Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ στη Σμύρνη –όπως και σε όλες τις εκτός συνόρων εστίες του Ελληνισμού, π.χ. στην Κωνσταντινούπολη και στην Αίγυπτο –έχει γράψει από το 1890 ως το 1922 μια πολυσέλιδη και πολυσχιδή Ιστορία. Ενα κεφάλαιο με εμφανή ιδιομορφία και με βασικά γνωρίσματα τη συνάφεια με τον πολιτισμό και την παιδεία και φυσικά τη θωράκιση του εθνικού φρονήματος που χρήζει ανάλογης ερευνητικής και ιστορικοκοινωνικής αξιολόγησης.
***
ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ αξιόλογη βιβλιογραφία έρχεται να προστεθεί μια νέα εργασία (εμπλουτισμένη και με πολλά στοιχεία, όχι ιδιαιτέρως γνωστά) του Ανδρέα Μπαλτά, με θέμα «τον ελληνικό αθλητισμό στη Σμύρνη» (1890-1922). Ο συγγραφέας προχωρεί πολύ πέρα από τη γνωστή δραστηριότητα των δύο πόλων του Αθλητισμού στη «Νύμφη» της Ιωνίας, Απόλλωνα και Πανιωνίου. Ο δεύτερος είναι τέκνο της συνένωσης των πρωτοποριακών σωματείων της Σμύρνης «Ορφεύς» (1890) και «Γυμνάσιον» (1893). Συχνά το κράμα είναι πολύ πιο ισχυρό από το ατόφιο μέταλλο.
***
ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ της συγγραφής του βιβλίου υπάρχουν πλείστα όσα στοιχεία –προϊόν ενδελεχούς έρευνας και υπεύθυνης τεκμηρίωσης. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με άλλες εργασίες, καθώς ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα αλλά και την ικανοποίηση της γνώσης –σε πολλές περιπτώσεις ως τώρα αποσπασματικής –ενός λαμπρού οικοδομήματος άθλησης με την κοινωνία και όλα τα συναφή. Το κείμενο επεκτείνεται –άλλο ένα θετικό στοιχείο –στην προσέγγιση, την καταγραφή και τον σχολιασμό του αθλητισμού σε μια ολοκληρωμένη μορφή (άθληση – παιδεία – κοινωνικό γίγνεσθαι – εθνική υπόσταση) τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης όσο και τις άλλες περιοχές του ανθούντος μικρασιατικού Ελληνισμού από τον Πόντο στη Νότια Μικρασία και σε όλη τη δραστήρια ζώνη του Αιγαίου.
***
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, τα ρεκόρ, ακόμη και οι άθλοι στους αγωνιστικούς χώρους υπόκεινται στη φθορά της μνήμης και της υστεροφημίας, αλλά ο συγγραφέας με επίμονη ιχνηλασία –χωρίς να παραλείπονται τα αθλητικοαγωνιστικά γεγονότα και εξελίξεις ακόμη και πρωτοποριακές, όπως οι σχολικοί αγώνες και η πρώτη, από ελληνικά χέρια, εμφάνιση της πετοσφαίρισης –προσφέρει ένα σύνολο αθλητικά και κοινωνικά δικαιωμένο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ