαν, όπως έμαθα, σε συγκεκριμένο επιχειρηματία για έλεγχο, του ζήτησαν χρήματα, αυτός τούς κατήγγειλε στην Αστυνομία, προσημείωσαν τα λεφτά και μετά ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Οσον αφορά τον επιχειρηματία, όπως μου εξήγησαν, επειδή κατήγγειλε την περίπτωση διαφθοράς, θα μπορεί αν το θελήσει να αποφύγει νομίμως για δύο χρόνια τον έλεγχο της Εφορίας. Οπως ο νόμος ορίζει…


Το πάθημα του επιχειρηματία

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ασχολήθηκαν όμως και με μια άλλη σοβαρότατη υπόθεση: Κάλεσαν γνωστότατο επιχειρηματία για να δώσει εξηγήσεις για ένα υπέρογκο ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς του. Εκαναν έλεγχο οι οικονομικοί εισαγγελείς για μίζες και ρώτησαν ευθέως τον συγκεκριμένο επιχειρηματία αν έχει σχέση με αυτές. Για άλλα έψαχναν, άλλα όμως ανακάλυψαν: Ο επιχειρηματίας στην αρχή έκανε τον… ανήξερο, αλλά εν συνεχεία (βλέποντας ότι δεν τον έπαιρνε άλλο) τους εξήγησε ότι το 2011 πήρε τραπεζικό δάνειο (παρακαλώ κρατήστε την αναπνοή σας) 150 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει σε επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα στην επιχείρησή του. Σημειώστε την ημερομηνία, όλα αυτά έγιναν το 2011, τότε που έβαζαν «λουκέτο» δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι λόγω ελλείψεως ρευστού. Ο εν λόγω επιχειρηματίας πήρε το δάνειο και αντί να προχωρήσει σε επενδύσεις στην επιχείρησή του, το μετέφερε αυτούσιο σε κυπριακή τράπεζα. Νόμιζε ότι εκεί ήταν πιο ασφαλές, αφού εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα γινόταν λόγος ακόμη και για χρεοκοπία. Ελα όμως που ήρθε το ξαφνικό «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και έχασε μέσα σε μία νύχτα το 65% του δανείου. Τώρα οι τράπεζες του ζητούν ολόκληρο το ποσό και βεβαίως θα πρέπει να δώσει και τις απαραίτητες εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ για τα χρήματα που έβγαλε στο εξωτερικό.
Τα χρυσά ταξιδάκια στην Κύπρο

Μια και ο λόγος για την Κύπρο και το «κούρεμα» των καταθέσεων που υπήρξε στις κυπριακές τράπεζες (και που προκάλεσαν τη λεγόμενη οικονομική τραγωδία στη Μεγαλόνησο) σας ενημερώνω ότι το ΣΔΟΕ ερευνά πολιτικό πρόσωπο το οποίο στην περίοδο προ του «κουρέματος» εμφανιζόταν δύο φορές την εβδομάδα στη Λεμεσό. Ελεγε μάλιστα τότε, ως δικαιολογία, ότι επιχειρούσε να επεκτείνει τη δράση και την ιδεολογία του κόμματός του στην Κύπρο. Και για ξεκάρφωμα, όπως μου λένε, πραγματοποιούσε και μερικές συναντήσεις με κύπριους πολιτικούς. Ελα όμως που ήρθε το «κούρεμα» και τώρα και αυτός θα πρέπει να δικαιολογήσει ποσά που έχασε, δηλαδή θα πρέπει να πει πού τα βρήκε…
Οκτώ εκατ. ευρώ φόρος

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, σε έναν από τους επιχειρηματίες που ελέγχεται και για τη λίστα Λαγκάρντ από τους οικονομικούς εισαγγελείς έχει καταλογιστεί 8 εκατ. ευρώ φόρος. Δηλαδή σκεφθείτε πόσα χρήματα απέκρυψε από την Εφορία για να του καταλογιστούν μόνον φόροι 8 εκατ. ευρώ.
Φορτσάκης και Σύνταγμα

Οπως σας είχα ενημερώσει εδώ και ημέρες, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέλαβε επικεφαλής της «γαλάζιας» επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκείνο που πιθανόν δεν έχετε μάθει είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος πρότεινε δύο εξωκοινοβουλευτικούς για να τον βοηθήσουν στο δύσκολο έργο. Ο ένας είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης και ο άλλος ένας καθηγητής της Νομικής Σχολής. Αυτούς, όπως έμαθα, πρότεινε ο κ. Παυλόπουλος. Αλλά επειδή αναθεώρηση του Συντάγματος δεν γίνεται χωρίς κομματικά στελέχη, με πληροφορούν ότι ήδη εξασφάλισαν θέση σε αυτή τη σημαντική επιτροπή ο πρώην υπουργός Κ. Τζαβάρας, ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Τάσος Νεράντζης, αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Ραχήλ: Γιατί να επιστρέψω;

Στο κάλεσμα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου να επιστρέψουν στο κόμμα ορισμένα στελέχη των ΑΝΕΛ (τα οποία είτε αποχώρησαν είτε διεγράφησαν) περιλαμβάνεται και το όνομα της Ραχήλ Μακρή. Μαθαίνω ότι η Ραχήλ το φέρει βαρέως για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαγραφεί και σας υπενθυμίζω μάλιστα ότι λίγο πριν από την κλήση της στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να απολογηθεί (όπου δεν προσήλθε) είχε στείλει εξώδικο στον κ. Καμμένο. Ε, λοιπόν η Ραχήλ δεν ξαναγυρίζει πίσω και το διαλαλεί προς κάθε κατεύθυνση, όσες κι είναι οι εκκλήσεις του πρώην κόμματός της να επιστρέψει.

Δέκα ζωές σε μία

Πώς μπορούν να χωρέσουν δέκα ζωές σε μία; Και ποιος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει η Τατιάνα Αβέρωφ (θυγατέρα του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ) στις 19 Νοεμβρίου σε αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας. Παρουσιάζει το βιβλίο της «Δέκα ζωές σε μία» το οποίο αποτελεί μια ιστορική βιογραφία του πατέρα της. Στην εκδήλωση έχει κληθεί και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, καθώς και πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές. Ενας από τους ομιλητές θα είναι και ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας.

HeliosPlus