Ξανάρχισαν, ωσάν να είχαν επιλυθεί όλα τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν, οι πτήσεις πολιτών με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ηδη δύο πολίτες πέταξαν με τα Α-7 Corsair στην τελετή απόσυρσής τους, χωρίς καν να το ανακοινώσει η Πολεμική Αεροπορία. Τώρα με την ευκαιρία της γιορτής του προστάτη της Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ ετοιμάζονται (αυτό ήδη έχει ανακοινωθεί επισήμως) να πετάξουν δημοσιογράφοι αυτή τη φορά (άγνωστο πώς έχουν επιλεγεί, αφού περιλαμβάνονται και μη διαπιστευμένοι συντάκτες στο υπουργείο Αμυνας) καθώς και απόστρατοι στρατιωτικοί με τα υπερσύγχρονα F-16 και Miraz- 2000. Ενα διάστημα οι πτήσεις πολιτικών προσώπων είχαν απαγορευτεί γιατί ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας περίπου ως… «αεροταξί» για τις κομματικές τους εκδηλώσεις. Αφήστε που ένα σωρό υπουργοί Αμυνας (όπως και ένας πρώην πρωθυπουργός) πέταξαν με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μόνο και μόνο για να κάνουν δημόσιες σχέσεις και να κολλήσουν τη φωτογραφία τους που έβγαλαν μέσα στο κόκπιτ στο πολιτικό τους γραφείο.
nnn
Γιατί να πετούν ιδιώτες με τα πολεμικά αεροσκάφη; ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον αρμόδιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντί άλλης απαντήσεως είπε «μήπως ρωτάτε αυτά γιατί θέλετε και εσείς να πετάξατε και δεν έχετε συμπεριληφθεί στον σχετικό κατάλογο;». Και ξαφνικά σοβαρεύτηκε: «Το κάνουμε για να διαφημίσουμε την Πολεμική Αεροπορία». Ωσάν η Πολεμική Αεροπορία χρήζει διαφημίσεως. Οι καιροί πάντως είναι δύσκολοι και στο Αιγαίο και στην Κύπρο και τέτοιου είδους «διαφημίσεις» η Πολεμική Αεροπορία (που βαρύνουν τους φορολογουμένους) δεν χρειάζεται. Και κάτι ακόμα. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων οι Πειραιώτες θα δουν για άλλη μία φορά το F-16 της Ομάδας Ζευς να τους κάνει εναέρια επίδειξη στη Μαρίνα Ζέας.
Νέο σχέδιο για τους 180

Μαθαίνω ότι υπάρχει ένα νέο, διακομματικό αυτή τη φορά, σχέδιο στα σκαριά για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να αποφευχθούν οι εκλογές. Το σχέδιο το αποκάλυψε σε συναδέλφους του βουλευτές εις εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, ο Ι. Τραγάκης, και ευθύς αμέσως σας το μεταφέρω. Κατά τον κ. Τραγάκη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προσέγγιση μεμονωμένων ανεξάρτητων βουλευτών και εάν υπάρξει δεν πρόκειται να φέρει –λόγω και της συγκυρίας –αποτέλεσμα. «Η μέθοδος των… «τσιμπητών» ανεξάρτητων βουλευτών δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Δηλαδή να εντοπίζουν κάποιον και να τον «τσιμπούν» μεμονωμένα από το πλήθος για να τον πείσουν εν συνεχεία να ψηφίσει δεν θα πιάσει. Αυτό που μπορεί να πιάσει είναι να υπάρξει μία συντονισμένη κοινοβουλευτική ομάδα από τους ανεξάρτητους και η ομάδα αυτή να πάρει συντεταγμένα απόφαση να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με απόφαση δηλαδή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων» είπε συγκεκριμένα. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Τραγάκης ποιος μπορεί να ηγηθεί αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε να μπορεί να έχει και παρεμβατικότητα σε όλους, απάντησε: «Μόνον ένας, και αυτός είναι ο κ. Λυκούδης». Και προέβλεψε μάλιστα ότι ως τον Δεκέμβριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων θα αριθμεί περί τους 30 βουλευτές!


Η Θάτσερ και οι χούλιγκαν

Πολλή συζήτηση έγινε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης) για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι χούλιγκαν (και η οργανωμένη βία) στα γήπεδα. Ειπώθηκαν ένα σωρό σχόλια, υπήρξαν παρατηρήσεις, προτάσεις, πλην όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο γαλάζιος βουλευτής Α. Ψυχάρης πήρε τον λόγο και είπε ότι δεν χρειάζεται τίποτε να γίνει για να αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα. Και ενώ όλοι τον κοίταζαν έκπληκτοι, ο κ. Ψυχάρης συμπλήρωσε: «Αρκεί να αντιγράψουμε τον νόμο της Θάτσερ για το ποδόσφαιρο»! Ως γνωστόν, η Θάτσερ νίκησε τους χούλιγκαν, τους εξαφάνισε με συνοπτικές διαδικασίες. Απέκλεισε τις αγγλικές ομάδες από την Ευρώπη, έφτιαξε τις συνθήκες πρωταθλήματος, μείωσε τη βία στα γήπεδα, άλλαξε το ποδόσφαιρο και το έκανε αυτό που βλέπουμε σήμερα…


Το θράσος του τούρκου βουλευτή

Θράσος να δείτε από τον τούρκο βουλευτή Οσμάν Μπακ, του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν. Τον κάλεσαν να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, και έκανε λόγο για… «Βόρεια Κύπρο». Ούτε μέσα στην ελληνική Βουλή δεν θέλησε να αναφερθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και ωσάν να μην έφτανε αυτό, αναφερόμενος στις κυπριακές έρευνες για φυσικό αέριο τόνισε ότι όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι αυτοί αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς τους πόρους που υπάρχουν εκεί: «Δεν μπορεί να υπάρχει μονομερής δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου» είπε με περισσή θρασύτητα. Στον κ. Μπακ απάντησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Ευρ. Στυλιανίδης, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και στην ΑΟΖ της έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί όποιες έρευνες θέλει.

HeliosPlus