Είναι γνωστός ο αρτηριοσκληρωτισμός που διακρίνει τα λεγόμενα πειθαρχικά όργανα (αθλητικοί δικαστές στην ποδοσφαιρική καθομιλουμένη) αλλά και, ταυτόχρονα, η έλλειψη γείωσής τους με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Στην περίπτωση όμως του παίκτη της Λαμίας Τζον Καμαρά οι αθλητικοί δικαστές της Φούτμπολ Λιγκ ξεπέρασαν και τον εαυτό τους.
Με προχθεσινή απόφασή τους κάλεσαν τον παίκτη από τη Σιέρα Λεόνε σε απολογία με την κατηγορία ότι μετά τον αγώνα με τη Λάρισα σήκωσε τη φανέλα του για να δείξει μπλουζάκι με το μήνυμα «Είμαστε από τη Δυτική Αφρική – Δεν είμαστε ιός». Πρόκειται για το σύνθημα της καμπάνιας που έχουν ξεκινήσει οι πολίτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον ιό Εμπολα με στόχο να μην αντιμετωπίζονται ρατσιστικά και εκ προοιμίου ως φορείς του ιού. Μια κίνηση καθ’ όλα δικαιολογημένη, πολύ περισσότερο καθώς ο Καμάρα είναι διεθνής με τα χρώματα της Σιέρα Λεόνε.
Το εξοργιστικό στην περίπτωση του Καμαρά είναι ότι εκτός των άλλων (δυσφήμηση του ποδοσφαίρου, απαξίωση του αθλήματος) καλείται σε απολογία για ρατσιστική πράξη(!). Σύμφωνα με το πειθαρχικό όργανο της Φούτμπολ Λιγκ ο διεθνής ποδοσφαιριστής παραβίασε το άρθρο 27 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ και το άρθρο 14 παρ. 5 του ΚΑΠ που αναφέρονται σε αδικήματα ρατσιστικού χαρακτήρα!
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ο Καμαρά που συμμετείχε με τον τρόπο του σε μια παγκόσμια αντιρατσιστική καμπάνια ευαισθητοποίησης κατηγορείται ως ρατσιστής και κινδυνεύει με τιμωρία 5 αγωνιστικών αλλά και με ένα τσουχτερό πρόστιμο. Ετσι δεν μπορεί παρά να συμμεριστεί κανείς την έκπληξη που εξέφρασε στο περιβάλλον του όταν κλήθηκε σε απολογία, λέγοντας «δεν έχω λόγια για αυτό που άκουσα».
Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ποιοι δυσφημούν το ποδόσφαιρο. Ο Καμαρά ή όσοι επιδεικνύουν ογκώδη άγνοια της πραγματικότητας και έλλειψη ευαισθησίας απέναντι σε πανανθρώπινα προβλήματα; Μάλλον σε λάθος διεύθυνση πήγε η κλήση σε απολογία…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ