Η τακτική που συνήθως ακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τους συνομιλητές του είναι, όπως εγκύρως με πληροφορούν, να αρχίζει αυτός να αναλύει τα θέματα που τον ενδιαφέρουν ώστε εν συνεχεία να μην εισέρχεται στη διαδικασία των ερωτήσεων. Κάπως έτσι συνέβη και στην περιβόητη συνάντηση που είχε στο «Χίλτον» με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει επί του παρόντος να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως μου εξήγησαν οι γνωρίζοντες, ότι κλείνει οριστικά το θέμα), είπε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μου λένε ότι σε αυτό το ζήτημα επέμενε, μετά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ότι το σκέφτεται να είναι υποψήφιος. Θα είναι και πάλι υποψήφιος γιατί, όπως μου εξήγησαν, δεν θέλει να δοθεί οποιοδήποτε μήνυμα προς τα έξω ότι εγκαταλείπει την παράταξη. Και αυτό μετράει πολύ για τον πρώην πρωθυπουργό.
Ντόρα: «Επρεπε να είχε γίνει νωρίτερα»

«Πολύ σωστή κίνηση» χαρακτηρίζει τη συνάντηση των Σαμαρά – Καραμανλή σε δημόσιο χώρο η Ντόρα Μπακογιάννη. Μόνο που, όπως είπε, «η συνάντηση αυτή θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα». Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι η Ντόρα παρ’ ολίγον να βρεθεί και αυτή στον «Μύλο» του «Χίλτον», χωρίς βεβαίως να γνωρίζει ότι στον χώρο αυτόν συνέτρωγαν Σαμαράς – Καραμανλής. Είχε γεύμα με συνάδελφο δημοσιογράφο και την τελευταία στιγμή άλλαξαν εστιατόριο. Σκεφθείτε τώρα τι θα γινόταν αν δεν άλλαζε εστιατόριο και βρισκόταν μαζί με τους Σαμαρά και Καραμανλή –έστω και τυχαίως.
Ο κ. Τσίπρας και η κυρία Ζάκα

Αυτή η συνάντηση που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα έγινε σε καλό, τεχνοκρατικό κλίμα. Ο κ. Τσίπρας άργησε στο ραντεβού του για πέντε λεπτά, ενώ ο κ. Στουρνάρας ήταν αυτό που λέμε «Εγγλέζος». Ζήτησε βεβαίως συγγνώμη για την καθυστέρηση και δικαιολογήθηκε ότι «είχε πολλή κίνηση σήμερα» επειδή δεν λειτουργούσαν για μερικές ώρες τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς και δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα στους κεντρικούς δρόμους. Στο θερμό κλίμα συνέτεινε και η Βάσω Ζάκα, διευθύντρια Εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδας, για την οποία ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρθηκε να μάθει από πού είναι. «Είμαι από την Ηπειρο, Ηπειρώτισσα» του είπε. Ενα χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντάς της: «Κι εγώ από την Ηπειρο είμαι». Εν συνεχεία υπήρξαν φιλοφρονήσεις του Στουρνάρα προς τον Ευκλ. Τσακαλώτο, τον οποίο ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε «κολλητό» του, για να εξηγήσει αμέσως μετά στον έκπληκτο κ. Τσίπρα ότι «γνωριζόμαστε από την Οξφόρδη». Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και ο κ. Τσίπρας κέρασε και καφέ και πορτοκαλάδα. «Διψούσα, τα πήρα και τα δύο» έλεγε αργότερα ο κ. Στουρνάρας.


Οι… Ταλιμπάν του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας στις αιτιάσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος αρνείται να ενημερώσει για θέματα εξωτερικής πολιτικής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Βενιζέλος είχε προσφερθεί να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα, πλην όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Είπε ακόμη ότι υπάρχει πάντοτε ενημέρωση και «κανάλια επικοινωνίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο σημείο αυτό ξέσπασε: «Ας μαζέψει πρώτα ο κ. Τσίπρας τους… Ταλιμπάν του και ο διάλογος θα δείτε ότι θα είναι αποδοτικός». Οταν τον ρώτησα ποιους εννοεί ως «Ταλιμπάν» του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ολους αυτούς που μας βρίζουν εθνοπροδότες, δωσίλογους κ.τ.λ. Αυτοί είναι οι Ταλιμπάν, αυτούς να μαζέψει και θα υπάρξει διάλογος μαζί του».


Πού πήγαν τα λεφτά;

Η ερώτηση που απηύθυνε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν ήταν σαφής και σύντομη. Αλλωστε εκείνη την ώρα στην αίθουσα δεν βρίσκονταν και πολλοί ευρωβουλευτές παρά μόνο λίγοι Ιταλοί που ζητούσαν αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στην Καλαβρία. «Θέλω να μάθω, κύριέ μου, πού πήγαν τα λεφτά. Η Ελλάδα εισέπραξε 214 δισ. ευρώ από δάνεια της τρόικας. Κι όμως στη χώρα μου υπάρχουν σχεδόν 1,5 εκατ. άνεργοι και, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τα 2/3 του πληθυσμού βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Θα μας πείτε πού πήγαν τόσα δισεκατομμύρια;». Ο φινλανδός αντιπρόεδρος έδειξε να απορεί, έμεινε για λίγη ώρα σιωπηλός και έδωσε με… στόμφο την εξής απάντηση: «Αλήθεια, πού πήγαν τόσα λεφτά; Με ρωτούν και στη Φινλανδία και ορισμένοι φίλοι μου στην Ελλάδα και δεν μπορώ να τους απαντήσω». Μας φώτισες…


Η Βουλή τιμά τον Μπακογιάννη

Η Βουλή των Ελλήνων (Ιδρυμα της Βουλής) θα τιμήσει τον Παύλο Μπακογιάννη σε μια εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και σε αυτήν θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης και καθηγητές πανεπιστημίων.

HeliosPlus