Το ερώτημα που κυριαρχούσε την Παρασκευή στο Πεντάγωνο ήταν ποιος θα παραδώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στον νέο υπουργό Ν. Δένδια. Ο κ. Αβραμόπουλος επρόκειτο να αναχωρήσει για Βρυξέλλες το Σάββατο και συνεπώς δεν θα ήταν παρών στην τελετή παράδοσης. Και δεν πρόκειται περί απλής τελετής για τον νέο υπουργό γιατί προβλέπονται, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αγήματα, παρουσιάσεις όπλων, βηματισμός, σημαίες, τύμπανα, πλακέτες κ.τ.λ. Αν τελικά ο κ. Αβραμόπουλος δεν μείνει στην Αθήνα και δεν τροποποιήσει το πρόγραμμά του (κάτι που δεν το πιστεύω), τότε το υπουργείο θα το παραδώσει η Φώφη Γεννηματά. Αλλά δεν το πιστεύω. Με την ευκαιρία σας πληροφορώ ότι ο απερχόμενος υπουργός πήρε το δώρο του από τα τη στρατιωτική ηγεσία: ένα όπλο ρεπλίκα, ένα οπλοπολυβόλο Thompson, το όπλο που έκανε θραύση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γαϊτανάκι με τον Πρόεδρο

Ανω κάτω σε Μαξίμου και Προεδρικό Μέγαρο έφεραν ανακοινώσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί την ίδια ημέρα και Πρωθυπουργό καιαρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με μία διαφορά. Τον μεν Αντ. Σαμαρά θα τον συναντούσεστη μία μετά το μεσημέρι, τον δε Αλ. Τσίπρα στις 2.45. Και τους δύο δηλαδή την Δευτέρα. Η είδηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μόλις λίγα λεπτάμετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού από το Προεδρικό Μέγαρο, φαίνεται ότι προκάλεσε τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Μαθαίνω, λοιπόν ότι υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργικού γραφείου με την Προεδρία της Δημοκρατίας και μετατέθηκε η συνάντηση Παπούλια- Σαμαρά για το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την ορκομωσία των υπουργών Κ. Σκρέκα και Ν. Δένδια. Έτσι για να υπάρξει… τάξη


Η υπουργική πόρτα χτύπησε στα Τρίκαλα

Τη μεγαλύτερη έκπληξη με την υπουργοποίηση του Κ. Σκρέκα ένιωσαν οι δύο γαλάζιοι βουλευτές των Τρικάλων. «Χτύπησε επιτέλους η πόρτα του υπουργού στα Τρίκαλα, αλλά δεν ήταν ούτε για τον Ηλ. Βλαχογιάννη ούτε για τον Μιχ. Ταμήλο» έλεγαν οι συνεργάτες τους. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι ο κ. Βλαχογιάννης ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στον νομό, ήταν ο μοναδικός που στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα Σαμαρά, αλλά δεν προέρχεται από… τζάκι. Ο δε Ταμήλος τι να πει; Ξημεροβραδιαζόταν ο άνθρωπος στο Μαξίμου και είχε αναλάβει την επέκταση του Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα με εντολή του Πρωθυπουργού. Μαθαίνω όμως ότι σε λίγες ημέρες έρχεται στην Επιτροπή Θεσμών νέα ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του κ. Ταμήλου από την εποχή που ήταν δήμαρχος στα Τρίκαλα. Εχει και άλλες αποφάσεις για άρση της ασυλίας. Το τι γινόταν στα Τρίκαλα την Παρασκευή ανάμεσα στις κομματικές οργανώσεις δεν λέγεται. Αλλοι επιχειρούσαν να ανακαλύψουν γιατί έγινε ο Σκρέκας υπουργός και άλλοι γιατί δεν έγιναν οι άλλοι. Ακούστηκε μάλιστα ότι του ενός εκ των δύο (που δεν έγινε) του χρέωσαν το γεγονός ότι ένα βράδυ έφαγε μαζί με τον Καραμανλή. Ο,τι θέλεις ακούς.
nnn
Ο κ. Μιχ. Ταμήλος ωστόσο αντιμετώπισε με χιούμορ την όλη κατάσταση. «Είπα στον Σαμαρά να κάνει υπουργούς και τους τρεις βουλευτές Τρικάλων για να σώσουμε τη χώρα, αλλά δεν με άκουσε… Εκανε τον έναν. Αν με έκανε υπουργό, δεν ήθελα το Ανάπτυξης. Αλλο υπουργείο ήθελα. Θέλω όμως να τον συγχαρώ γιατί έκανε έναν συντοπίτη μου υπουργό». Τέλος, δεν ήταν λίγοι αυτοί που υπενθύμιζαν ότι ο πατέρας του νέου υπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκρέκας ήταν ο εισηγητής της πλειοψηφίας στον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή με «αντίπαλο» τον Γ. Φλωρίδη, τότε εισηγητή του ΠαΣοΚ. Η διαφορά ανάμεσά τους έμεινε στην ιστορία.


Οταν ο Ανδρέας τίμησε τον… Μητσοτάκη

Κι όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγο προτού πεθάνει έδωσε τα εύσημα στον αιώνιο και θανάσιμο πολιτικό αντίπαλό του Κώστα Μητσοτάκη. Να σημειώσω ότι η σύγκρουση Ανδρέα Παπανδρέου – Κώστα Μητσοτάκη ήταν σφοδρότατη από τον καιρό που βρέθηκαν και οι δύο στην κυβέρνηση του «Γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου. Συνεχίστηκε με την ίδια σφοδρότητα με την αποστασία και ουδείς ξεχνά τους χαρακτηρισμούς «εφιάλτης», «προδότης», «αποστάτης» κ.ά. με τους οποίους κατά καιρούς «στόλιζε» ο τότε πρόεδρος του ΠαΣοΚ τον τότε επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης και μετέπειτα πρωθυπουργό. Ενα άγνωστο όμως περιστατικό ήρθε να ανατρέψει πολλά από το παρελθόν. Ηταν την προηγούμενη ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου επρόκειτο να μεταφερθεί στο Ωνάσειο έπειτα από δραματική επιδείνωση της ασθένειάς του. Οπως αποκαλύπτει ο τότε προσωπικός του γιατρός και βουλευτής του ΠαΣοΚ Δ. Κρεμαστινός, ο Ανδρέας έμπαινε στο Ωνάσειο με πολλαπλά σοβαρά προβλήματα στην καρδιά, στους πνεύμονες, στα νεφρά αλλά και με αναπνευστική ανεπάρκεια. Κάποια στιγμή ο κ. Κρεμαστινός που βρισκόταν συνεχώς δίπλα του και βλέποντας την κατάσταση της υγείας του άνοιξε δειλά-δειλά συζήτηση για το θέμα της διαδοχής ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της παράταξης και να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο.
nnn
Ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα γνώριζε πολύ καλά ότι ο Παπανδρέου δεν ήθελε καμία συζήτηση περί διαδοχής του, ούτε καν να ακούσει για αντικαταστάτη του ή έστω να διορίσει κάποιον αντιπρόεδρο. «Πείτε μου ένα πρόσωπο να κάνω αντιπρόεδρο και να μη «σφαχτούν» οι άλλοι μεταξύ τους» έλεγε συχνά στους συνομιλητές του που του άνοιγαν τέτοια συζήτηση. Ο κ. Κρεμαστινός όμως γνώριζε και τον τρόπο πώς θα του ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Ο Ανδρέας, όταν τα άκουσε όλα αυτά, είπε στον κ. Κρεμαστινό: «Ξέρεις, Δημήτρη, όταν πήγαινα στη Βουλή με περιτριγύριζαν καμιά 20αριά βουλευτές. Ηθελαν να είναι και να φαίνεται ότι είναι μαζί μου. Το ίδιο πρόσεξα ότι έκαναν και οι νεοδημοκράτες βουλευτές στον Μητσοτάκη προτού εκλεγεί αρχηγός της παράταξης. Τους αρχηγούς, βλέπεις, δεν τους διορίζεις. Τους επιλέγουν…». Και η συζήτηση περί διαδοχής έκλεισε εκεί.

Ο νέος τύπος Μαυρογιαλούρου

Tην εποχή Μαυρογιαλούρου θυμήθηκαν σε αρκετούς νομούς όταν προ ημερών πληροφορήθηκαν με έκπληξη μια απόφαση του υπουργείου Υγείας. Αιτία ήταν οι περικοπές στις αμοιβές σε εργαζόμενους 18 νοσοκομείων ανά την επικράτεια για την υπερωριακή και τη νυχτερινή απασχόληση. Γιατί έγιναν αυτές; Μαθαίνω ότι τα χρήματα που κόπηκαν, περίπου 107.000 ευρώ από τα συγκεκριμένα νοσοκομεία δόθηκαν με την απόφαση (Υ10β/ΓΠ85589 της 24/10/2014) στο νοσοκομείο Άρτας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κόπηκαν χρήματα από μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, όπως το Γ.Ν. Αχαϊας, το Γ.Ν. Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», τα Π.Ν. Ιωαννίνων και Πατρών, της Μεσσηνίας, της Κορίνθου, της Λακωνίας, της Ηλείας και της Κέρκυρας. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Στύλιος που εκλέγεται στην Αρτα, θριαμβολόγησε με δελτίο τύπου που εξέδωσε και αφού αναφέρθηκε στην αύξηση 35% στις αποδοχές των εργαζομένων και προανήγγειλε ότι αυτό θα γίνει και το 2015, ευχαρίστησε τον υπουργό Μάκη Βορίδη και τον προκάτοχό του Αδωνι Γεωργιάδη. Γιατί το έκανε; Λέγεται ότι ο υφυπουργός ανήκει στην ομάδα που φτιάχνει ο υπουργός Υγείας για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.

Σαμαράς και διπλωματία

Έντονη διπλωματική κινητικότητα την εβδομάδα που έρχεται. Στις 7 Νοεμβρίου ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει στη Λευκωσία και από εκεί παρέα με τον Ν.Αναστασιάδη θα βρεθούν την επομένη στο Κάιρο για την τριμερή με την Αίγυπτο. Νωρίτερα, στις 5 Νοεμβρίου, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα βρεθεί στην Αθήνα και θα δεν τον Ευ. Βενιζέλο. Λέτε να του παρουσιάσει τη φόρμουλα αποκλιμάκωσης της κρίσης του «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο ή θα τον προλάβει ο Ευάγγελος που αρέσκεται στο να διαμορφώνει φόρμουλες πριν προλάβουν οι άλλοι; Ίδωμεν

HeliosPlus