Η οικονομική καταστροφή των τελευταίων ετών είναι φανερή: οι άνεργοι έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο, η μεσαία τάξη χτυπήθηκε αλύπητα από την φοροκαταιγίδα των μνημονίων, χιλιάδες Έλληνες με προσόντα και πτυχία ξενιτεύτηκαν για να βρουν δουλειά, ένας στους τρεις πολίτες ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, η Ελλάδα έχασε το 25 % του ΑΕΠ της από το 2010!


Όμως, ύστερα από τέσσερα χρόνια θυσιών κάτι, επιτέλους ,αρχίσει να κινείται- όπως αισθανόμαστε όλοι μας και επιβεβαιώνουν οι οικονομικοί της Κομισιόν: η οικονομία από μεγάλη ύφεση (-3 %) το 2013 ,πέρασε σε οριακή ανάπτυξη το 2014 (0,6 % ) που θα πάρει γοργούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια (2,9% το 2015 και 3,7 % το 2016).

Παράλληλα, η ανεργία έπιασε ταβάνι το 2013 με 27,5 % και αρχίσει σιγά -σιγά αλλά σταθερά να μειώνεται: 26,8 % το 2014, προβλέπεται 25 % το 2015 και 22% το 2016. Ασφαλώς απέχουμε πολύ από το 10,7% του 2009 αλλά κάθε μονάδα μείωσης της ανεργίας σημαίνει ότι δημιουργούνται 60.000- 70.000 νέες θέσεις εργασίας -δηλαδή έως το 2016 σχεδόν 350.000 πολίτες θα έχουν βρει δουλειά.


Αλλά και ο οικονομικός απολογισμός της χρονιάς δείχνει βελτίωση: στην βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό, οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 22 εκατομμύρια (έναντι 19,9 το 2013) ενώ σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες και το 2015 θα είναι χρονιά ρεκόρ αφού ήδη οι κρατήσεις που έχουν γίνει είναι κατά 10 % πάνω σε σχέση με φέτος.

Ελαφρά αυξημένος αναμένεται να είναι το 2014 και ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων ενώ για πρώτη φορά τα καταστήματα που ανοίγουν είναι περισσότερα από αυτά που βάζουν λουκέτο. Ειδικά σε κλάδους όπως τα αυτοκίνητα που υπέστησαν οικονομική καταστροφή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων πάνω 25 % – περισσότερα από 70.000 θα έχουν πουληθεί έως το τέλος του έτους. Αν σκεφτεί κανείς ότι στις «χρυσές εποχές» οι πωλήσεις προσέγγιζαν τις 285.000 ασφαλώς βρισκόμαστε πολύ μακριά ακόμα. Όμως, εάν συνεχισθεί η σημερινή τάση μέσα στα επόμενα δυο χρόνια ο κλάδος θα αρχίσει και πάλι να έχει σημαντικά κέρδη

Όμως πέρα από τους δείκτες και τα οικονομικά στοιχεία ο καθένας μας βλέπει από την καθημερινότητά του μία βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας: αίφνης η κίνηση στην Αθήνα, και τις μεγάλες πόλεις, έχει αυξηθεί- περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν πλέον το ΙΧ τους όπως δείχνει και η αύξηση πωλήσεων στα βενζινάδικα.

Την βελτίωση του κλίματος πιστοποιεί ο φίλος μου ο Κώστας στη Τζια που έχει το μεγαλύτερη ταβέρνα στο Βουρκάρι και λέει ότι η κατανάλωση των πελατών του αρχίζει σιγά σιγά να ανακάμπτει – «είμαστε πολύ καλύτερα από το 13 και χιλιόμετρα μακριά από το 12- χωρίς να σημαίνει ότι προσεγγίζουμε το απίθανο 2008, αν και κάποια τριήμερα φέτος θύμισαν τις παλιές καλές εποχές», μου λέει.

Το επιβεβαιώνει ο φίλος μου ο Αντρέας που έχει μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο με τη γυναίκα του .Μου λέει ότι «ενώ τα τελευταία χρόνια δεν χτυπούσε ούτε τηλέφωνο ,τώρα ο κόσμος έχει αρχίζει δειλά-δειλά να συζητάει για κάποιες οικοδομές και να ζητάει και κάποια σχέδια» .


Η οικονομία ως γνωστόν είναι προσδοκίες. Και για πρώτη φορά οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι καλές. Αρκεί και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα…