Να είμαστε σαφείς: τα όσα είπε ο Γιώργος Στύλιος στη Λιάνα Κανέλλη μέσα στη Βουλή, ήταν χοντράδες. Παραφέρθηκε. Η βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος μιλούσε για την πείνα των μαθητών και την επιλογή του υπουργείου Παιδείας να ξοδέψει υπέρογκο ποσό για να διαφημίσει πρόγραμμα σιτισμού στα σχολεία. Ο παραιτηθείς υφυπουργός πάνω στην αναμπουμπούλα της είπε ότι δεν θα γίνει Κασιδιάρης, δηλαδή δεν θα της ρίξει σφαλιάρα. Το τράβηξε λίγο παραπάνω «θέλετε Κασιδιάρη», δηλαδή αναπαρήγαγε την άποψη ότι το θύμα «τα θέλει».

Ο Στύλιος αναγκάστηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση. Εμεινε μόνο δυο μήνες στη θέση του, μια θέση που έλαβε ανεβαίνοντας αργά και σταθερά μέσα στο κόμμα. Οργανωμένος από παιδί, με όλα τα πιθανά αξιώματα στη φοιτητική νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, με πολιτική ανέλιξη από την τοπική αυτοδιοίκηση, κατόπιν βουλευτής και νεότατος, σε ηλικία 43 ετών υφυπουργός στο αντικείμενό του. Ο Στύλιος είναι καθηγητής. Δίδαξε φυσική σε φροντιστήρια και με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του βρήκε θέσεις σε ΤΕΙ.

Δεν θα ισχυριστούμε ότι ο Στύλιος είναι κανένα παιδάκι που παρασύρεται και δεν ξέρει τι κάνει. Μπορούμε όμως να περιγράψουμε το περιβάλλον μέσα από το οποίο αναδείχτηκε. Είναι το περιβάλλον της τηλεοπτικής δημοκρατίας, αυτό στο οποίο νικά σταθερά η εξυπνακίστικη ατάκα. Είναι το περιβάλλον όπου για να επιβληθεί κανείς πρέπει να τσιρίζει και να ανεβάζει ακροαματικότητες. Τι να τον κάνει αυτό το περιβάλλον έναν πολιτικό που θα απαντούσε με σοβαρότητα για το πρόγραμμα σιτισμού στα σχολεία; Οι μετρημένοι διαβιούν στην αφάνεια. Οι προκλητικοί επιβιώνουν και αυξάνουν τα ποσοστά τους.

Δεν θα πούμε ότι η απομάκρυνση του Γιώργου Στύλιου ήταν άδικη. Ασχημόνησε, τιμωρήθηκε. Ηταν όμως παράταιρη με το γενικό κλίμα που επικρατεί στα κόμματα και στη Βουλή. Να μην πιάσουμε μια μια τις ατάκες, με βουλευτές να αλληλοκατηγορούνται για δωσίλογοι, για τρομοκράτες, να λέει η μια την άλλη τσόκαρο, μπεκρού και κάτι τέτοια. Να απομονώσουμε ενδεικτικά μόνο μια φράση, από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, με βουλευτή να λέει σε συναδέλφους του «αν έρθω έξω θα σας … μπιτ… όλους». Κανένα πειθαρχικό, καμία επίπληξη. Ετσι είναι η Βουλή τα τελευταία χρόνια, χαμαιτυπείο – στην αίθουσα της Ολομέλειας, στους διαδρόμους, στο καφενείο.

Η συμπεριφορά των άλλων σίγουρα δεν δικαιολογεί την απρέπεια του Γιώργου Στύλιου. Να πούμε μόνο ότι η τιμωρία του εκτός από παράταιρη ήταν βαριά και αιφνιδιαστική. Μάλλον λοιπόν θα επανακάμψει σε επόμενο ανασχηματισμό.